Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsü ile mücadelede ilk dönemin geride kaldığını ve ikinci döneme ‘Kontrollü Sosyal Hayat’ adının verildiğini açıklamıştı. Koca’nın bu açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da Türkiye’nin aşamalı olarak normalleşme sürecine gireceğini belirtmişti.

Türkiye’de normalleşme sürecinin ilk adımı olan, salgın nedeniyle kapatılan berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin 11 Mayıs Pazartesi günü yeniden açılması kararı verilmişti. Bu kararın ardından, dün Düzce Valisi Zülkif Dağlı başkanlığında esnaf odaları temsilcileri ile yapılan İl Hıfzıssıhha Meclisi Toplantısı’nda, berber, kuaför ve güzellik salonlarının açılması ile ilgili kararlar alınmıştı.

Alınan kararlar kapsamında, pazartesi gününden itibaren yeniden hizmet vermeye başlayacak olan berber, kuaför ve güzellik merkezi işletmecileri ve çalışanları, bugünden itibaren Düzce Halk Sağlığı Merkezinde Covid – 19 salgını ile ilgili sağlık taramalarından geçirilmeye başladı.

Berberler Odası Başkanı Küründük’ten Öncü Haber’e özel açıklama

Düzce Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Necdet Küründük, berber, kuaför ve güzellik salonlarının hangi şartlarda hizmet verebileceklerini Öncü Haber’e açıkladı.

Salgın nedeniyle Düzce’de 361 berber, kuaför ve güzellik merkezinin kapatıldığı söyleyen Küründük, şöyle konuştu: “Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu tarafından oluşturulan genelgesini federasyonumuza, federasyonumuz da bize ulaştırdı. Bizde aynı genelgeyi bütün üyelerimize ulaştırdık. Ayrıca, üyelerimizi alınan tedbir ver kurallar hakkında bilgilendirdik. Dün de Düzce Valiliği başkanlığı tarafından yapılan Düzce İl Hıfzıssıhha Toplantısı’na davet edildim. Sayın Valimiz ve Sayın Sağlık İl Müdürümüz; berberlerin, kuaförlerin pazartesi günü çalışmaya başlamadan önce, hepsinin Halk Sağlığı Merkezinde Covid – 19 salgınıyla alakalı, sağlık taramasından geçirilmesini kararlaştırdı. Biz de bu durumu üyelerimize ilettik. Sizin de gördüğünüz gibi üyelerimiz yoğun bir şekilde, buraya gelerek sağlık taramasından geçiyorlar. Burada ayrıntı şu; 18 yaşından küçükler yanımızda çalışamayacak. 18 ve 10 yaş arasında olanlar ise, sigortaları ve çıraklık merkezinden almış olduğu belgelerle çalışabilecekler. Birde sizin aracılığınızla şunu duyurmak istiyorum; Berber ve Kuaförlerin açılış tarihi olan 11 Mayıs, Federasyonumuzun aldığı kararla, berberler ve kuaförler haftası olarak ilan edilmiştir.”

“Sıkıntılı bir süreçte çalışacağız”

“Sıkıntılı bir süreçte çalışacağız.” diyen Küründük, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Çünkü yüzde 50 kapasite ile çalışacağız. Yani bir koltuk boş, bir koltuk dolu olacak. Artı alınan tüm kurallara, bütün üyelerimiz hazırlandılar. Bütün malzemelerini steril ederek bütün işyerlerini dezenfekte etti arkadaşlarımız. İnşallah pazartesi günü, Bismillah deyip işe başlayacağız.”

Kuaför Anlar: “İşin ciddiyetini bildiğim için tüm işyerimi ve kullandığım malzemeleri sterile ettim”

Bayan Kuaförü Tülay Anlar ise, kendisine ait iş yerini dezenfekte ettiğini söyleyerek, alınan tüm tedbir ve kurallara kendi ve müşterilerinin sağlığı için uyacaklarını belirterek, “Ben yasal kapatma zorunluluğu gelemeden bir hafta önce, komple bütün hijyen kurallarına uygun olarak tüm işyerimi dezenfekte ettim. İşin ciddiyetini bildiğim için ben daha önceden önlemimi aldım ve kapadım. Şimdi yeniden bir dezenfekte çalışması yapıp dükkanımı kapadım. Pazartesi günü de inşallah dükkanımı açacağım. Bütün kuaför arkadaşlarımız da bütün önlemeleri aldı. Biz aynı hassasiyeti gelen müşterilerimizden de bekliyoruz. Çünkü asıl taşıyıcı onlar gelecek bize. Ben önlem olarak zorunlu olmamasına rağmen ateş ölçer aldım. Müşterilerimi salonuma ateşlerini ölçerek alacağım.” şeklinde konuştu.