Ana Haber Bülteni ardından ekranlara gelen Sel Afeti Özel Yayını’nda Canan Üstüner’in konuğu AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir oldu.

Sel felaketine ilişkin açıklamalarda bulunan Milletvekili Keşir, afetin yaşanmasına sebep olan faktörleri ve gerçekleştirilen çalışmaları canlı yayında açıkladı.

“Olay ve vahamet çok büyüktü”

Sel felaketinden nasıl haberdar olduğunu ve akabinde yaşanan gelişmeleri dile getiren Milletvekili Keşir, şu ifadeleri kullandı:

“Perşembe sabahı 09.00 itibari ile Ankara’dan sadece Düzce değil AFAD Ankara İl Başkanlığı dahil telefon trafiği gerçekleştirdim. Ama artık bunun telefonla hallolmayacağını anlamıştım. Özellikle Esmahanım ve Uğurlu Köyü özelinde çok başka şeylerin olduğu belliydi. Saat 11:00’da genel kurul açıldı meclisin son günüydü. Düzce’nin üç milletvekili olarak durumu paylaştık. Bizden sonra Fuat Oktay başkanımız da paylaştı. Fakat uzaktan takip edilebilecek süreç değildi ve meclisten izin aldım. Gelirken de Süleyman Soylu bakanımızı aradım. ‘Olay ve vahamet çok büyüktü, onun için benim buradan yalnız gitmemem lazım bir heyetle gitmem lazım’ dedim. Bakanımız 7-8 dakika içerisinde geri dönüş yaptı ve bir bakan yardımcısı ve AFAD Başkan Yardımcı’mızdan bir heyet oluşturdu. Biz Düzce’ye geldik. İlk gün Cumayeri’nden başladık incelemelere.”

“100 yıllık periyotta olan bir felaket”

Sel ve toprak kaymasına sebep olan faktörler hakkında da konuşan Keşir sözlerini şöyle sürdürdü:

“DSİ uzmanlarının bize verdiği veriye göre 100 yıllık periyotta olan bir felaket. Bir yılda Düzce’nin tamamına düşecek yağışın 4’te 1’i bu bölgeye kesintisiz olarak düştü. Bugün (19 Temmuz) Akçakoca’ya gittik. Esnafımızı gezdik çünkü merkezde iki metreyi aşkın su baskını yaşanan yerler oldu bizim peşimizden de hasar tespiti için ekiplerde esnafları gezmeye başladı. Can kaybı olduktan sonra afet bölgesi oluyor. Akçakoca merkezde farklı bir boyut köylerinde farklı bir boyut. Bazı yerlerde trafolar yok bulamıyorsunuz.”

“Termal helikopterlerle müdahale edildi”

Kurtarma çalışmalarına değinen Vekil Keşir şunları söyledi:

“Esmahanım Köyü’ne termal helikopterlerle müdahale edildi. Uzaktan bir hareket bir canlı görünce uyarı veren bir termal helikopterle sürekli müdahale edildi. Ayrıca sürekli helikopterler indi, vatandaşlarımızı kurtardı. Bir haber geliyor 17 kişilik bir grup bir yerde onlar gidip alınıyor ve bu şekilde 219 vatandaşımız havadan müdahaleyle kurtarıldı. Bazı yaşlılarımız çekindiler, gelmediler onlara uygun köy içinde yerler ayarlandı ve bu sabah itibariyle temel ihtiyaçlar giderilebiliyor.”

“Devlet buraya seferber oldu”

Devletin imkanları ile afetzedelere yardımcı olduğuna dikkat çeken Keşir, yürütülen çalışmaları açıklayarak sözlerini sürdürdü:

“Evi yok olanlar devlet imkanıyla pansiyonlara okulların pansiyonlarına yerleştirildi. Kızılay tarafından temel bakımları giysileri verildi ama büyük bir çoğunluk şuan evinde oturamıyorsa akrabalarının yanında. Daha yeni bitmiş bir ev dereye aslında 400 metre uzaklıkta bir ev ama dere yatak değiştirdiği için getirdiği taşlar bir iki insan büyüklüğündeki taşlar selle geliyor. Evin yerinde hiçbir şey yok. Bir kiremit bir tuğla hiçbir şey yok. Yanındaki evde 45 derecelik açıyla duruyor o evin karşısında bir ev varmış yok olmuş. Devlet buraya seferber oldu. Afetin her bir aşamasını şuan ki aşamaları ve afet sonrası aşamaları devletimiz planlamış bulunmakta. Acil olarak yapılması gerekenlerle ilgili ilk ödenek zaten geldi. İlk 500 bin TL geldi ikinci 500 bin TL de geliyor.”

“Hem devlete hem vatandaşa düşen sorumluluk var”

Vatandaşlara da sorumluluk düştüğünü söyleyen Keşir, şunları kaydetti:

“Şimdi burada hem devlete düşen sorumluluk var hem vatandaşa düşen sorumluluk var. Dere yataklarında temizlik önemli ama diğer yandan da kirletilmemesi de önemli. Çöpün budanan ağaçların oraya düşmemesi de önemli. O gelen suyu alacak menfezlerin olması önemli. Ama bu öyle bir afet ki keşke şunu şöyle yapsaydık da olmasaydı diyebileceğimiz bir afet değil. Gerçekten bir afetti. Dere yatağı yer değiştiriyor ihtimal vermezsiniz, dere taşar dersiniz şuraya gelir dersiniz ama yatak yer değiştiriyor. Bu ön görülebilir bir şey değil. Ama ilk etapta yaraları sarmak lazım. Keşke can kaybımız olmasaydı. 7 vatandaşımız kaybı ve birini cenazesi olmasaydı keşke. Maddi kayıplar çok daha olsaydı. Devletimiz bunu yerine getirirdi ama can kaybını yerine getiremiyor, buna imkanı yetmiyor maalesef.”

“Sabah kalktıklarında dere yatağı yer değiştirmişti”

1’inin cansız bedenine ulaşılan kaybolan 7 vatandaşın yaşadığı afet konusunda da bilgiler veren Keşir, şunları kaydetti:

“Esmahanım Köyü’nde 4 çocuk ve anne, evdeler sabaha kadar da aslında eve vurmuyor sel. Sabah kalktıklarında dere yatak değiştirdiği için önden akan dere evin arkasını dolanıyor ve eve su girmeye başlıyor. Eve giren sudan kurtulmak için dışarı çıktıklarında büyük su hem evi yan yatırıyor, hem de aile beraberken Furkan oğlumuzu onlardan ayırıyor. Zaten çocuğumuzun başına büyük bir tomruk çarpmış şuurunu kaybetmiş, sürüklenmiş. ‘Gözümü açtığımda kahvenin önündeydim ve ağaca çıktım su geliyordu ağaca çıktım ve bir iki saat ağaçta kaldım’ dedi. Helikopter gelene kadar orada kalmış ama tabii hastaneye gidip babasına ulaşıp o bilgiler ulaşana kadar ağaçta beklemesi falan zaman ve su afetlerinde üç beş dakika bile çok önemli. Yan yana iki ev 7 kişi kayıp oluyorlar. Zor bir süreç.”

“Çiftçi kredileri ve prim borçları ötelenecek”

Çiftçi kredileri ve SGK prim borçlarının ertelenmesi için de çalışma yapılacağının müjdesini veren AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, “SGK prim borçlarının ötelenmesi tarım ve çiftçilerin borçlarının ötelenmesi ile ilgili çok yakında resmi bir açıklama alacak hemşehrilerimiz.” dedi.

Haber: T.AKARSU