Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cafer Kaba, düzenlenen kahvaltıda basın mensupları ile bir araya geldi. Kahvaltıda konuşan Başkan Kaba “Türkiye genelinde en fazla kestane balı üreten il konumundayız. Kestane balının fiyatının belirlenmesinde Düzce etkin bir il” ifadelerini kullandı.

Bal aromalı şuruplardan şikayetçi olduğunu belirten Kaba şunları söyledi: “Biz bal aromalı şuruplardan şikayetçiyiz. Sahte bal oranı çok düşük. Ama bal aromalı şurupların oranı çok yüksek. Bal kısmı ürün ambalajına büyük yazılıyor, aromalı şurup kısmı küçük yazılıyor. Ucuz olduğu için tüketici yanılıyor. Hanımlarımız bu konuda çok dikkatli. Ürünün tanıtan yazıları okuyorlar. Bu çok önemli. Tüm tüketicilere tavsiye ediyorum.”

Kestane balı projesinde çok iyi sonuçlar aldıklarını belirten Başkan Kaba şöyle konuştu: “Kestane balı projemiz bu sene bitti. Parmak izi projemizi de tamamladık. Bu proje ile kestane balının nasıl olması gerektiği ile ilgili kriterleri belirledik. Çok iyi sonuçlar aldık. Düzce kestane balı için coğrafi işaret alacağız. Türkiye genelinde en fazla kestane balı üreten il konumundayız. Kestane balının fiyatının belirlenmesinde Düzce etkin bir il”

Yılda 400 ton bal ürettiklerini belirten Kaba şunları kaydetti: “Düzce arıcıları ekonomik anlamda da iyi durumda. 400 ton civarında bal üretimimiz var. Buda ekonomiye çok büyük katkı sağlıyor. Düzce’de yaklaşık bin 200 üreticimiz var. 800 üreticimiz aktif bal üretiyor. Kişi başına düşen kovan sayısı ortalama 125. Toplamda 75 bin civarında kovanımız var”