Ülkemizin en önemli afetlerinden 1999 Büyük Marmara Depremi’nin 21. yılında, bu afetteki rolüyle ülke gündemine giren AKUT Arama Kurtarma Derneği; afetler konusunda bilinçlenme odaklı, www.afet.akut.org.tr adresli yeni bir web sitesi hazırladı. Sloganı, “Bilinç Hayat Kurtarır” olan ve 17 Ağustos günü açılışı yapılacak web sitesi ile özellikle deprem konusunda toplumsal farkındalığı artırmak hedefleniyor.

Yeni web sitesi, AKUT’un yakın zamanda başlattığı, deprem, sel ya da diğer acil durumlarda insanların, telefon şebekelerini meşgul etmeden sevdiklerine güvende olduğunu bildirmesini sağlayan “Güvendeyim” uygulamasından sonra; hayata geçirdiği yeni bir sosyal sorumluluk örneği olarak değerlendiriliyor.

21. yılını bitirdiğimiz Büyük Marmara Depremi’nden bu yana geçen sürecin genel bir değerlendirmesini yapan Şalcı; şunları söyledi: “Türkiye’de 1999 depremini biz milat olarak kabul ettik. Biliyorsunuz, AKUT olarak ülke gündemine yaygın olarak girmemizi sağlayan, bu depremdeki performansımızdır. O günden bugüne elbette aynı durumda değiliz, geldiğimiz süreç de umut verici. Ancak toplum olarak olması gereken yerde miyiz? Maalesef hayır! Daha yapmamız gereken çok iş var. Öncelikle üst düzey bir farkındalık oluşturmamız ve artık toplum olarak bir afet kültürünü yerleştirmemiz ve yaygınlaştırmamız gerekiyor. Geç bile kaldık; kalmaya devam etmememiz gerekiyor! Eğitim ve afetler konusunda bilinç, farkındalık, empati ruhu oluşturabilmek her şeyden daha önemli. Bu nedenle öncelikle, başta depremler olmak üzere, afet bilincine yönelik yeni bir web sitesi hazırladık. Bu yeni sitemiz, yakın zamanda uygulamaya başladığımız “Güvendeyim” uygulamasından sonra yeni bir farkındalık platformu olacak. Afet bilinci konusunda dinamik bir iletişim platformu olacak yeni web sitemiz.                                                                 

“KENTSEL DÖNÜŞÜMLER TAMAMLANMADAN YENİ BİR DEPREME HAZIR OLMUŞ SAYILMAYIZ”

Depreme hazır olma konusunda bir başka önemli eksikliğin de, özellikle büyük şehirlerdeki yapılarımızın depreme dayanıksızlık sorununun devam etmesi olduğunu belirten Şalcı; “Kentsel dönüşümler tamamlanmadan yeni bir depreme hazır olmuş sayılmayız. Arama kurtarma ekiplerimizin dünya çapında olması, çok iyi ön planlamalarınızın olması; binalarımız sağlam olmadıkça bir işe yaramayacaktır O yüzden, hazırlıklarımızı, çalışmalarımızı hem devlet olarak hem de yerel yönetimler, STK’lar olarak, devam ettirmemiz gerekiyor. Geleceğimize, çocuklarımıza, torunlarımıza bu korkuyu değil onların güvenli ve daha iyi yaşayabileceği konutlar bırakmamız gerekiyor. Geleceği de düşünüp acil durum eylem planlarımızı ona göre yapmamız lazım. Bunun için de afet kültürü kavramını hayatımıza yerleştirmemiz önem taşıyor.” dedi.