Henüz 1 ay önce koltuklara oturan yeni başkanlardan borç yakınmaları gelmeye başladı. Görevi devralır almaz gelir-gider durumunu gözden geçiren başkanlar, borçlar nedeniyle belediyelerin durumunu iç açıcı bulmazken şimdi vaatlerini nasıl gerçekleştirebileceklerinin hesabını yapıyor.


30 Mart Yerel Seçimleri bitti, yeni dönemin belediye başkanlarından çok geçmeden borç serzenişleri gelmeye başladı. İlk haftaları devir teslim törenleri, hayırlı olsun ziyaretleri ve belediyeyi tanımakla geçiren belediye başkanları işe koyulmadan önce ilk olarak borç analizi yaptı. Belediyeyi devralır almaz gelir-giderleri gözden geçiren başkanlar bırakılan borçlardan şikayetçi. Seçim döneminde vaad ettikleri projeleri, yarım kalan çalışmaları ve bekleyen sorunları çözmek için kaynağa ihtiyacı olan yeni başkanların çoğu, karşı karşıya kaldıkları borç yükü nedeniyle şu günlerde sık sık belediyelerin durumlarına ilişkin demeçler veriyor.

 

Düzce 173 milyon


30 Mart Yerel Seçimleri sonucunda Düzce'de bütün belediye başkanlıkları AK Parti'nin olurken koltuğu muhalefetten devralan da AK Parti'den devralan da borçlardan dert yanıyor. Belediye borçları konusunda ilk olarak Düzce Belediyesi'nden açıklama geldi. 30 Mart Yerel Seçimleri sonrası yeni seçilen Belediye Meclisi ile ilk toplantısında Düzce Belediyesi resmi olarak toplam borcunu 173 milyon 907 bin TL açıklayan Keleş, fen işleri ve park ve bahçeler müdürlükleri ile belediyenin işletmeleri olan İNTAŞ ve YEYPAŞ'I mercek altına alarak yeniden bir revizyona gitti.

 


Akçakoca 41 milyon


CHP’nin Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak döneminde sıkça dile getirilen ve eleştirilen belediyenin borç durumu ile ilgili olarak ise ilk kez konuşan yeni Başkan Cüneyt Yemenici, “Her gün kapıya her gün bir alacaklı geliyor” diyerek borç rakamını 41 milyon olarak açıkladı. Gümüşova Belediye Başkanı Ahmet Azap’ın basına yansıyan haberlere göre piyasa 6 milyon, Cumayeri Belediyesi’nin ise 1.03 trilyon borcu bulunuyor…

 


Borçsuz belediyeler: Kaynaşlı ve Yığılca


Tüm başkanlar arasında sadece başkan belediyesi borçsuz devraldı. Bu iki belediye Kaynaşlı ve Yığılca oldu. Erol Bayraktar, Eski Başkan İsmail Korkmaz’dan görevi sıfır borçla aldı. Yığılca Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit de kasada 167 bin 500 TL ile başkanlık koltuğuna oturdu. Bunların yanı sıra Çilimli ve Beyköy'de de mevcut başkanların göreve devam etmesi nedeniyle borçlara ilişkin bir sıkıntı gündeme gelmedi. Yerel seçimlerde belediye başkanlıklarını kazanan adaylar borçlu koltuklara oturmak zorunda kaldı. Şimdi seçimi kazanan başkanlar kaynak oluşturarak bir taraftan bütün bu borçları ödemeye çalışırken diğer yandan da seçimlerde vaat ettikleri projeleri gerçekleştirmeye çalışacak.

 

 

Haber;S.Kaşkır