MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu, Öncü TV ve 100.2 Radyo Öncü ortak yayını ile ilgi ile takip edilen Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu “Kitabın Ortasından” programına konuk oldu.

Öncü Medya sosyal medya hesaplarından da binlerce Düzceli’nin takip ettiği “Kitabın Ortasından” programında Caboğlu, Ünsal’ın Düzce’nin gündemi ile ilgili sorduğu soruları yanıtladı. 

“Fındık konusu Düzce’miz ve Türkiye’miz için çok önemli bir konu”

Programda ilk olarak Düzce’de binlerce üreticiyi ilgilendiren fındık fiyatlarını ele alan Caboğlu, “Öncelikle bize bu fırsatı verdiğiniz için, Öncü Medya kurumuna çok teşekkür ediyoruz. Fındık konusu gerçekten Düzce’miz için, ülkemiz için önemli bir konu. Katma değeri en yüksek olan ürünlerden biri fındık. Bu konuyu sırasıyla ele almakta fayda var. Biliyorsunuz biz 2018 yılında, 24 Haziranda seçimlerin akabinde, Sayın Milletvekilimizin seçilmesiyle, fındığın biraz daha Düzce açısından gündemde oturmuş olması bu konunun sıkça kamuoyunda ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşuluyor olması, Sayın Cumhurbaşkanımızın, fındığa biraz daha yakinen ilgilenme açısından bir ses olmuş oldu.” diye konuştu.

“Tüccarın fındık fiyatlarını biraz aşağıya çekmesi gibi bir durum oldu”

Düşüş eğilimi gösteren fındık fiyatlarını tüccarın aşağıya doğru çektiğini savunan Caboğlu, “Fındığı doğrudan TMO’nun almasıyla ilgili direkt Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, fındık alımı başladı. Tabii geçen sene, dolayısıyla bu sene de aynı şekilde, sayın cumhurbaşkanımızın, Tarım Orman Bakanlığı nezdinde, sayın vekillerle, geçmişte olmadığı şekilde fındık bölgesi olan, bütün milletvekilleriyle istişare halinde olduk. Düzce milletvekilleri ve Sayın Ümit vekilin de olduğu bir toplantıda, fındıkla ilgili milletvekillerimizin biraz daha yüksek talebi vardı. Ama bakanlığın, 27 lira şeklinde bir fiyat açıklaması oldu. Bunun akabinde TMO aynen Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi vaktinde ve zamanında fındık alımına başlandı. Hatta 20 - 25 gün sonrasında ödemeler yapılacak söylemi dışında da, daha erken fındık fiyat parası ödenmeye başlandı. Burada ters giden durum şu oldu. Tüccarın fiyatı biraz daha geriye çekmesi oldu. Biz bu konuyla ilgili, Sayın Düzce Milletvekili Ayşe ile olsun, diğer vekillerle olsun, sonrasında Ümit vekille bu konuları istişare ettik. Düzce’de TMO’ya fındık verme noktasında fındık üreticisi, niçin ürettiği fındığı tümünü veremiyor şeklinde, bununla ilgili ters giden nedir diye bir araştırma içerisine girdik. Dolayısıyla burada fındık rekoltesini belirleyen Düzce’de, bir komisyon olduğunu, takdir eder ki Düzce halkımız, biz bu işi sayın il başkanlığından sonra, biraz daha yakinen ele almamız söz konusu oldu. Ama bizde özellikle ben kendim de bir fındık üreticisiyim. Bu konu doğrudan beni de etkilediğini söyleyebilirim. Düzce’deki bu komisyonun, rekolteyi düşük göstererek, o dönem için hükumet biraz daha yüksek fiyat versin şeklinde bir çaba içerisine girmişler. Ama burada komisyonun görevi, bir kurumu bir yeri yanıltmak değil, olası doğrusu neyse onu yansıtmak onu bir şekilde karara bağlamak olması lazım.” şeklinde konuştu.

“Fındık fiyatlarını borsanın belirlemesi çok doğru değil”

“Fındık üreticisinin kaderini fındık borsası şeklindeki bu kişilerin belirlemesi çok şık ve doğru değil.” diyen Caboğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Kamuoyuna baktığınızda bununla ilgili ilk muhatap alınan merci bugün siyasi merci. Hesap veren biziz, ama bu rekolteyle ilgili bütün çalışmalarda Düzce’de fındık alımıyla ilgili şöyle bir örnek verebilirim; bugün Zonguldak’ı ele aldığınızda, Zonguldak’ta dönümünde 250 kilo fındık verebiliyorsa, fındık üreticisi Düzce’de 150 kilo verebiliyor. Bu neden kaynaklanıyor? TMO’nun bir uygulaması rekoltedeki duruma göre, yani Düzce’de az gösterilmiş. 150 kilo ile üreticinin sıkıntısını bir nebze hafifletirim şeklinde bir karardan çıkıyor. Rekoltede düşük gösterilirse, bu sefer 150 kilo ile sınırlı kalabiliyor. Gönül ister ki; bugün fındık 30 lira olsun, 35 lira olsun ama hükümetimiz o gün itibariyle 27 lira gibi bir fiyat açıklaması var. TMO bununla ilgili gereken çalışmaları, sayın vekillerimizin baskılarıyla başlatmış durumda. Üreticinin elinde fındık kalmayacak TMO fındığını alacak üreticiden. Üretici gerçekten çok mağdur, çok sıkıntılı burada söylenen Cumhur İttifakı içerisinde olmamız demek, olan biteni doğru bir şekilde söylemeyeceğiz anlamına gelmez. Gerçekten bu fındık konusu özellikle TBMM’de çalışmaya başlamışken, gündeme gelmesinde fayda var. Bu fındık üreticisini bir nebze dahi olsa rahatlamak için bazı kararların alınması gerektiği aşikâr."

“Ekmek zammı ile ilgili fırıncıları günah keçisi göstermek doğru değil”

Düzce’de ekmeğe yapılan zamla ilgili fırıncıları günah keçisi olarak gösterilmesini doğru bulmadığını dile getiren Caboğlu, şu ifadelere yer verdi:

“Bugün fırıncıları günah keçisi yapmak, onları yıllardan beri halkın mutfağına ekmeği sağlamış bir kesimi zan altında bırakmak doğru değil. Bir pahalılığın olduğu bir durum var ama bunun zam şeklinin doğru olmadığı şeklinde bir söylem geliştirebilirim. Burada biz ekmeğin zam olma durumunda, sayın Mustafa başkanla biz bir araya geldik. Buradan şöyle bir konuyu da vurgulamak isterim; bizi hem hükümet ortağı şeklinde tarif edip, hem de hükümetin almadığı veya hükümeti bağlayan herhangi bir konuda ona muhalefetlik yapmamız gibi bir beklenti içerisinde olanların, samimi olmadığını söylemek lazım burada. Zaman zaman bazı basında bu şekilde, biz özellikle şahsım gündeme getirilmek istendi. Buradan bu basında bizi ekrana getiren bu arkadaşlara şöyle bir şey söylemek isterim; bizi ya hükümet ortağı şeklinde ittifakta görmeyeceksiniz, ya da bu şekilde direkt karşı tarafı sıkıntıya sokacak şekilde muhalefet beklentisi içerisinde olmayacaksınız. Ama biz Düzce’de Milliyetçi Hareket Partisi teşkilatı olarak Sayın Mustafa başkanla doğru olan noktada, doğru olanda budur. Mustafa başkanla bu konuyla ilgili kendisini aradım ve bir araya geldik, bu konuyu ele aldık. Bir hükümet noktasında olduğumuz şekilde, ittifaka yakışır bir şekilde bu konuyu ele aldık. Sayın Başkanımın bu ekmeğe zam konusunu doğru bulmadığını, usulde bir hata olduğu şeklinde, bizde kanaatte olduğumuzu söyleyerek, en yakın ilimiz olan Bolu’yu ele aldık. Bolu’da gerçekten fabrikasyon halk ekmeğe dayalı bir çalışmanın olduğu için, Bolu halkının biraz daha ucuz ekmek aldığıyla ilgili bir görüş gördük. Hatta fırıncılar odasıyla ilgili Bolu’da bir görüşmemiz oldu. Sayın vali bey ile Mustafa başkan ve benim de olduğum bir ortamda konferans şeklinde bir görüşme oldu vali beyin bu konuya el attığını ve yakinen takip ettiğini kamuoyunun bilmesinde fayda var.”

“Benim açıklamam ile bütün esnaf odaları toplandı”

Daha önce Öncü Haber mikrofonuna yaptığı ve Düzce gündeminde geniş yankı bulan “Esnaf odaları gaflet uykusunda” açıklamasının ardından Düzce’de bütün oda başkanlarının toplandığına dikkat çeken Caboğlu, “O gün tabii bir gündem oluşmuştu. Aslında hani bize ‘Muhalefet yapmıyorsunuz, hiçbir konuyu gündeme getirmiyorsunuz’ şeklinde eleştiriler geliyordu. Tabii bu ‘Gaflet uykusunda uyuyor’ açıklamam aslında, siyasilerle doğrudan temas halinde olmakta fayda var şeklinde bir beyanattı aslında. Önce, esnafın sesi olan başkanlarının, ben konuyu gündeme getirdikten sonra, muhalefetin direk konuya temas edip üzerine gitme gibi bir durumu oldu. Ben süreç içerisinde bu konuların biraz daha yavaş işlediğini gördüm. O manada biz o gün o açıklamayı yaptık. Tabii o günün şartlarında biz oda başkanları ile görüşüyor muyuz, onlarla görüş alış verişinde bulunuyor muyuz? Şeklinde görüşler ortaya çıktı. Eleştirileri hiçbir zaman şahsileştirmemek lazım. Eleştirileri bazen insana biraz daha yapması gereken konular ile ilgili güç verir, biraz daha kendisine çeki düzen vermesi ile ilgili balans ayarı şeklinde bir duruş olur. Direkt konuyu şahsileştirmemek lazım. Oradan kendinize bir pay çıkartıp, yaptığınız iyi bir şey varsa bile, biraz daha iyi bir şeyler yapma gayreti içinde olmak lazım. O günü ele alırsak ki, bütün oda başkanlarının bir araya gelip tekrardan toplanması, bizim söylemiş olduğumuz o söylemin yerini aldığını görmüş olduk. Yaptıkları toplantılarda da bizler de olmak isteriz. Zaman zaman bize de oda başkanlarından bazı konular geliyor.” açıklamalarında bulundu. 

HABER: Savaş ARI