Geçtiğimiz günlerde parti içi taraflaşmalar sonucu derin çatlaklar oluşan Milliyetçi Hareket Akçakoca Teşkilatı’ndan beklenen istifa gelmişti. İlçe Başkanı Mustafa Özelsel, içerisinde sert ifadelerin yer aldığı bir açıklama metni ile istifasını duyururken hemen akabinde teşkilatın üst yönetiminden habersiz bir şekilde toplanan ilçe yönetimi de parti sekreteri Aysun Eren’i başkanlığa seçmişti. MHP Genel Merkezi’nin tepkisini çeken bu gelişme sonrası Akçakoca ilçe Yönetimi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından feshedilmişti.

Yaşanan bütün bu gelişmelerin ardından MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu, sessizliğini Öncü TV’ye bozdu. Mehmet Günesen ile Öncü Ana Haber Bülteni’ne canlı telefon bağlantısı katılarak partisinin Akçakoca Teşkilatı’nda birbiri ardına yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

“Özensel’i defalarca uyardık…”

Akçakoca’da teşkilat yapılanmasında gerçekleşen bu olayların MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz ile yorumlamanın doğru olmayacağını savunan Caboğlu, “Sayın Vekilimiz görevinin başında Düzce’ye hizmet vermek için ‘Düzce’nin Ümit’i’ noktasında milletvekili olarak tek ses halinde kendisi çalışıyor. Belediye başkanı ile yaşadığı bu olayı bu duruma getirmek doğru olmaz. Ama tabii Akçakoca’da yaşanan bazı olaylar var. Eğer bir olay varsa kaynağına inmek lazım. Neyin ne olduğunu iyi bilerek belgeli bir şekilde yorumlamak lazım. Biz teşkilat olarak Akçakoca Belediyesi’yle ilgili yapılmış olan bütün iddiaları samimiyetle söylüyorum evrak ve resmi boyutta avukatlarımızla beraber kaynağına inerek incelemelerimizi yaparak değerlendirdik. Teşkilata taşınmış olan bilgiler konusunda biz hakeza ilçe başkanımızı çok sefer uyardık. ‘Bu konularla ilgili Okan Başkan ile görüşün bu işin mahiyeti nedir kaynağına inin, doğruluğunu öğrenin ve o şekilde bu konuları yorumlayalım’ dedik. Bunu bu şekilde yapmadığınız zaman da bu olay biraz cıvır. Böyle olursa karşı tarafta belediyeden, belediye de karşı taraftan gardını alır. Belediye başkanının esasında uğraşması gereken işler bunlar değildir. Teşkilatın yapması gereken iddialar konusunda doğruluğunu öğrenip o şekilde kamuoyunu bilgilendirmek olması lazım. Teşkilatın görevi budur. Epey bir zamandır MHP Akçakoca Teşkilatı belediye ile ilgili yapılan hiçbir iddiayı toparlayıcı ve doğruluğunu öğrenerek kamuoyunu bilgilendirdiğini göremedik. Biz birkaç sefer de uyardık.” şeklinde konuştu

“Bizi ve teşkilatı hiçe sayan bu partide görev yapamaz”

Özensel’in istifa sürecinde kendileri ile istişare etmediğini ve teşkilatı hiçe sayan bir kişinin hiçbir yerde görev alamayacağının altını çizen Caboğlu, “Sayın başkanımız istifa etmiştir. Ama bu noktada bizimle herhangi bir istişare yapmamıştır. Efendim genel merkezden azlini istemiştir. Bu tip kavramlar doğru değildir. Genel Merkez’den azlini istemiş olması il teşkilatı üzerinden geçer. Mustafa Başkan’ın ‘Ben bu görevi bırakmak istiyorum. Ben bu şekilde baskılara dayanamam’ gibi il teşkilatına herhangi bir talebi ve değerlendirmesi olmadı. İstifasının 3 gün öncesinde biz kendisini teşkilata çağırarak bu konularla alakalı durum değerlendirmesi yaptık. Burada da kendisi ‘Ben yoruldum. Bayrak yarışında ben Aysun Hanım’a devrediyorum’ şeklinde bir söylemi olmuş olsaydı, bizle istişareli bir şekilde görevlendirme olsaydı biz bunu sorun etmezdik. Genel Merkez’e Düzce il bazındaki bütün meselelerin hesabını veren kişi benim. Bu manada bizle istişare edip ondan sonra bu işlerin olması daha şık ve yakışır olurdu. Bizi ve teşkilatı hiçe sayanın hiçbir yerde görev yapması mümkün değildir. Bu bir ekip işidir. Ben hiçbir zaman bu başarıların benim il başkanı olduğum dönemde olması hasebiyle de bu benim başarımdır demek doğru değildir. Bu ekip işidir. Burada Uğurlu Köyü’ndeki bir seçmenden tutun, Beyköy’deki, Kavakbıçkı Köyü’ndeki bir seçmenine bu herkesin başarısıdır. Bunu şahsileştirmek ve nefis hareket etmek hiçbir teşkilatın görevi değildir. Teşkilatçılık bu değildir. Kaldı ki bu konularla ilgili aşağı yukarı 2 yıldan beri hep istişare halindeyiz. Okan Yanmaz ile ilgili bir sürü iddialar ortaya atıldı. Ama bütün bu iddialar muhalefet tarafından mahkemeye verildi. Hem yerelde hem de üst mahkemelerde hepsinden beraat etti. Bunların içine girerek doğruluk mahiyetinde kamuoyunu bilgilendirmiş olsaydı iş bu raddeye gelmezdi” dedi.

“Bize söyleseydi, 15 dakikada gereğini yapardık”

İlçe teşkilatının, belediyeye karşı iddia edilen olaylar karşısında kamuoyunu aydınlatıcı bir çalışma içinde olmadığını ve hal böyleyken kendilerine bildirilmeden böyle bir istifanın olduğunu belirten Caboğlu, “Orada Aysun Hanım sehven bir paylaşım yaptı. Bu basına da düştü. Hemen ertesi gün apar topar bununla ilgili bir basın açıklaması yapma gereği duydu. Kendi bünyesinde, teşkilat içerisinde olan bir iddia olunca cevap vermesini bilen bir teşkilatın belediyeyle ilgili olan iddialarda da cevap verme zorunluluğu vardır. Ama bakınız hiçbir şekilde bu iddialarla ilgili kamuoyunu bilgilendirici hiçbir açıklaması yoktur. Hal böyleyken bize sorulmadan istifa var. Görev değişikliği var. Kaldı ki bu değişiklik sırasında yönetimden birkaç kişinin de çıkarılma gayreti var. Böyle bir şey olabilir mi? Biz buna müsaade edebilir miyiz?  Biz kimsenin emeğini heba etmeyiz. Tabii ki bu arkadaşlarımızın hepsinin seçim dönemlerinde bir katkısı ve emeği vardır. Biz bunları ziyan etmeyiz. Genel Merkezden azlini istemiş. Bize söylemiş olsaydı bu, iş 15 dakikalık bir işti. Biz gerekeni yapardık.” şeklinde konuşarak “Bu makamlar şova çevirme yeri değildir.” dedi.

“MHP Akçakoca Teşkilatı kontrolden çıkmıştı”

Bütün bu gelişmeler çerçevesinde kendilerine sorulmadan gerçekleştirilen seçimi onaylamanın imkânsız olacağına vurgu yaparak MHP’nin teşkilatçı bir parti olduğun altını çizen Caboğlu, “Bütün bu gelişmiş olaylardan sonra Akçakoca’da bize sorulmadan yapılmış bir seçimi onaylamamız mümkün mü?  Hele Milliyetçi Hareket Partisi teşkilatçı bir siyasi partidir.  Böyle şeyler bizim partimizde hiç mümkün değildir.  Gelinmiş bu nokta bizim çok tasnif ettiğimiz bir nokta değildir.  Siz il başkanı ve belediye başkanıyla alakalı siz teşkilat olarak kamuoyunda bırakın basını herhangi bir üçüncü şahısla bu konuları değerlendiremezsiniz.  Bunu değerlendirdiğiniz zaman iş kontrolden çıkar.  Akçakoca kontrolden çıkmıştı. Mustafa Başkan istifa etmiş bunu gelip bize söylemedi.  E-mail üzerinden bize bir istifa dilekçesi gönderdi.  Kaldı ki biz kendisine istifa et şeklinde bir şeyimiz olurdu.  Ya da bizim için 15 dakikalık bir işti.  Bizde bu şeyler bir bayrak yarışıdır.  Bir ilçe başkanı istifa etmeden önce kendisinden sonra düşündüğü kişi kimse bunu bir üst mercii ile istişare eder, bizde bunun olmasıyla alakalı çalışma içeresinde oluruz.  Tavsiye niteliğinde olur olmaz ya da o kişinin arkasında durarak bir sıkıntı yoktur şeklinde bir değerlendirme sonucu Akçakoca İlçe Teşkilatı çalışmasına devam ediyor olurdu. Ama bunları art niyetli yapıyorsanız, hata yaparsınız. Benim bu konularla ilgili bir değerlendirmem vardır, ortada bir olay varsa bütün seçenekler bitmeden hiçbir şekilde hareke geçmem, geçmedim de.  Mustafa Başkan istifa etmiş, ben hiçbir şekilde harekete geçmedim. Olabilir, yorulmuştur ve dinlenecektir bunlar normal şeyler.  Ama siz istişare etmeden ve hiçbir şekilde bu konuyu paylaşmadan bir şeyler yapmak istiyorsanız, hiç kusura bakmayın buna teşkilat müsaade etmez.  Yani bu olaylarla alakalı vekil üzerinden bu olayı değerlendirmek çok yakışık olmaz ve Düzce’ye de bir şey kazandırmaz.” dedi.

“Bu işte muhalefetin de payı var”

Özensel’in 2 ay önce genel merkezden azlini istediğine dair açıklamasının doğru olmadığını kaydeden Caboğlu, “Kesinlikle öyle bir şey yoktur. Öyle bir şey olmuş olsa, Genel Merkez konuyu alır bizle paylaşırdı biz de siz nasıl uygun görürseniz o şekilde uygundur şeklinde bir söylemimiz olurdu. Biz genel merkezimizin vermiş olduğu her kararın arkasındayız.  Bunu bu şekilde beyan ediyor olmak, ne yapmak istendiğiyle ilgili insanların düşünmesinde fayda var. Değerli halkımız konuları çok iyi yorumlar.  Orada bazı kişiler bazı şahıslar ortalığı karıştırmak için görev edinmişler. Tabii burada muhalefetinde payı yoktur demek mümkün değil.  Bir insanla muhabbet etmeden tanımadan yorum yapmak ne dinimizde ne de insan ahlakında hiçbir şekilde yeri yoktur.

“MHP Akçakoca Teşkilatı, Yanmaz’a ayak bağıydı”

Akçakoca’da yaşanan olayların, Belediye Başkanı Yanmaz’a ayak bağı olmaktan başka bir şey olmadığını aktaran Caboğlu, “Ben değerli halkımızın bu konuyu değerlendirmesini isterim.  Yakın zamanda Akçakoca’ya gitmeyenler, geçmişte Akçakoca’yı bilenler bir gitsinler görsünler. İlçe diğer ilçeler içerisinde görünümü ve her konuda yapılan o güzel düzenlemeleri gördüklerinde benim ne söylemek istediğim açık olarak ortaya çıkacaktır.  Burada Okan Yanmaz başarıya doğru koşmaktadır ve bu olay ayak bağı olmaktan başka hiçbir şey değildir. Okan Başkan bu işlerle mi uğraşacak, belediyecilik mi yapacak?  Bu devlet bu şahısları oraya mit olarak, ajan olarak, müfettiş olarak, emniyet amiri, savcı olarak gönderdiyse dediğim bir şey yoktur. Orada ki kişilerin yapmak istediği, Okan Başkan’ın başarısını aşağı çekmekten başka bir şey değildir.  Kul hatasız olmaz, hatalar olabilir. Hataları hep beraber gidereceğiz.  Bunları konuşarak ne Akçakoca nede Düzce hiçbir şey kazanmaz.” dedi.

“Belediyemizi 3-5 tane çapulcuya yem mi edeceğiz?”

Akçakoca’da yaşanan bu olayları Okan Yanmaz’a ayak bağı olmaktan başka bir şey olmadığını belirten Caboğlu, “İki sene önce büyük bir çoğunlukla belediye başkanı seçilmiş bir kişiyi aşağı çekmek istiyorsunuz. Bu halkın idaresine saygısızlıktır.  Halk orada bir idareyi başa koymuş. Halk demiş ki maç doksan dakika, doksan dakika sonunda ben sizi değerlendireceğim.  Bırakında belediye bir rahat nefes alsın daha önünde üç yılı var. Bu süre zarfında halk başarısız görürse zaten Akçakoca halkı zaten gerekeni yapar.  Bu şekilde aşağıya çekmek isteyen kişilerin çabası boşadır.  MHP teşkilatçı bir siyasi partidir.  Bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne hatta dünyaya yön veren bir siyasi partiden bahsediyorum. Orada bulunan 3-5 tane çapulcuya mı bırakacağız bu teşkilat mevzuatlarını?  Belediyemizi 3-5 tane çapulcuya yem mi edeceğiz?” diyerek kesin konuştu.

“Özensel istifa ederek neyden kaçtı? Biz daha son sözümüzü söylemedik”

Akçakoca’da gelişen istifa kararının ardından hemen toplanarak yeni başkanın seçilmesinin parti mevzuatına aykırı olduğu ve bu hareketin teşkilatın üst iradesine saygısızlık olduğunu belirten Caboğlu, “Bu süreç olması gereken bir süreçti.  Siz teşkilatın üst iradesine saygısızlık yapacaksınız ve size teşkilatta görev yaptıracaklar.  Böyle bir şey yok, olamaz.  Böyle bir şeye genel merkez müsaade etmez.  Bu durum sadece Akçakoca için geçerli değildir. Aynı şey bizler için de geçerlidir.  Burada olan bütün konular hakkında biz genel merkezimize bilgi veriyoruz.  Yaşanan bu olayla alakalı, ben bir gün bekledim. Sayın başkanın neden istifa ettiğini teşkilat başkanına iletmesi gerektiği için bekledim.  Siz bunu izah etmeyip orada acele bir şekilde bazı kararlar veriyorsanız siz kimden ne kaçırıyorsunuz?  Biz buradayız, biz daha son sözü söylemedik.  Teşkilatta son sözü liderimiz Dr. Devlet Bahçeli Bey söyler ve söyledi.” dedi.

“Eleştirilecekse belediye meclisi tümden eleştirilmeli”

Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz’a dönük eleştirilerle ilgili MHP’nin belediye meclisinde çoğunluk olmamasıyla muhalefetin de sorumlu olduğunu kaydeden Caboğlu, “Akçakoca Belediyesi Meclis Üyeleri bir sandalye eksiğimiz vardır. Akçakoca Belediyesi ile alakalı alınmış her kararda muhalefetin bir payı vardır. Sizin orada çoğunluğunuz yoksa almış olduğunuz kararlarda muhalefetin payı yok mu?  O manada eleştirilmesi gerekiyorsa topyekûn Akçakoca Meclis Üyeleri eleştiriliyor olması lazım.  Neden Okan Yanmaz eleştiriliyor? Çünkü hedef Okan Yanmaz.  Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne baktığımızda devleti aşağı çekmeye çalışan sinsi plan yapan kişilerin hedefi kim? Sayın Cumhurbaşkanımız.  Biz nasıl Cumhurbaşkanımızı bu kişilere karşı ezdirmiyorsak, belediye başkanımızı da ezdirmeyiz.  Eğer varsa bir yanlışı biz bunu teşkilat içerisinde değerlendiririz ve gerekeni yaparız. Ama şu an hiçbir yanlışını göremiyoruz.  Bu olaylar mahkemeye taşınmış ve her konuda mahkemeden beraat etmiş.  Sizin ne söz söylemeye hakkınız var?” diyerek muhalefet partilerine ‘Siz de meclistesiniz’ hatırlatması yaptı.

 “Bu olayı özellikle Akçakoca’da kaşımak hiç doğru değildir”

Bu konuların Akçakoca’da konuşuluyor olmasını MHP’ye zarar verme açısından değerlendiren Cabaoğlu Sözlerine şöyle son verdi:

Biz bunları konuşuyorsak, birileri bu konunun konuşulmasını istiyor ki MHP’ye zarar verme çabası içinde olduğundandır.  Biz bunlara müsaade etmeyiz.  Düzce’de sadece Akçakoca’da seçilmiş bir belediye başkanı yok.  Her belediyenin kendine has sorunları vardır. Ama bu olayı özellikle Akçakoca’da kaşımak hiç doğru değildir.  Akçakoca’ya baktığınızda almış olduğumuz belediyede geriye dönük bir yükü var. Bu konuyla alakalı da çalışmalarımız var. Akabinde bir sel sonrasında pandemi, bugün Akçakoca’da bu hizmetler yapılabilmişse bunu biraz saygıyla karşılamak lazım. Aynı sorun ve sıkıntılar genel manada da vardır ama biz bu sorunları en askeri seviyeye çekme gayreti içerisindeyiz.  Belediyenin içerisindeki işleyiş MHP teşkilatının işi değildir. Oradaki işleyiş halkın oyu ile seçilmiş Akçakoca Belediye Meclis Üyelerinin işidir.  Herhangi bir üyenin bu konularla alakalı bir açıklamasını gördünüz mü?”

“İnsanı bu kadar gererseniz bazen agresif de olabilir”

“Şu an siyaset zamanı değil şu an halka hizmet zamanı.  Kim ne yapmak istiyorsa güç vermek lazım.  Bunu bu şekilde yaparlarsa hem Düzce kazanır hem Akçakoca kazanır.  Akçakoca hem Düzce hem de ülkemiz açısından önemli bir yer.  Oraya ne katkılar sunabiliriz, neler yapabiliriz? Bunları konuşmamız lazım.  Akçakoca’da herhangi bir muhalefet teşkilatının şu şurada yapılsa çok iyi olur söylemini duydunuz mu?  Şöyle bir çözüm önerimiz var, şunu söyle yaparsak daha iyi olur şeklinde bunlardan bir açıklama gördünüz mü?  Neymiş Okan Yanmaz kilo vermiş.  Okan Yanmaz her gün takım elbise değiştirirmiş. Bu şahıs Akçakoca’nın şehrül emiri.  İnsanı bu kadar gererseniz, insan bazen agresif de olabilir.  Hiçbir şey tek taraflı değildir.  Biz teşkilat olarak bu konulara hakimiz, görecekler Akçakoca daha iyi olacak.”