Yargıtay'ın baz istasyonlarıyla ilgili aldığı karar uyarınca, yönetmeliğe uygun olarak kurulup işletilse dahi baz istasyonlarının “uzun zaman diliminde insan sağlığında zarara neden olacağına” istinaden, baz istasyonunun yerleşim yerlerinden uzak, uygun bir yere taşınmasına hükmedildi.

Düzce'de geçtiğimiz günlerde, Hamidiye Mahallesi'nde yapılmış olan ve Sancaklar Mahallesi'nde yapılacak olan baz istasyonları ile ilgili olarak, mahallelilerin tepkisi gündeme gelmişti. Baz istasyonlarını mahallelerinde istemeyen vatandaşların gösterdiği tepkiler üzerine olaya çevik kuvvet el koymuş, ancak tepkilerin devamında birkaç gün sonra, Sancaklar Mahallesi sakinleri kazma ve küreklerle açılan çukurları doldurmaya kalkmışlardı. Benzer bir olayın yaşandığı Ankara'da ise, bir vatandaş oturduğu caddede bulunan binadaki baz istasyonunun, “insan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği” iddiasıyla kaldırılması için Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.

Davanın Yargıtay'a intikal etmesinin ardından, “Baz istasyonunun yaydığı radyasyonun referans değerlerinin altında olsa bile meskun alanlarda yarattığı radyasyondan dolayı, bu alanlarda uzun süreli radyasyona maruz kalacak insanların sağlığının olumsuz yönde etkileneceğine” kararı verildi.

Dava konusu baz istasyonunun “uzun zaman diliminde zarar doğurabileceği” ifade edilen kararda, “Çevredekiler için gelecek ve uzun zaman diliminde büyük endişe, psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yaratarak, kişilerin çalışmasını ve sağlık değerlerini olumsuz etkileyecek ve zararlı sonuç doğuracaktır. Bir istasyon, yönetmeliğe uygun çalıştırılsa dahi zarar veriyorsa, yönetmeliğe uygun olduğundan söz edilerek zarar verenin sorumluluktan kurtulması mümkün değildir” denildi.