2009 Yılı Yerel Medya Eğitim Seminerleri Değerlendirme toplantısında alınan kararları açıklayan Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan, cemiyet başkanlarının imzaladığı ortak görüş sonuç bildirgesini açıkladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC)’nin Konrad Adenauer Stiftung ile gerçekleştirdiği Yerel Medya Eğitim Seminerleri’nin 2009 Yılı Değerlendirme Toplantısı İstanbul’da TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkanı İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel , Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdür Vekili Salih Melek, Kurum Kontrol Hizmetleri Müdürü Nail Duran, TGC Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto, Milliyet Gazetesi Yazarı Nail Güreli, başta olmak üzere Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan’la birlikte Türkiye’nin bir çok bölgesinden gelen Gazeteciler Cemiyeti Başkanları, görüşmeler sonunda benimsenen görüşleri yazılı olarak kamuoyuna açıkladılar. Milliyet Gazetesi Yazarı Nail Güreli “Medyada 1 yıllık ufuk turu”, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek “Basın Yayın Genel Müdürlüğünün Enformasyon Çalışmaları” ve Sabah Gazetesi Yazarı Refik Erduran’la söyleşinin yer aldığı iki günlük “Yıl sonu değerlendirme Toplantısı” nda daha sonra kabul edilen “ortak görüş” bir basın bildirisi ile tüm basın yayın kuruluşlarına duyuruldu.
Toplantıya katılan Gazeteciler Cemiyeti Başkanları , görüşmeler sonunda benimsenen görüşleri kamuoyuna açıkladılar. Açıklama şöyle:
1.Yerel basının sorunlarının çözüm için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Federasyonunun (TGF) işbirliği içinde çalışma yapma kararı olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.Bu kapsamda yerel basının güçlendirilmesi ve sorunların çözümü konusunda TGC ve TGF’nin ortak bir çalışma içinde ele ele olması gerektiği vurgulandı.
2.Medyanın genel sorunlarının tartışılacağı bir basın kurultayının en yakın bir gelecekte toplanmasının önerilmesi uygun bulundu.
3.Basın İlan Kurumunun Şube Müdürlükleri olmayan İl’lerde ilan dağıtımı ile denetim kurullarının yeniden düzenlenmesi ve verimli bir çalışma sisteminin oluşturulması umudu dile getirildi.
4.Gazetecilik ilkelerine uygun davranmayan kişilerin meslekle ilişkilerinin sorgulanması ; sözü edilen kişilerin meslek örgütlerine üye olarak kabul edilmemeleri yönünde çalışma yapılması..
5.Medyanın büyük sıkıntılarından birinin yetişmiş eleman bulmak olduğu görüşünde birleşildi. Buna karşın ülkede hızla artış gösteren işsiz gazetecilerin durumuna bir çözüm getirilemediğine dikkat çekildi.
6.Medya ile ilgili yasaların kabulü öncesinde meslek örgütlerinin çok sıkı bir işbirliği içerisine girmeleri ve özgürlükleri kısıtlayacak ve büyük maddi yük getirecek maddelerin değiştirilmesi için çalışma yapılması uygun görüldü..
7.Çok sesliliğin sağlanması ve korunması için yerel medyanın güç kaybına neden olabilecek kısıtlamalardan kaçınılması zorunluluğunun yetkililere anımsatılması, ayrıca elektronik yayın organları ile bunlara çalışan gazetecilerin yasal konumlarının belirlenmesi ve sosyal güvenlik haklarını sağlanması konusunda ortak girişimlerde bulunulmasına,: siyasi parti yöneticilerinin medyanın görevleri ve gazetecilerin çalışma yöntemleri konusunda açıklama yaparken medyada bağımsızlığın ve ifade özgürlüğünün önemini göz ardı etmemeye özen göstermeleri gereğinin vurgulanmasına ; basın kartının kimlik olarak kullanılmasının sağlamak üzere Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmaların desteklendiğinin belirtilmesine karar verildi..