KÖYLÜ ÇİMENTOYA TEPKİLİ

Yığılca'nın Hoşafoğlu Köyü'ne yapılacağı açıklanan Çimento fabrikası'nda alt yapı çalışmaları hızla devam ederken, köylününün fabrikayla ilgili hiçbir bilgisinin olmadığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili yapılan spekülasyonların ardından fabrikanın yapılacağı köye gittik. Yığılca'yı tepeden gören bir noktada bulunan Hoşafoğlu'nun en üst noktosına kurulmaya çalışılan Çimento fabrikasında alt yapı çalışmaları devam ederken köylünün çimento fabrikasına olan tepkisiyle karşılaştık.


DOĞAMIZ VE SAĞLIĞIMIZ ZARAR GÖRECEK...   

Hoşafoğlu Köyü Muhtarı Yeter Şener: “ Bize sorulmadı. Önce gelip yerleri aldılar.  Başta silah fabrikası dendi, sonra çimento fabrikası olduğunu öğrendik. Şimdi belediye başkanı bizim köyün bir kısmını mücavir alana aldı. Ben itiraz ettim. Şuan mahkemede sonuç bekliyorum. Fabrika kurulunca Doğamızı, sağlığımı zarar verecek. Fındık, arıcılık var. Bizim nefesimizi bile etkileyecek. Bizim net bir bilgimiz yok.”

Köy Muhtarının tepkisinin ardından köylülere de aynı soruyu sorduk:" Çimento fabrikasının köyünüze yapılmasınI nasıl karşılıyorsunuz, yatırıma bakışınız nedir?"

Remzi Şener:“ Doğayı kurutacak. İnsanlara hayvanlara, tarıma zararı olacak.  Ben Bolu’da 4,5 yıl çalıştım.  Çimento fabrikası olduğu her yere zararı var.  Benim 38 dönüm yerim vardı. Satmadım. Ancak diğer komşularımız sattı.  Bana yansırsa gereken yerlere dilekçe veririm.  Köyde fabrikaya sıcak bakan yok.  Mücavir alana almışlar muhtarın haberi yok.”

FABRİKA, YIĞILCA İÇİN KATLİAMDIR..

Aydın Uzun:“Biz kesin bir şey bilmiyoruz.  Bir çalışma var ama ben istemiyorum.. Bizim mağaralarımız, göllerimiz, arılarımız var. Bundan sadece benim köyüm değil, Yığılca belki de Düzce zarar görecek. Bence bu fabrikanın kurulması, burası için katliam olur."

ÖZEL İDARE'YE DE TEPKİ VAR..

"İSKİ bize ev yapmaya izin vermezken fabrika yaptırıyor" diyerek özellikle Özel İdare'ye de tepki gösteren köylüler, İstanbullu nasıl su içecek?  Duyduğumuzda ‘Yığılca bitti’ dedik. Herkes karşı.  Silah yada çikolata fabrikası yapılacak diye ölü fiyatına satın aldılar.  Dilovası’nı bitirdiler, sıra Düzce’de.” diye tepki gösteren Hoşafoğlu Köyü halkı,  açıklamalarını şu sözlerle sürdürdüler..:

Hasan Ergün, “ Fabrikanın kurulmasına karşıyım.  Bahçelerimizden mahsul alamayız.  Bizi işçi alacağız diye kandırıyorlar. Ancak bunlar fabrika kuruluna kadar. Daha sonra kendi işçilerini getirecekler.”

ŞELALE KÖYÜ SARIKAYA'DA TEPKİLİ...

Yığılca'nın şelalesiyle anılan köylearinden Sarıkaya Köyü Muhtarı Ercan Yalçın'da haber için gittiğimiz Hoşafoğlu'na gelerek, çimento fabrikasına karşı olduklarını hatırlattı ve Hoşafoğlu Köyü'ne destek çıktı. "Çimentonun tozu Sarıkaya'yı da Hoşafoğlu'nu da Yığılca'yı da Düzce'yi de vurur" diyen Sarıkaya Köyü Muhtarı Ercan Yalçın:"Muhtarlara soran var zaten. Bize kimse fabrikanın zararını yada yararını anlatmıyor. Tarıma zararı varsa bu vatandaş ne yapacak? Sadece fabrika karın doyuracak mı?  Biz proje bittikten sonra haberimiz oldu.  Silah fabrikası kurulacak dendiğinde köylüler yerlerini vermiş.  Buna kim onay vermiş. Muhtarları arayan soran yok." diyen Muhtar Yalçın açıklamasını İSKİ ve özel idare'yi de katarak sürdürdü.


FINDIK OLMAZSA YIĞILÇA AÇ...!

Sarıkaya Köyü Muhtarı Ercan Yalçın açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:"Köyü belediye alanına alıyorlar haberimiz yok.  Hoşafoğlu ve Sarıkaya muhtarları olarak bizim işlerimiz engellendi.  İSKİ ev yapacak olanları engelliyorsa buna neden engel olmuyor? Orman işletme, özel idare, İSKİ izin vermiş, muhtarları, halkı kim dinler? Bayramdan sonra toplanıp karar alacağız. Burada 2 köy çok yıprandı. Ancak ileride Güney, Naşlar ve Orhangazi köyleri de etkilenecek. Biz birlik olalım istiyoruz. Bolu’ya gidip bizde bakacağız. Halkla konuşacağız. Halka ne zararı varsa bakacağız. Yoksa Yığılca’nın fındığı olmazsa Yığılcalı aç”

Haber:E.TAYHAN