Bu mübarek günde bir şeyler anlatmak çok zor. ‘Mesele memleketse gerisi teferruattır’ demiş Gazi Mustafa Kemal. Mesele memleket olunca teferruatlar hiç anlam ifade etmiyor. Bugün bir konu daha var. Cumayeri bölgesinde Anadolu Rulman diye bir firma vardı. 31 Mart itibari ile Düzce ile ilişiğini kesti. Tasını tarağını toplayıp memleketine gitti. Peki, neden bundan bahsediyorum?

Bu firma Düzce’de kereste sektöründe marka sahibi olmuş Düzce’ye iyi bir katkı sağlayan bir ailenin yeri ile ilgili kiralama noktasında bir çalışma yapıyor. Bir görüş beyan ediyor, mevcut alanları dar geldiğinden daha geniş bir alanı kiralama noktasında bir görüşmeler yapılıyor. Genel müdür ailenin yetkisi ile görüşüyor ve makul mantıklı bir fiyat alıyor.

Bu fiyatı Konya’daki merkezine bilgi olarak sunuyor ve üç aşağı beş yukarı antant kalınıyor. Düzce’deki bu anlamda iş yerleri olup da kiraya veren insanlar bu anlaşmayı duyuyor. Fakat ailede hakikaten makul ve mantıklı bir fiyat teklif ediyor. Ama kişi holding merkezinden kısmi olur alınca Düzce’ye gelince buradaki ailenin görüşmeyi yapan kişi verdiği kira bedeli düşük olduğuna inandırılıyor. Yüksek fiyat söylüyor. ‘Bu fiyata kiralayacağımıza 3 yılda yeni bir bina yaparız’ diye nazlanan firma buradan çekip gidiyor.

Araştırmayı kimler ile yaptı? Nasıl oldu nasıl gitti bilmiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var ki kiralama anlaşması sürecinde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin yok. Peki, Tuncay Şahin nereden dahil? Tuncay Şahin ile bir görüşme yapılıyor ama ne olduysa, nasıl bir fikir söylendiyse o görüşmeden sonra fiyat artıyor.

Bunun arkasında yatan sebep nedir? Düzce’de bu işten para kazanan, iş yeri kiralayan bir aile var ki bu ailenin hesaplarına uymuyor. Çünkü uygun fiyatlar emsal teşkil edecek. Kereste sektöründen marka sahibi olan ailenin verdiği hakikaten bir asaletine uygun memlekete millete faydalı olmanın Düzce’ye katkı sağlama noktasında kesinlikle ve kesinlikle ilk duruş mükemmel.

Ben buradan sormak istiyorum Tuncay Şahin, bu aile ile, bu liralık konu ile ilgili ne gibi bir fikir söyledi? Çok merak ediyorum. Hani perşembenin gelişi çarşambadan belli olur . Bu fiyat nedne yükseldi, bu firma neden gitti? Fabrikanın olduğu yeri de satıyorlar.

Bir memleketin kaderini bir kişi de belirleyebilir, bin kişi de belirleyebilir. Çanakkale’deki Türk tarihinin kaderini Seyit Onbaşı belirlemiş. Atmış olduğu bir tane mermi ile bir İngiltere’nin en haşmetli gemisi olan Quin Elizabeth zırhlısını batırmış. Ama Seyit Onbaşı sefalet içerisinde ölmüştü.

Buradan geldiğimiz nokta şu.  Emsal teşkil edecek konularda sanayini, üretimin, ticaretin içinden gelmeyip de hasbelkader siyasi içtimaı destekler ile toplumu yöneten yerlerinde başında olursanız, işte bu  asaleti herkes kaldıramıyor.

Bugün Öncü’de bir haber var. AK Parti’nin ilgileri tarafından göreve seçilen DTSO Başkanı Tuncay Şahin AK Parti’ye, hükümete bir açıklamalar var… Zehir zemberek. Bu basın kuruluşunda olabilir ama bu yayın TSO’nun web sitesinden de paylaşılmış. Ne diktatörlüğü kalmış ne başka bir şeyi sayın cumhurbaşkanı.

Simon ve Şalomon ikisi de Yahudi ve ticaret yapıyorlar. Simon, Şalomon’dna iki ay sonra ödemek üzere borç alıyor. Yahudi inancına göre Yahudi’ye yanlış yapamazsın, sözünü yerine getireceksin. Ama Yahudi olmayanlara istediğin gibi davran, inançları böyle bunların. Simon borcu aldıktan sonra işleri düzelmiyor. Son 1 aya giriliyor. 15 gün gündüz kederinde, gece kâbusunda… parayı ödeyemeyecek. En son bir akşam Şalomon’un kapısını çalıyor. Diyor ki ‘Güzel arkadaşım bana iki aylığına borç vermiştin. 15 gün kaldı. Gece kâbusum, gündüz kederim oldu. Ben bu parayı ödeyemiyorum. Uyku uyuyamıyorum. Biraz da sen uyuma, kederlen.”.

Geldiğimiz nokta şu. Bu memleket birçok badirelerden geldi. Çok büyük siyasal ve ekonomik sıkıntılar oldu. Ama umut ve gelecek noktasında toplumu güzel yöne yönlendirmek var. Bugün AK Parti iktidarında TSO Başkanı olan Tuncay Şahin yapmış olduğu yayın enformasyonla, nasıl bir anlayıştı, sürekli muhalif noktada. Düzce’de valiliğin ve belediyenin yaptığını hep kendisine mal eden bir model.

Siyaset hesabı olabilir, muhalif olabilir. Bu ayrı bir şey ama. Seni oraya getirenler var. Bunlara bir vefa var. Kiralama noktasındaki fiyat bir açıklama olur veya olmaz… Nazarı itibara alır veya almaz… Ama herkes ektiğini biçiyor.

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ