Düzce Nadir rastlanan kurak zamanlar yaşıyor. İki ayı aşkın bir zamandır bir damla yağmurun düşmediği şehrimizde kuraklığın belirtileri giderek artıyor. Barajın büyük bölümü

Hava sıcaklığının Fındık randımanı üzerindeki etkileri sayılmazsa, Düzce'de kuraklığın ana parametrelerinden biri sayılan Hasanlar Barajı'ndaki su seviyesi, geçtiğimiz yıllarda rastlanmayacak seviyelere düştü. Daha kısa bir süre önce su ile kaplı olan araziler, bir derenin etrafında, derin çatlakları ile adeta aylardır yağmur yağmayan bir çölü andırıyor.

Boşalan alanlardaki çamur tamamen kuruduktan sonra oluşan derin çatlaklar, daha bir iki ay önce bu bölgenin su ile kaplı olduğuna ilişkin düşünceleri silip süpürüyor. Sondaj ve balıkçılık yapmak için kullanılan sandallar çatlak toprakların üzerinde ortama tezat bir görüntü oluştururken, sandalların birinde küçük, güzel bir bayrak sallanıyor.

Su kuşları adeta kalan suyu kaybetmemek için iyice daralan sulak alanın kenarında bir araya gelerek kuraklığın aldığı boyutlar konusunda bir toplantı yapıyorlar. Sağda solda kurumuş çamura gömülmüş araç lastikleri, su seviyesinin altından çıkmış kuru ağaç dalları, sağa sola saçılmış türlü nesne dikkat çekiyor.

Edinilen bilgiye göre, geçen yıl aynı dönemde 10 milyon metreküp su bulunan Hasanlar Barajı'nda, bu yıl sadece 6 Milyon Metreküp su kaldı. Barajın kendisini toparlayabilmesi için ise her sene ağustos ayının son günlerinde yağan, ancak bu sene Eylülün ilk haftasında da başlamayan sonbahar yağmurları bekleniyor.

Barajın şu andaki görüntüsü ise uzak bir tehlike olarak algıladığımız küresel ısınma senaryolarının artık Düzce gibi su sıkıntısı yaşamayı hayal bile etmeyen bir bölgeyi bile etkileyeceğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.