Tüm dünya genelinde etkisini sürdüren Yeni Tip Covid – 19 Salgını nedeniyle Türkiye’de alınan yeni kısıtlama kararları, en çok kahveci esnafını vurdu. Salgınla mücadele kapsamında 7 aydır eğlence amaçlı kağıt oyunlarının oynanmasının yasaklanması nedeniyle zor günler geçiren kahveci esnafı, kahvehane ve kıraathanelere yönelik yeni kapatma kararı yüzünden kara kara düşünmeye başladı.

Kahveci esnafına ise müjde DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı’dan geldi. Kayıkçı, kahveci esnaflarına 25 bin TL nakit para desteği verilmesi için çalışmalara başladıklarını belirterek, “Dosyayı Ankara’ya sunduk. Henüz çalışma aşamasında, ama en kısa zamanda kahveci esnaflarımızın bu desteklerden faydalanacaklarına inanıyorum.” dedi. 


“Böyle giderse, kısıtlamaların kapsamı genişletilebilir”
Yeni kısıtlama kararları ile ilgili Öncü Haber Mikrofonuna konuşan DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, salgının giderek arttığına dikkat çekti. Böyle gitmesi durumunda kısıtlamaların kapsamının genişletilebileceğini söyleyen Kayıkçı, vatandaşlara kurallara uymaları konusunda uyarılarda bulundu. Kayıkçı, “Bu gelen kısıtlamanın boyutunun ne olduğunu bilmiyoruz, ama önüne geçilemeyen önlenemez bir mikropla, bir virüs ile bir hastalıkla karşı karşıyayız. Tabii bugüne kadar geldiğimiz süreç içerisinde çok zor süreçler atlatarak geldik. Zaten işsizliğin, mevsimin doğası gereği olmadığı zamanlara isabet etmesi çok kötü oldu. İçinden çıkamayacağımız bir hale doğru gidiyoruz.

Bunun suçlusu yine biziz, bu toplum, bu halk. Eğer suçlu arıyorsak; maske, mesafe ve temizlik, bunlara uymamaktan kaynaklanıyor. İşi savsaklayanlar, boş verenler bu durumlara gelmemize neden oldu. Bazı işlerin önüne cezalar bile geçemedi.  Böle gitmesi durumunda, kısıtlamaların kapsamı genişleyebilir. İşyeri kapatmalar saat 22:00’dan, 20:00’ye çekilebilir. Bunu daha öncede gördük.

Hafta sonu bütün işyerlerini kapatmaya da gidebilir bu iş. Bunu devlet, biz zora girelim, biz işsiz kalalım, hayat dursun diye yapmıyor. Yapılan uyarılar yetmiyor. Evet gençler bunu çok fazla algılayamıyor olabilirler, ama her gencin evinde de bir yaşlı var. Bu cehaletten öte bir şey değil artık, bu dünyanın artık kabul ettiği bir şey” diye konuştu. 
“ Kahveci esnafımıza 25 bin TL kredi desteği verilmesi için çalışma sürüyor"
“Esnaf ve sanatkârımız artık çok kötü durumda. Yani bunun artık, ötesi ve berisi yok” diyerek, süreçten en çok zararı Düzce

Esnafının gördüğünün altını çizen Kayıkçı, şu ifadelere yer verdi: 
“Ama bu devlet güçlü bir devlet. Bunu ilk kez size söylüyorum; Bizim Ankara’da kahveci esnafımız ile ilgili bir çalışmamız vardı. Bu süreçte, bu çalışmayı biraz daha hızlandırdık. Kahveci esnafımıza 1 yıl hiç ödemesiz ve 5 yıla 0 faiz ile yayılabilecek 25’er bin TL kredi desteği. Biz 50’şer bin TL istedik. Ama, 25 bin TL üzerinde mutabık kalındı. Bu destek çalışılıyor bilginiz olsun. Bunu bizim çıkartmamız boynumuzun borcu, biz bu desteği istiyoruz. Çünkü kahveci esnafımızın bir şekilde çevirmesi lazım kendisini, çünkü başka bir yolumuz kalmadı.

Bu salgın daha çok yayılırsa, bu her kes için daha kötüye gider. Bu kez hafta sonları değil, hafta içi sokağa çıkma yasağı olursa, bu Türkiye için bir yıkım olur. Bu yüzden herkesin alınan kurallara uyması gerekiyor. Kısıtlamalar ile ilgili esnafın ne tepkisi olacak. Benden esnafım, bugün bana dükkanı kapat derlerse ben mecbur kapatmak zorunda kalacağım. Bu işi kaosa sokmadan, memleketimiz için, bari şu alınan kısıtlama kararlarını yerine getirelim.

Bu yasak değil kısıtlama. Şu anda üretim hayatının yasağı yok! Ben devletimden esnafım adına, bir daha şu kredi desteklerinden faydalanmak, geçmiş dönemki kredi borçlarının ertelenmesini talep ediyoruz. Bu şartlarda, geçmiş dönemde kullandığımız kredileri ödemek mümkün değil.”