Yeni teşvik sisteminin açıklanmasıyla birlikte Düzce kamuoyu da bugüne kadar sistemin Düzce'yi nasıl etkileyeceği konusunda değişik açıklamalarda bulunmuştu. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük ise teşvikle ilgili komisyon oluşturacaklarını ve ortak bir açıklama yapacaklarını söylemişti. Bugün TSO'yu Düzce Milletvekili Celal Erbay ziyaret ederken Büyük'te ziyaret sırasında ilk kez teşvikle ilgili kendi düşüncelerini dile getirdi. Erbay'ın ziyareti sırasında TSO Meclis üyeleri de oda da hazır bulundu.

“Hak tarafından yıkıldı, kul tarafından yapıldı.”

Ziyaret sırasında teşvikle ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Düzce Milletvekili Celal Erbay, “Teşvik konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanıyla bir görüşmem oldu. Dedim ki bana teşvik noktasında Düzceliler'i ikna edecek bilgiler verilmesini istiyorum. Bakanda bana AB ile olan diyaloglar sonucunda Türkiye'yi 4 bölgeye ayırdıklarını söyledi. Bunun sonucunda da Düzce 1. bölgede yer aldı. Ben ondan sonra dedim ki Hak tarafından Düzce yıkıldı. Kul tarafından yapıldı. Yani Düzce, kul tarafından depremlerin ardından yapılıyor ve teşvikle birlikte yapılmaya devam edecek.” şeklinde konuştu.

“Bence Düzce 2. Bölgede yer almalıydı.”

Erbay, TSO'dan teşviki nasıl değerlendirdikleri konusunda rapor isteyince TSO Başkanı Metin Büyük'te teşvik konusunda düşüncelerini ifade etti. Anlattıklarının sadece kendi düşüncelerini olduğunu vurgulayan Büyük, “Biz bu konuda komisyon oluşturarak o şekilde açıklama yapacağımızı daha öncede söylemiştik. Ama benim şahsi düşüncemi soracak olursanız, bence Düzce Doğu bölgeleri gibi ne 4 ya da 3. bölgede yer alacak kadar küçük, ne de birici bölgede yer alacak kadar büyük bir yer. Bence Düzce 2. bölgede yer almalıydı.” ifadelerini kullandı.

“Bizim için 5084 daha önemli.”

Teşvikle ilgili düşüncelerinde hala kullanılan ve 6 ay sonra süresi bitecek 5084 sayılı teşviği de değerlendiren Büyük, “Bence 5084 bizim için daha fazla önem taşıyor. Çünkü biz, eski yatırımları elimizde tutmalıyız. Zaten yeni yatırımları karşılayacak durumumuz yok. Bu nedenle bizim için 5084 yani eski yatırımlar daha fazla önem taşıyor. Biz 6 ay sonra bitecek bu yasanın ardından yatırımcıların ne yapacağını düşünüyoruz.” dedi.

Büyük, Milletvekili Erbay'a komisyon olarak daha sonra oluşturacakları raporu ileteceğini de sözlerine ekledi.