AK Parti'nin Düzce'deki kurucuları arasında yer alan ve 2011 yılında parti ile ilişiği kesilen Kaynaşlı eski İlçe Başkanı Birol Şahin 31 Mart Yerel Seçimleri’nde MHP’den girdiği seçim yarışını kazanarak, belediye başkanlığı koltuğuna oturmaya hak kazandı. Öncü TV’nin her hafta merakla beklenen programı Kitabın Ortasından’a katılan Şahin, hem hakkında merak edilenleri hem de başkanlık koltuğunda oturduğu 6.5 aylık dönemi değerlendirdi.

“Metin Kaşıkoğlu ve Fevai Arslan genel merkezi yanlış yönlendiriyordu”
Programı hazırlayıp sunan Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın ilk sorusu AK Parti dönemine dair oldu. AK Parti Kaynaşlı İlçe Başkanı olduğu 2010 yılında partisi ile yaşadığı sorunlar nedeniyle görevden alınma girişimleri hakkında Şahin şöyle konuştu:
“Biz yanlışa yanlış, doğruya doğru diyen bir insanız. Tabii parti ile aramızda bizden kaynaklanmayan bir takım sorunlar oldu. 2010 yılında Kaynaşlı’da iki tane ilçe başkanlığı kurulmuştu. Birisi benim bulunduğum diğeri ise AK Parti Teşkilatı’nın kurduğu ilçe başkanlığı. Tabii ben o zaman sahtekarlık ve komplo ile ilçe başkanlığını bırakmayacağımı söyledim. Eğer siz demokrasi var diyorsanız demokrasiye inanıyorsanız buyurun sandığı koyun kim seçilecekse başkan o olsun dedim. “Komplo ve entrika ile görevi bırakmam” dedim ve 2 yıl gayriresmi olarak ilçe başkanlığı yaptım. Resmi olarak ilçe başkanı değildim ama fiili olarak görev yaptım. En sonra kendi isteğim ile 2010 yılının sonunda “İlçe Başkanlığı buyurun kim yaparsa yapsın” dedik. Tabii bütün bunlardan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haberinin olmaması mümkün değildi. Tabii o zamanlar burada ki siyaseti yönlendiren birkaç kişi vardı. Metin Kaşıkoğlu ve Fevai Arslan buradaki her şeye müdahale ediyorlardı ve genel merkezi yanlış yönlendiriyorlardı. Zaten yanlış yönlendirdikleri için belli bir süreden sonra AK Parti siyasi anlamda kan kaybetmeye başladı.”

“Milliyetçi Hareket Partisi’nde bulunmaktan mutluyum”
MHP ile doku uyuşmazlığı yaşayıp yaşamadığı konusunda ise Şahin, şu ifadeleri kullandı:
“Partimle hiç doku uyuşmazlığı yaşamadım. Ben şuan da Milliyetçi Hareket Partisi’nde çok mutluyum. Herhangi bir sıkıntı veya problem yaşamıyorum. Arkadaşlarımızla gayet uyumlu çalışıyoruz. Tabii bunları söylerken de AK Partili arkadaşlarla da bir sıkıntı yaşamıyoruz. Zaman zaman AK Parti İl ve İlçe Başkanlığını ziyaretlerde bulunuyoruz. Ama Milliyetçi Hareket Partisi’nde bulunmaktan mutluyum hiçbir sıkıntımız yok. Çok güzel uyum sağladık inşallah böyle devam edeceğiz.”

MHP’den aday olmayı neden kabul etti?
MHP’den aday olmayı neden kabul ettiğini ise şöyle açıkladı:
“Bize adaylık süreci başladığında AK Parti haricinde birçok partiden teklif geldi. Tabii bunları değerlendirdik ve bir takım istişareler yaparak halka sorduk. Ben kendi başıma bir karar vermedim. Bizim açımızdan baktığımızda çok güzel bir tablo vardı. Seçimi kaybetme riski neredeyse hiç yoktu. Bir yerden aday olmamız gerekiyordu. Tabii ki MHP’nin Cumhur İttifakı’nın bir ortağı olması bizim için önemliydi. Seçimlerde Kaynaşlı’da her kesimden oy aldık ve öyle seçildik ve yüksek bir oy oranı ile Kaynaşlı’ya belediye başkanı olduk. Bize oy veren veya vermeyen herkese teşekkür ediyoruz.”

“Bizim yaptığımız seçim kampanyası karşısında AK Parti hiçbir varlık gösteremedi”
AK Partili bir önceki Belediye Başkanı Erol Bayraktar’a karşı seçimi nasıl kazandığını ise Başkan Şahin şöyle anlattı: 
“Biz Kaynaşlı’da uzun yıllardan beri siyaset yapıyoruz. Bundan dolayı bizim bir tabanımız var. Bizim düşüncemiz “her zaman doğruların yanındayız, yanlışın karşısındayız” oldu. Doğruyu kim söylerse yanındayız, yanlışı kim söylerse karşısındayız. Kendi partimden bile olsa yanlış söylüyorsa karşısında dururuz. Tabii bunlardan dolayı halkın gözünde bir yer edinmiş olduk. Ben seçimlerin başından itibaren farklı kazanacağıma inanıyordum. Teşkilatımız ile beraber çalışmalarımızı çok güzel bir şekilde yaptık. Sağ olsun sayın Vekilimiz Ümit Yılmaz da bize destek verdi. Bizim yaptığımız seçim kampanyası karşısında AK Parti hiçbir varlık gösteremedi ve sahadan silinmiş oldu o zaman ki Belediye Başkanı ve teşkilatı. Kucaklayıcı bir seçim kampanyası yürüterek her kesimden insana kapımızı açtık. Tabii bunlardan dolayı da Kaynaşlı halkının yüksek oy oranı ile seçildik. Şuanda Düzce’de en yüksek oy oranı ile seçilen belediye başkanı olduk.”     

“Nüfusu 10 bin olup da borcu 40 milyon olan başka hiçbir yer yok”
Kaynaşlı Belediye Başkanlığı görevini devraldığında belediyenin borcunun ne kadar olduğunu da açıklayan Şahin, şunları kaydetti:
“Biz belediyenin borcu olduğunu biliyorduk. Tabii Kaynaşlı küçük bir yer. 40 ile 60 milyon lira bir borç olacağını tahmin ediyorduk. Zaten bir enkaz devralacağımızı biliyorduk. Tabii biz bunu hiçbir zaman mazeret olarak ileri sürmedik. Belediye makamları halka hesap vermek zorundadır. Yapmış olduğumuz her harcamanın hesabını halka vermiş olmamız gerekiyor. Sonuçta Belediye bizim malımız değil. Burada Kaynaşlı’da yaşayan herkesin hakkı var. Göreve geldiğimde bütün hesapları inceledim. Bütün faturalarını ve hesaplarını incelemek 15 günümü aldı. Belediyenin bütün gelir-giderlerini inceledikten sonra bir çok aksaklıklar ve yanlışlar gördük. Bizden önceki yönetim kavşaklarda bir takım düzenlemeler yapmış biz onları söktük. 508 bin lira bir maliyet gözüküyor yapılan işe baksanız 100 bin lira etmez. Faturalardaki harcamalar bizim dikkatimizi çekti. Bir araştırma yaptık ve nüfusu 10 bin olup da borcu 40 milyon olan başka hiçbir yer yok.”

“Kaynaşlı Belediyesi’nin bütün mallarını satsam borcun üçte birini öderiz”
Şahin borçlar üzerine dikkat çekici açıklamalarına şöyle devam etti:
“Mesele bir asfalt ihalesi yapılmış tamamen mevzuata aykırı bir şekilde yapılmış. Biz o ihale hakkında gerekli itirazımı yaptık. 5 milyon bir borç gözüküyor ihaleden gelen. İhalenin mevzuata aykırı yapılmasından dolayı bu borcu ödememe hakkımız var. Hukukçularımızla görüşüp bu borcu ödemeyeceğimizi bildirdik. Eski belediye başkanı olsaydı o parayı ödeyecekti. Ben Kaynaşlı’yı 5 milyona yakın bir borç paradan kurtarıyorum. Bu para Kaynaşlı için büyük bir para. Ben Kaynaşlı Belediyesi’nin bütün mallarını satsam borcun üçte birini öderiz. Kaynaşlı Belediyesi’nin bütün malları hacizli. Belediyenin hesaplarında 5 tane bloke var ve tamamen kitlenmiş. Şuan belediyeler batak halinde. Şuan belediyeler bir ticarethane olsa çoktan kapatılmışlardı. Belediye başkanları yaptıkları harcamalarda hakka hukuka dikkat ederlerse, yaptıkları harcamalara dikkat ederlerse belediyelerin borcu yarı yarıya düşer.”

“Kaynaşlı’nın en büyük eksiklerinden bir tanesi de şehirleşmemiş olmasıdır”
6.5 aylık görev süreci boyunca yaptıkları icraatları aktaran Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin, şöyle konuştu:
Bizler yönetime gelir gelmez konut ihtiyacı için hemen TOKİ’yi başlattık. Bizden önceki yönetim bir başlangıç yapmış ama yeterli değildi. Biz bunu hızlandırdık. TOKİ Başkanı ile görüşüp bu projeyi hemen başlattık. Şuan da 188 tane konut yapılacak. Merkez Mahallesi ve Karaçalı Mahallesinde yapıyoruz. Merkez Mahallesi konutları 132 tane ve kaba inşaatı bitmek üzere. Karaçalı Mahallemiz de önümüz de ki haftadan itibaren kazı çalışmalarımız başlayacak. 2020 yılının sonlarına doğru 188 konutu Kaynaşlı halkımızın hizmetine sunmuş olacağız. Diğer yandan bir başka özel bir konut firması 150 konutluk bir proje başlatmak istemiş ama yarıda kalmış. Bu projeyi de hızlandırdık. Biz sürekli işin içeresindeyiz ve konuya son derece hakimiz. Ben her şeyi takip ediyorum. Su işleri, temizlik işleri, imar işleri ve diğer birimleri sürekli takip ederek çalışma arkadaşlarımızdan çalışmalarla alakalı bilgiler alıyoruz. Tabii bunları yaptığımızda işler hızlanıyor. Kaynaşlı’nın en büyük eksiklerinden bir tanesi de şehirleşmemiş olmasıdır. İnsanlarımızın oturacağı vakit geçireceği doğru düzgün bir tane park yoktu. Bu bizim için büyük bir eksiklikti. Tabii halkımız bundan çok şikayeti vardı. Biz gelir gelmez “Eski Belediye Meydanı” diye tabir ettiğimiz yerin parkını kısa bir süre içerisinde yaptık ve Ramazan Bayramı’nda insanlarımızın hizmetine sunmuş olduk. Halkımız bundan çok memnun oldu. İkinci parkı da Yeni Camii’nin orada yaparak Kurban Bayramı’nda halkımızın hizmetine sunduk. Çok da güzel oldu. Yol güzergahının üzerinde olması sebebiyle camiye gelen vatandaşlarımız orada oturup çay içebiliyorlar. Harika bir yer oldu. İnsanlar oraya gelip fotoğraf çektiriyor. Biz görev süremizde Kaynaşlı’ ya 15 park kazandıracağız ve bunda iddialıyız. Mahallelerimizde ki bozuk yolları yaptık. Köylere de yol çalışmaları yaptık. Kaynaşlı merkezde ki toprak yolları asfalt yol yaptık. Bazı acil müdahale edilmesi gereken köprülere müdahale ettik. Kaynaşlı Belediye İş merkezi atıl bir durumdaydı.  Bakımlarını yaparak çok modern bir hale getirdik. Belediye İş Merkezinin hemen yanına güzel bir mescit kazandırıyoruz. Kaynaşlı Belediyesine bağlı olan kum ocağı kapalıydı. Biz bakımlarını yaparak açtık. Halkımızın hizmetine sunduk. Bütün okullarımıza ve hayır kurumlarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim dönemimizde bütün okulların çevresi güzel bir hal alacak. Mezarlıklarımızı  düzenlemeye başladık. Bütün mezarlıklarımızı düzenleyeceğiz. Çevre temizliğine çok önem veriyoruz. Biz geldiğimizde etrafta çöpler molozlar birikmişti. Dağınık, harabe, başı boş bir belediye görüntüsü vardı. Belediyemizin bir çok teknolojik aleti bozuktu bunları yenilemeye devam ediyoruz. Bir hastamız veya bir cenazemiz varsa yapılması gereken ne varsa yapıyoruz. Yalnız Kaynaşlı ile sınırlı değil bütün köylerimize hizmet götürüyoruz.

“Beni en çok kızdıran olay budur”
Kaynaşlı’daki KYK yurdunun kapatılması konusunda da yorum yapan Şahin, şu ifadeleri kullandı:
“Çok saçma bir karar alınarak kapatılmış. Şu altı aylık süreçte beni en çok kızdıran olay budur. Bizim milletvekilleri ve siyasiler bu işe bir el atmalıdır. Şu anda öğrencilere bir zulüm var. Öğrenci sayısı az olduğu için 24 personel varmış o nedenle tasarruf amaçlı kapatılmış. Yurdu kapat kız çocukları otellerde kalsın, Düzce’ye gitsin. Böyle bir şey olabilir mi? Düzce dışından gelen 135 kız öğrenci var. Toplamda da 250’ye yakın öğrenci var. Bu kayıtları okuldan aldım ben. Yeniden bu öğrenci yurdunun açılması için elimden geleni yapacağım ama siyasilerinde  biraz yardım etmesi lazım bana.”

“Pavyona kesinlikle izin vermeyeceğiz”
Kaynaşlı’da pavyon ve alkollü mekanların kapatacağı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Şahin, şunları kaydetti:
“Biliyorsunuz geçmiş zamanda 2 tane vardı kapatıldı. Ölümler oldu bu mekanlar yüzünden. Şimdi de 1 tane Üçköprü’de var. Orman işletmeden aile mesire alanı olarak kiraladığı mekanı şimdi turizm müdürlüğünden aldığı izinle alkollü mekana, pavyona çevirmiş. Burada gene istenmeyen olaylar olacak. Biz gereken yazışmalarımızı yaptık. Bu mekan açılmayacak amacına uygun mesire piknik alanı olarak hizmet verecek başka türlü bir oluşuma kesinlikle izin vermeyeceğiz.”

“Kaynaşlı’ya spor kompleksi yapmak istiyoruz”
Kaynaşlı’da belediye olarak yürüttükleri çalışmalardan da bahseden Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Biliyorsunuz biz  geleli daha 6 ay oldu. Şu an kalite su için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. İnşallah en az 50 yıllık bir çözüm üreteceğiz. Belediyemize bir tane iş makinası kazandırdık. Kırgın Çayırı mesire alanında düzenlemeler yaptık. Spor anlamında Kaynaşlı futbol takımını belediyemiz bünyesine aldık. Atıl duran prefabrik yapıları yıktık. Aynı zamanda turizm tatil köyü kuruluyor. Kapalı pazaryeri için birkaç yer baktık, görüşmelerimiz devam ediyor. En kısa zamanda söz verdik, kazandıracağız. Ayrıca içerisinde yüzme havuzunun olduğu bir spor kompleksi yapmak istiyoruz.”
Kim için ne dedi?
Programın son bölümünde Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın kendisine yönelttiği isimler hakkında yorumlarda bulunan Şahin’in verdiği yanıtlar şöyle:
1- Recep Tayyip Erdogan: Reis bence en çok yakışan
2 Kemal Kılıçdaroğlu: Siyasetten önce çok şeyler var
3- Devlet Bahçeli : Tam bir devlet adamı. “Ben” değil, “biz” diyen, tam destek veren adam. Allah kendisine uzun ömürler versin
4- Ali Babacan:  Başarılı bir bakan, hizmet adamı
5 Abdullah Gül: Bence o da bir devlet adamı, mütevazı, alçak gönüllü bir insan
6- Ahmet Davutoğlu: Dış politikada uzman 
7- Erol Bayraktar: Kişiliği tam oturmamış, eğitime ihtiyacı var
8- Saim Özkan: Görevini yapan değerli bir arkadaşımız  
9- Metin Kaşıkoğlu: Biraz artist
10- Faruk Özlü: İyi bir bürokrat, beyefendi bir adam
11- İlhami Caboğlu: Adam gibi adam
12- Mustafa Keskin: Samimi bir arkadaş
13- Ali Dilber: İyi bir hukukçu
14 - Murat Canazlar: Samimi bir arkadaş
15- Osman Altınışık: Basın konusunda uzman, bilgili, değerli bir arkadaş
16- Fevai Arslan: Biraz pısırık. Varlığı, yokluğu belli olmayan bir adam
17- Fahri Çakır: Kazanmamda bana çatarak 1 puan kazandırdı, sağolsun
18- Ayşe Keşir: Hanımefendi birisi
19- İbrahim Korkmaz: Dobra birisi, dava adamı
20- Zekeriya Korkmaz: Baba bir adam, değerli bir büyüğümüz
21- Osman Çakır: O da değerli bir arkadaş
22- Muhsin Yavuz: Çilimli’de kendini kanıtladı, başarılı bir adam
23- Rasim Çam: Çok mütevazı, çok güzel bir adam
24- Dursun Ay: Efendi bir adam
25- Muharrem Tozan: iyi bir bürokrat, dobra bir arkadaş
26- Ümit Yılmaz: Gerçekten çok beyefendi, her yere giden, kimseyi kırmayan sosyal vekil. Gelmez onun gibi bir vekil
27- Fatih Maradit: Değerli bir arkadaş
28- Barış Zengin: Beyefendi
29- Faruk Türkseven: Adam gibi adam
30- Önder Tonyalı: O da değerli bir kardeşimiz
31- Sadullah Ünsal: Bambaşka, heyecan verici bir adam
32- Birol Şahin: Ömrünü siyasete harcamış doğru bildiklerini söylemekten çekinmeyken arkamızdan dua ettirmek için uğraşan bir adam. Allah bizi doğru yoldan ayırmasın.