Koronavirüs (Kovid-19) salgını ile birlikte sağlık çalışanlarının yüklerinin katbekat arttı. Ancak buna rağmen sağlık alanındaki istihdam sorunu devam ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın söz vermesine rağmen, bugüne kadar kadroya alınmayan Düzce’de görev yapan Diyaliz Teknikerleri yaşadıkları sorunlar ile ilgili seslerinin duyulmasını bekliyor. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kadro sözü vermesine rağmen bugüne kadar kadro alamadıklarını dile getiren Diyaliz Teknikerleri, “Bizler Diyaliz Ünitelerinde tekniker pozisyonunda çalışmak için 2 yıl boyunca hem teorik hem de staj eğitimi alan, hali hazırda 24.000 mezunu olan Diyaliz Teknikerleriyiz. Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin KOCA, 1 Mart 2019 tarihinde yeni yönetmelikle Diyaliz Teknikerlerine istihdam sözü vermiştir. 2019 ve 2020 yılında ise Sağlık Bakanlığına 50.000’e yakın sağlık personeli istihdam edilmiştir. Burada Diyaliz Teknikeri pozisyonuna düşen sayı 349’da kalmıştır. En son yapılan 12.000 kişilik alımda da Diyaliz Teknikeri pozisyonuna sadece 20 kontenjan verilmiştir.1 Mart 2019 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan diyaliz yönetmeliği ile geçmiş yıllarda farklı sağlık branşlarına verilen sertifikasyon uygulaması durdurulmuştur. Yönetmeliğe rağmen hem özel hem de kamu ve üniversite hastanelerinde 1000’den fazla sertifikasız sağlık personeli çalışmaktadır” dediler.

“Diyaliz Teknikerleri olarak, gerek kamu hastanelerinde gerekse özel hastaneler de çalışmak için yeterli sayıya ulaştığımız apaçık ortadır” diyen teknikerler, sorunlarını şu şekilde diler getirdiler:

“Hemşirelerin kendi birimlerine çekilerek birimlerdeki hemşire ihtiyacının giderilmesi daha uygun olacaktır. İşin asıl sahibi olan bizlerin Kamu Hastanelerinde görev almak üzere yeterli atama kontenjanlarına sahip olmasını, hastanelerdeki PDC sayılarımızın da artmasını istiyoruz.  Bakanlığın yönetmenliğimizi tüm hastanelere iletmesini, hastanelerde çalışan sertifikasız personellerin servislere çekilerek yerine Diyaliz Teknikerlerinin talep edilmesini istiyoruz.  Sertifikasız sağlık personellerin servislere çekilmesiyle birlikte yeni atama döneminde diyaliz teknikerleri olarak bizlerin maduriyetinin telafi edilmesini umut ediyoruz.”

HABER: Savaş ARI