Düzce Merkez’de Şerefiye Mahallesi’nde bulunan İsmetpaşa Ortaokulu için eski bir bina olması nedeniyle olası bir depremde risk oluşturduğu, hızla büyüyen kentin ortasında kalmadı ve dar yollar nedeniyle öğrencilerin ulaşım güvenliğinin olmadığı gerekçesiyle başka bir yere taşınması için düğmeye basıldı.

Aynı zamanda alan yetersizliği nedeniyle ikili eğitimin devam ettiği ve öğrencilerin oyun ve spor ihtiyacını karşılayamadığı okul, Adnan Menderes Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne taşınırken lise içinse Darıcı Mahallesi’nde otogara yakın bir alanda yeni bir bina inşa edilmesine karar verildi. İsmetpaşa öğrencileri bu süreçte derslerine Atatürk Ortaokulu/TOBB İlkokulu’nda bulunan ek binada devam etmesi kararlaştırıldı.

SİYASETTE TARTIŞMA KONUSU OLDU

Okulun mevcutta bulunduğu alanın ticari alan olarak satışa çıkartılarak yıkılacak olması ise konuyu siyasetin gündemine taşıyarak İYİ Parti ve AK Parti’yi karşı karşıya getirdi. İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er, karara “Yıkmayın artık” sözleriyle tepki gösterirken AK Parti İl Başkanı Mustafa Keskin ise, “Senin meclis üyelerin de bu karara evet dedi” cevabını verdi. Bu açıklamaya cevap olarak İYİ Partili Er, “Biz tahsisine evet dedik. Yıkılmasına değil.” cevabını verdi.

Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri Öncü TV ve 100.2 Öncü Radyo ortak yayını ‘Yorumlu-yorum’ programında Düzce ve Türkiye gündemine dair tespit ve yorumlarını takipçilere aktaran Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, programın pazartesi günü ekrana gelen bölümünde Düzce siyasetinde tartışma konusu olan İsmetpaşa Ortaokulu kararı ve yansımalarını değerlendirdi.

“MECLİS KARARINA İYİ PARTİ DE ’EVET’ DEDİ”

Konunun 2020 Aralık ayı Düzce Belediye Meslici Toplantısı’nda gündeme geldiğini ve AK Parti ile MHP’li üyelerle birlikte İYİ Parti’nin de bu kararı desteklediğini kaydeden Ünsal, “10. gündem maddesi olarak görüşülen İsmet Paşa Ortaokulu’nun yıkılması, yıkılan okulun yerinin ticari alana çevrilmesi ve okulun yeni bir yere yapılması için karar alındı. Bu kararda da İYİ Partili meclis üyelerinin imar komisyonunda olumlu yönde oy kullandıklarını AK Parti İl Başkanı açıkladı. İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er de “Yıkmayın artık. Biz burada oy verirken tahsise onay verdik” dedi. Ama meclis kararları pek de öyle demiyor. Yıkılması ve ticari alana çevrilmesi noktasında imar komisyonundan teklif geçmeden meclis gündemine gelmeyeceğinden böyle bir tartışma var.” dedi.

“BİR OKULUN SİYASETTE DALLANIP BUDAKLANMASINA GEREK YOK”

Okulla ilgili farklı kesimlerden yükselen taleplere değinen Ünsal, “İsmet Paşa Ortaokulu tarihi özelliği olan bir okuldur. Oradaki veliler de “Yıkılmasın, anılarımız var.” diyor. Tamam, her yerde bir anımız var. Ama öte yandan İsmet Paşa Ortaokulu ikili eğitim veren bir okul. O kadar yoğunluk var ki tabiri caizse sabahçı öğlenci olarak eğitim veren bir okul. Güzel de bir okul, ekibi de iyi, başarılı bir okul. Yıkılması durumunda daha nezih bir yerde olacak. Tıpkı Namık Kemal İlkokulu’nun olduğu gibi. Bu okul yıkılsa ne olur, yıkılmasa ne olur? Yıkılmadığını ve ticari alana çevrilmediğini okul olarak kaldığını düşünürsek, ne olacak? Bunun topluma ne yararı olacak? Birisi muhtarlık binası olarak istiyor, birisi başka bir amaçla istiyor. Hatıralar konusunda konuşacak olursak da burası çok eski bir yapı değil. Öte yandan da iki defa büyük deprem görmüş, zedelenmiş bir okul. Ama netice itibariyle siyasi malzeme yapılıyor. Burada yıkılmasını isteyen ve ticari alana dönüştürülmesini isteyen irade de, yıkılmamasını isteyen irade de kendilerine göre haklılar tabii ki. Ancak oradan elde edilen gelirle daha güzel yerde daha faydalı şekilde eğitime katkı sunulur. Bir okul üzerinden bu kadar siyasetin dallanmasına budaklanmasına veya hareketlenmesine ben bir ihtiyaç hissetmiyorum.” diyerek konunun siyasileştirildiğini kaydetti.

“EĞİTİM KONUSUNDA HASSASİYET VAR”

Eğitim noktasına hassasiyetle yaklaşıldığını belirten Ünsal, “İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er, “Biz bu okulun yıkılmasını istemiyoruz Sayın Keskin sizi siyaseten boşa düşürüyorlar. Biz tahsisi için onay verdik.” diyor. AK Parti İl Başkanı Mustafa Keskin de ona cevaben, “Biz okulun gerek tahsisi gerek de ticari alana çevrilmesi konusunda karar aldık, buna İYİ Parti olarak siz olur dediniz.  Siyaset adına muhalefet adına boş işlerle uğraşıyorsunuz” noktasına getiriyor. Ama burada bir hassasiyet var. Büyük bir iş adamı grubundan öğrendiğim bilgiye göre bu okulların yapılması için 200 tonun üzerinde demir alındığını biliyoruz. Bir şeyler oluyor, önemli olan memlekete yapılan güzel hizmet, alternatif hizmet, faydalı hizmet.” dedi.

“SİYASET BEN BURADAN NE ÇIKARIRIM DEMEK DEĞİL”

“Bir eğitim kuruluşu üzerinden, bir eğitim yapısı üzerinden yorum yapmak bunlar ufak işler.” diyen Ünsal, “Aslında dinlenecek mesele değil ama iki il başkanı dillendirdiği için ben de burada yorumluyorum. Burada İsmet Paşa Ortaokulu yıkılıyor mu?  Yıkılıyor. Yıkılmıyor diye bakalım. Ne olacak yıkılmazsa? Güller mi bitecek? İnsanlar oraya baktıklarında hidayetlere mi erecek? İmar ve şehrin dokusuna aykırı gelmeyen bir çalışmayla ticari alan olacakmış. Olursa ne olur? Önemli olan İsmet Paşa Ortaokulu ve burada okuyan öğrencilerin ve bunun taşınacağı yerde okuyacak öğrencilerin kaliteli bir eğitim alması değil mi? Daha güzel yarınlara hazırlanmak değil mi? Okul yıkılacakmış, yıkılmayacakmış, ticari alan olacakmış, hatıra olarak kalacakmış bunlar boş işler. Biz neyle uğraşıyoruz? Bunun arkasında siyaset var. Tabii herkes siyasetini yapacak, herkes kendisine doğru geleni söyleyecek ama burada önemli olan ‘Laf var iş bitirir, laf var baş götürür’. İş laf bitirecek sözü söylemek. Siyaseten ben buradan ne çıkarırım, buna ne derim değil. Siyaset de bu değil.” ifadelerini kullandı.

“SİYASET ÇÖZÜM İÇİN YAPILMALI”

İsmet Paşa Ortaokulu’nun artık işlevini yitirdiğinin altını çizen Ünsal, “Bu işi yapacak olan, bu işin peşinde koşan, bu iş ile dertlenmiş olan Düzce’de okulların yeniden yapılması, şehir dışına çıkarılması daha iyi nezih şartlarda eğitim verilmesi için uğraşan bir belediye başkanı var. Hep verdiğim bir örnek var. Bizans muhasara altında bütün gücüyle kuşatmış Bizans’ı Osmanlı, Bizans’ın entelektüel aydınları, bugün bu toprağın duygusuyla, doğrusuyla, maneviyatıyla değerleriyle değerlenmeyen bir entelektüellik var ya o zamanlarda öyleymiş. Tartışıyorlarmış Bizans’ın entelektüelleri. Melekler dişi midir, erkek midir diye. İşte bugün geldiğimiz noktada siyaset adına daha etkin daha olumlu, daha iş bitiren daha çözümcü alternatif üreten bir siyaset olmalı.” diyerek siyasette amacın polemik değil çözüm olması gerektiğini söyledi.