Bolu Dağı Tüneli’nin açılmasının ardından bir araya gelen Bolu Dağı esnafının kurduğu şirketin, tünelin yanına yaptıracağı tesislerin projesi hazırlandı.
2 yılda tamamlanacak 75 milyon dolara mal olacak ‘Highway Outlet’in içerisinde 110 işyeri, 2 bin araçlık otopark, otel, hayvanat bahçesi, buz pateni pistinin de yer alacağı eğlence merkezi bulunacak. Yeni tesis 2 bin 800 kişiye iş imkanı sağlayacak.

75 milyon dolarlık tesis 2 yılda tamamlanacak

Bolu Dağı Tüneli’nin hizmete açılmasının ardından, D-100 Karayolu güzergahı üzerindeki et mangal ve dinlenme tesislerinin sahiplerinin bir araya gelerek kurduğu 56 ortaklı Bolu Dağı A.Ş., Karayolları Genel Müdürlüğü’nün açtığı ihaleyi kazanarak, tünelin çıkışında bulunan 620 bin metrekarelik alana kurulacak tesislerin projesini hazırladı. Yurt içi ve yurt dışında yapılan incelemelerinin ardından dev alışveriş merkezleri ve plazaların yapımına imza atan bir mimarlık şirketine, Türkiye’de örneği olmayan bir proje hazırlattırıldı. Tünel çıkışındaki Elmalık Mevkii’ne yapılacak 75 milyon dolara mal olacak ‘Highway Outlet’ adlı projede her ayrıntı düşünüldü. 90 bin metrekare kapalı alana sahip olacak dev tesisin içerisinde 7 yapay göl de olacak. Yedigöller’de bulunan göllerin adının verileceği yapay göllerin üzerine yapılacak adacıklar üzerine de oturma alanları konulacak. 110 işyerinin bulunacağı projede 2 büyük et lokantası, hayvanat bahçesi, dev akvaryum, alışveriş merkezleri, içerisinde buz pateni pistinin de yer alacağı eğlence merkezleri, 1 radyo istasyonu, 2 apart otel, 2 bin araçlık otopark yer alacak. Tesise giriş yapacak otomobiller ile otobüslerin de park alanları ayrı olacak. Kamyon ve TIR sürücüleri için dinlenme tesisi, konaklama alanları ve antrepolar yer alacak. Yolun iki tarafında bulunacak tesisler birbirlerine de köprülü üst kavşak ile bağlanacak. 2 yıl içinde tamamlanması planlanan tesislerde 2 bin 800 kişi istihdam edilecek.
Dev tesis, en elverişli noktada yer alacak
Bolu Dağı geçişinin Avrupa ile Asya arasındaki araç akışını sağlayan en işlek otoyol olduğunu belirten Bolu Dağı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Daylan, “Dev tesis, Türkiye’nin en büyük otoyolu olan Anadolu Otoyolu’nun tam ortasında ve Bolu Dağı Tüneli’nin hemen yanındaki en elverişli noktada yer alacak. Günde 30 binin üzerinde aracın geçiş yaptığı bir güzergah. Cazip bir alan olması nedeniyle de aylarca süren çalışmanın ardından, mimarlık şirketine projeyi hazırlattık. Arazinin bize tahsis edilmesinin ardından da Karayolları Genel Müdürlüğü’ne projeleri gönderdik” dedi.
Projenin 2 hafta içinde onaylanması bekleniyor
Karayolları Genel Müdürlüğü’nden iki hafta içerisinde gelecek onayın ardından ilk kazmayı vuracaklarını belirten Daylan, “Yaz sezonunda önce alt yapı inşaatını hızla tamamlamaya çalışacağız. Hedefimiz bu yıl içerisinde TIR ve kamyonların konaklayacağı alanı tamamlamak. Önümüzdeki inşaat sezonunda da projenin geri kalanını bitirmeyi hedefliyoruz. 2 yıl içerisinde projeyi tamamlayıp Türkiye’de eşi benzeri olmayan tesisi faaliyete açacağız” diye konuştu.