Düzce Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü organizasyonu ile gerçekleştirilen "Türkiye Vizyon Konferansları" bu hafta da önemli bir ismi ağırladı. Bu haftanın konuğu Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı oldu. Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Düzce Valisi Zülkif Dağlı, AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü ve diğer protokol üyeleri katıldı. Akademisyen Prof. Dr. Nilüfer Narlı’nın Düzceliler ile buluştuğu konferans, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Özlü: Sosyolog olmak isterdim
Programın açılış konuşmasını yapan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü şöyle konuştu:
“Sayın Nilüfer Narlı çok yakından tanıdığım biridir. Çok bilinen bir isimdir. Kendileri davet ettik, kabul ettiler. Çok çok teşekkür ediyoruz tekrar kendilerine “hoş geldin” diyoruz. Bu vesileyle bir şeyi belirtmek istiyorum.  Ben makine mühendisiyim. Makine doktoruyum. Bana sordukları zaman “Ben sosyolog olmak isterim” derdim. Sosyoloji dediğin toplum mühendisidir. Sosyolojiye neden ilgim olduğunu, daha iyi olduğumu anladım.”
“İstatistik kullanmayı iyi öğrenin”
Ardından kürsüye davet edilen Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, şunları kaydetti:
“Çeşitliliğin son yıllarda önemi daha fazla ortaya çıkmaya başladı. Eskiden bir alanda uzmanlaşırdık. O alanda derinleşirdik. Tabii ki derinleşiyoruz. Artık trans disiplin çalışmaları var. Trans disiplin çalışmalarını şöyle açıklamak istiyorum. Şuanda bilişim mühendisleri ile birlikte bir proje yürütüyoruz. Bu projenin amacı büyükşehir belediyesinin büyük veri üzerinden belediye hizmetleri ve ihtiyaçlarının nasıl örtüştüğünü nerelerde örtüşmediğinin değerlendirmek burada tamamen örtüşmediğini değerlendirmek.


Büyük data görüntülerinden yola çıkarak daha sonra akıllı kentler hedefi için destek olacak fikirler üretmek için bunları geliştirmek ve akıllı sistemler için modeller oluşturmak. Fikirler üretmek için, bunları geliştirmek ve akıllı sistemler için modeller oluşturmak.  İnsanlar soruyor. Sosyologlar ne iş yapar?  Diyorum ki o kadar çok iş yapıyorlar ki yeter ki siz kendinizi öğrencileri iyi yetiştirin. Hangi anlamda iyi yetiştirin metedolojiyi iyi öğrenin. İstatistik kullanmayı iyi öğrenin. Ama en önemlisi teorik donanım. Çünkü teorik donanım olmadan sizin kavramları, geliştirmeniz mümkün değil. Kavramlar bizim anahtarlarımız. Biz o anahtarlarla kapıyı açıyoruz.”