2015 yılında Düzce’nin önemli projeleri arasında bulunan Düzce TEM bağlantı yolu için başlatılan imar düzenlemeleri kapsamında Sinirci köyü önce mücavir saha içine alınmış, ardından hazırlanan ilave imar planı kısa sürede onaylanmıştı. Düzce Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Düzce Belediyesi Şehirlerarası Terminali’nin otoyol bağlantısı için bölge sınırları içinde bulunan Sinirci köyü için uygulamaya konan ilave imar planına ilişkin hukuki süreç üzerinden 6 yıl geçmesine karşılık devam ediyor.

Düzce eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş döneminde konuyu yargıya taşıyan köy sakinleri, belediyenin Sinirci Köyü sınırlarında ikinci kez uygulamak istediği imar düzenlemesi için yeniden soluğu mahkemede aldı.

Açılan dava sonucunda mahkemenin belediye lehine karar vermesi sonrası köylüler, konuyu üst mahkemeye taşıdı. Danıştay'ın imar davalarındaki Bilirkişilik Uygulaması kapsamında bugün köye gelen heyet, incelemelerde bulunup köylülerle görüştü.

“DÜZCE BELEDİYESİ SİNİRCİ KÖYÜ HALKINI MAĞDUR ETTİ”

Bu görüşme sonrası otoban bağlantı yolu üzerinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sinirci Köyü Muhtarı Muzaffer Demirel, Sinirci Köyü’nden geçen otoban bağlantı yoluyla alakalı Sinirci Köyü halkı mağdur edilmiştir. Bunun üzerine biz Bölge İdare Mahkemesi‘ne dava açtık. Burası birinci derece tarım arazisi olması ve toprak koruma kanunu ile korunmasına rağmen burayı Düzce Belediyesi, karayollarına yol açması için 18. Madde ile istimlak etmesi için yol açıldı. Bunun üzerine biz mahkemeyi kazandıktan sonra Tapu ve Kadastro İl Müdürlüğü’ne kadar tapularımızın eski haline döndürülmesiyle alakalı yazımız gelmişti.” dedi.

“ÖZLÜ BİZE SÖZ VERMİŞTİ, YERİNE GETİRMEDİ”

Muhtar Demirel konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunun üzerine Düzce Belediye Başkanımız Faruk Özlü de köyümüze gelerek, “Sinirci köyü halkının mağduriyeti olduğunu biliyoruz ve vatandaşın yanındayız. Sorunu gidereceğiz.” diyerek söz vermişti. Bu sözü yerine getirilmemiştir. Düzce Belediyesi tekrar şu anda kalkıp kazanmış olduğumuz mahkemeyi hiçe sayarak karayollarına ikinci defa, ikinci imar planı açmak ve uygulamak üzere yapmaya kalkıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nde böyle bir şey yok. Bir sefer 18. maddenin uygulandığı yerde ikinci defa bu uygulanmaz. Biz devletimizin yapmış olduğu yola da hizmete de karşı değiliz. Biz Sinirci köyü halkı olarak sadece vatandaşın mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz.”  

“KÖYÜMÜZ BELEDİYELİK DEĞİL”

Senelerdir aynı konu nedeniyle mağdur olduklarını savunan köy sakini Feride Karabulut, “Senelerdir mağduruz. Köyümüzün ortasından yolu geçirdiler. “18. Madde” dediler. Köyümüz belediyelik değil buralar hep tarım arazisi. Buradan su çıkıyor, kanal geçiyor deremiz var. Burası tarım arazisi. Bu yolu geçirdiler, bizi mağdur ettiler. Ne bize değerini verdiler ne de bir yer yaptılar.” ifadelerini kullandı.

“BİZİ KOMŞULARIMIZLA BİRBİRİMİZE KOYDULAR”

Kendilerinden alınan arazilerine karşılık yapılan planlama nedeniyle ortalığın karıştığını söyleyen Karabulut, “Bir planlama yaptılar burada sözde. Bir imar yaptılar, ortalığı karıştırdılar. Mahvettiler bizi. Sınırımdaki komşuyu aynı tapuyla birleştirdiler. Ne yaptılar bizi birbirimize koydular. Benim yerim şu gişelerin olduğu yerde. Onu aldılar benden iki kilometre öteden komşunun yerinden bana hisse vermişler. Zannettim ki bir yerden yer verilince devlet arazisinden verilecek. Nerede? Cenabı Allah biliyor. Gittiler beni komşumun yerine koydular. Ne imar imara benziyor. Ne geri kalan tarlaları halledebiliyoruz.

“BİZİM HALİMİZ NE OLACAK?”

Çiftçiler yapamıyoruz. Tırnağımla kazıyordum. Çocukları onlarla okutuyordum. Devrede devrede kredilerim geldi. Çocuklarım okulu bitirdi işe giremedi. Ne olacak bizim olacak halimizi? Sadece ben değilim, Sinirci halkı hepimiz böyleyiz. Ben devletime güvendim, mağdur edildik. Ben burada ne yapabilirim? Ben burada fındığı topluyordum, sebzemi çıkarıyor idare diyordum. Bu arazi çok verimli. Kimi yetim büyüttü, kimi evlat yetiştirdi. Geçmişimizden gelen yerler bunlar. Geleceğimize gidecek topraklar. Tabii onlar tok ki açın halinden bilmiyorlar” diyerek tapuları eski haline çevirin, toprağın değerini verin çağrısı yaptı.

“DÜZCE BELEDİYESİ BU İŞİ BEDAVAYA GETİRDİ”

Sinirci Köyü sakinlerinin hukuk mücadelesinde avukatlığını üstlenen Av. Ali Kemal Özcan ise Düzce Belediyesi’nin yapmış olduğu işlemin hukuksuz olduğunu belirterek, “Düzce Belediyesi, İmar Yasası’nın 18. Maddesini yanlış uygulamak suretiyle, Sinirci köylülerinin birinci sınıf tarım arazilerini otoban bağlantı yolu olarak açmıştır. Bunu karayollarının yapması gerekirken Düzce Belediyesi işi bedavaya getirmiş ve Sinirci köyü halkını mağdur etmiştir.” diye konuştu.

“ADALETİN GERÇEKLEŞECEĞİNE İNANIYORUZ”

Av. Özcan köylülerin taleplerini ise şu cümlelerle açıkladı:

“Buradaki asıl konu birinci sınıf tarım arazisi olan bu yerin gitmesinden ziyade vatandaşın yerine bir kuruş ödeme yapmadan, kamulaşma yapmadan belediyenin bu yeri İmar Yasası’nın 18. maddesini uygulamak suretiyle yolu açması insanların mağduriyetine neden olmuştur. Bolu İdare Mahkemesi lehimize karar vermiştir. İkinci kez Düzce Belediyesi tekrar imar uygulamak suretiyle yine bu davanın açılmasına sebebiyet vermiştir. Adaletin gerçekleşeceğine inanıyoruz. Burada hiç kimse bu yatırıma karşı değil. Devlet yatırım yapıyor. Tapular eski haline gelsin. Karayolları istimlak etsin. Karayolları buradan para kazanıyor. Neden Sinirci Köyü halkının belediye hudutları içinde olmayan bu köyde 18 madde uygulaması yapıyor?”

HABER: C.ÜSTÜNER / M.GÜNESEN