Düzce’de dün akşamdan bu yana etkili olan sağanak yağış derelerin taşması sonucu yine sel afetine   dönüştü. Şehrin dört bir yanını sular altında bırakan felaketin ortaya çıkardığı tahribat gün ağarınca gözler önüne serildi. Selin vurduğu Akçakoca, Cumayeri ve Çilimli ilçelerinin belediye başkanları, belediye yetkilileri ve MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu, Öncü Televizyonu ekranlarında Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in sunduğu “Afet Özel’ yayınında değerlendirmelerde bulundu.

“Mısırlı Köyü’nde ciddi anlamda bir sıkıntı yaşadık”

Yayına canlı telefon bağlantısı ile katılan Cumayeri Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu, sel felaketinde tek tesellinin can kaybı yaşanmaması olduğunun altını çizerek, “Bildiğiniz üzere bu felaketi 2 yıl önce tekrar yaşamıştık. Onun tecrübesi vardı zaten bizde. Devletimizin tüm imkanları ile vatandaşlarımızın yardımına koştuk. Devletimizin bütün imkanları sel felaketinin yaşandığı bölgedeydi. Yaklaşık 25 vatandaşımız mahsur kalmıştı. Mısırlı Köyü’nde ciddi anlamda bir sıkıntı yaşadık. 2 sene olduğu gibi Elhamdülillah can kaybımız olmadı. Buna şükür ediyoruz.” dedi.

“En büyük tesellimiz can kaybının olmaması”

“Cumayeri merkezinde ciddi bir sıkıntımız yok ama tabii alt yapılarımızda bir sıkıntı oluştu, tahribat oldu.” diyen Koloğlu, şöyle devam etti: “Köprü geçişlerinde hasarlar meydana geldi. Arkadaşlarımız canla başla çalışıyor. İnşallah AFAD, Valilik, İl Özel İdare hep beraber çalışmaları sürdüreceğiz. Hasar tespit çalışmaları yapılacak. Biliyorsunuz bu felaket Çilimli, Akçakoca ve Cumayeri’ni vurdu. Hızla bu hasar tespitleri yapılıp maddi sıkıntılar giderilir diye düşünüyorum. En çok sevindiğimiz en büyük tesellimiz bir can kaybının olmaması. Bu taşkın meselesinin çözümleri zaten belli. DSİ bununla ilgili ciddi çalışmaları yaptı, projelerini hazırladı. Biliyorsunuz özellikle Uğurlu ve Esmahanım köylerinde çalışmalar yapılıyor. Biz bu coğrafyada yaşadığımız sürece Allah bize tekrar göstermesin, ama sürekli yaşıyoruz biz bunu. Dolayısıyla bizim bunun tedbirlerini almamız lazım. Devlet bir taraftan tedbir alıyor, ama vatandaşlarında biraz duyarlı olması lazım. Özellikle dere yataklarına yakın yerlere yapılaşma yapmamız lazım.  Dere kendine ait olanı bir şekilde alıyor. Yağmurların devam edeceği noktasında bir tahmin var, bu konuda vatandaşlarımız duyarlı olsunlar.”

Yavuz: Mahsur kalanları kurtarmak için kısa sürede müdahale edildi

Selin vurduğu diğer ilçe olan Çilimli’de çalışmaların devam ettiğini dile getiren Çilimli Belediye Başkanı Muhsin Yavuz, Türkiye’nin en çok yağış alan bölgesinin Çilimli olduğunu vurguladı. Yavuz, “Uzun zamandır bölgemize düşmeyen bir yağış miktarı oldu. Çok şükür bir can kaybımız yok. Özellikle su hatlarımızda olmak üzere yollarımızda ve köprülerimizde maddi hasarlar oluştu. Ana depoya kaynaktan gelen hatlarımız şu anda kaymış durumda. Onları düzeltme çalışmalarımız devam ediyor.  Bir an önce suyu vermeye çalışıyoruz. Şu anda ilçemizin girişinde, daha doğrusu kot farkının az olduğu yerlerde bir su yoğunluğu var. Fabrikaların, işyerlerinin ve bazı evlere su bastı. Onları tahliye etmeye çalışıyoruz. İlçe merkezde Hükümet Konağı’nda bir sıkıntı var. Yine ilçemizin yukarılarında ara ara heyelan ve çökmeler var. Geceden beri herkes burada teyakkuz halinde. Bütün sorunları bir an önce çözmeye çalışıyoruz ama hemen çözmek mümkün değil. Biz uzun yıllardır böyle bir şey görmedik. Metrekareye 111 litre yağış düştü. Allah can kaybı vermedi, ona şükür ediyoruz. Mahsur kalanlar olsa bile çok kısa bir sürede müdahale edildi. Bu sıkıntılar ciddi anlamda uzun süre yaşanmadı. Hasarımız var. Özellikle ana su hatlarımızda bir sıkıntımız var. Onları telafi etmeye çalışıyoruz. Şu anda geçici bir şekilde su vermeye çalışıyoruz, onun haricinde yollarımızda bir sıkıntı var. Devletimizin bütün imkanları sahada hem müdahale ediyoruz hem de hasar tespiti yapıyoruz.” şeklinde konuştu.   

Öztaş: Selin nedeni derelere atılan pislikler

Yaşanan sel felaketinin nedeninin özellikle fındık sezonu öncesinde bahçelerde yapılan temizlik çalışmalarında çıkan çalı-çırpının derelere atılması olduğunu belirten Akçakoca Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Öztaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Düzce’mize öncelikle geçmiş olsun diyorum. Özellikle Esmahanım ve Uğurlu ile Cumayeri’ndeki Mısırlı köylerine geçmiş olsun diyorum. Yaralılarımıza Allah’tan şifa diliyorum. Tek tesellimiz can kaybının olmaması. Gün ağarınca selin detayları meydana çıktı. İlçenin içinde merkezde çok fazla zayiat olmamasına rağmen köylerimizde yüksek oranda bir zayiat vardı. Devletimizin tüm imkanları sahada herkes çalışıyor. Hep beraber teyakkuz halindeydik. Bu yağışlar bölgemize ciddi anlamda bir zarar veriyor. Bu konuda gerekli önlemlerin alınması için valimiz ve DSİ ile bir toplantı haline geçip nasıl bir önlem alabiliriz hakkında görüşme yapacağız. Akçakoca’nın bu felaketten etkilenmesi çok normal. Cumayeri, Çilimli ve Gölyaka’nın ve diğer ilçelerinin en son deniz ile bulaşması gerekiyor. Bu nedenle bütün dereler Akçakoca’dan geçiyor. Bunun önüne geçebilmek için DSİ ile bir toplantı yapacağız. Köprülerimizin yükselmesi gerekir. Genelde köylerden gelen ağaç ve diğer pislikler köprüleri tıkıyor. Dere yataklarına hiçbir şey atılmamalı. Derelerin denize ulaştığı noktalarda da bir çalışma yapılması lazım ki suyun denize hızlı bir şekilde ulaşması lazım. Akçakoca’da mahsur kalan bütün vatandaşlarımız kurtarıldı. Canını ve malını kurtarmak için mücadele eden vatandaşlarımız da ufak tefek yaralamalar oldu. Kent merkezinde şu anda bir olumsuzluk yok. Tabii mağdur olan esnaflarımız var. Bizde belediye ve Devletimiz olarak tüm desteği vereceğiz. Trafikte bir sıkıntımız yok şu an.”

Caboğlu: Kabalak bölgesinde ciddi manada sıkıntı oldu

Milliyetçi Hareket Partisi Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu da sel felaketinden Kabalak Köyü’nün ciddi şekilde etkilendiğini dile getirerek, “Kabalak Köyü’nde başlayan dere taşkınıyla o bölgede ciddi manada bir sıkıntı oluştu. Şuanda Kabalak Köyü meydanında bir metreye yakın çamur var. Bunun akabinde aşağı doğru gidersek, Boğaziçi, Yeşilköy ve Yazlık ve Düzköy’de aşağıya kadar dere yataklarında ciddi manada bir sıkıntı var. Birinci katları su basmış. Köy meydanında bulunan iş yerlerini su basmış. Devletimizin tüm imkanları burada. Hasar tespiti yapıyorlar şu anda. Köyde hayvan besiciliği yapan 2 kişinin ahırını gece boşalttık. Köydeki caminin birinci katı su ve balçık dolu. Biz gece saatlerinde yağmurun başlaması ile birlikte devletimizin tüm yetkili kurumları ile beraber buradaydık. Bu işleri koordine eden herkese gerçekten çok teşekkür ederim.” açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI