Düzce’de TMO’nun fındıkçıya yaşattığı alım sancısı artık boyut değiştirdi. Fındığını getiren üreticinin ürününü adeta almamak için kırk dereden su getiren TMO yetkilileri, üstüne üstlük ‘Beğenmiyorsanız tüccara gidin!’ deme cüretini de göstermeye başladı.

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran, Akçakoca TMO alım ofisinde karşılaştıkları kabul edilemez tavır ve söylemleri yaptığı yazılı basın açıklaması ile gözler önüne serdi.

TMO müdürü elinde tespih ve yakışıksız oturuşla karşıladı

Önceden duyurulduğu şekliyle 25 Ağustos 2022 tarihinde TMO’nun Akçakoca’da alıma başladığını anımsatan Başaran, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Üreticilerimiz adına nezaket ziyaretinde bulunmak ve yüzde 5 olan çatlak fındık oranının arttırılması konusunda görüş alışverişi yapmak amacıyla yönetim kurulu üyelerimizle birlikte Akçakoca alım deposunu ziyaret ettik. Konuyu alım yerinde hazır bulunan yetkililere istişare etmek istedik. Amacımız nezaket ve hayırlı olsun ziyareti olduğu halde kendini TMO alım müdürü olarak tanıtan yetkili tarafından nezaket kurallarına uymayacak bir üslup (elinde bir idareciye yakışmayacak tespih ve gayet çirkin bir oturuş hali) ile karşılandık.”

“TMO’dan geri çevrilen ürününü serbest piyasaya 45 TL’ye satabileceğini söyledi”

Söz konusu TMO yetkilisinin üreticiyi adeta tüccarla baş başa bırakmak yönündeki tavrına da tepki gösteren Başaran, “Ziyaret amacımızı ve beklentilerimizi dile getirdiğimiz sırada konu çatlaktan dolayı geri çevrilen ürüne geldiği sırada bu yetkili üreticinin TMO’dan geri çevrilen ürününü serbest piyasaya 45 TL’ye satabileceğini söylemiştir. Tarafımıza yapılan bu ifade üreticinin alın terini değerinin altında maksatlı ve kişisel çıkar gözetilerek piyasaya yönlendirme çabası olarak algılanmıştır. Uyarılarımıza rağmen devam ettiği, adaba aykırı ve küstah tavır, üreticilerimiz adına kabul edilemez bir yaklaşımdır. Kendisini alım müdürü olarak ifade eden bu kişi Ziraat Odası olarak süreç içerisinde üreticimizin hak ve menfaatini korumak adına yapmış olduğumuz uyarı ve önerilerden rahatsızlık duyduğunu açıkça gösterdiği gibi, üreticilerimize ve odamıza karşı yapmış olduğu önyargılı hitap ve davranışı kabul etmemiz mümkün değildir.”

“Çiftçinin dostu olduğunu iddia eden bir devlet kurumuna yakışmadı”

Her kurumda yetki ve sorumluluğunu taşıyamayacak liyakatsiz çalışanlar olabileceğine dikkat çeken Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Bu şahıs gibi makamının hakkını veremeyenler olduğu gibi TMO’da görevini hakkıyla ve ciddiyetle yapan tüm idareci ve personeli tenzih ediyor, göstermiş oldukları iyi niyet ve çalışmalardan ötürü kendilerine teşekkür ediyoruz. Fakat üreticilerimize ve onun temsilcisi olan yetkililerine bu şekilde bir üslup kullanan şahsın, çiftçinin dostu olduğunu iddia eden bir devlet kurumuna yakışmadığını düşünmekteyiz. Çiftçi temsilcisi ve yönetimi nezdinde mağdur olan çiftçilerimize yapılan bu davranışın TMO yetkilileri tarafından dikkate alınmasını talep ediyor, kamuoyunun bilgisine sunarız.”