TBMM Genel Kurulu'nda, Ceza Muhakemesi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair Kanun Tasarısı'nın 48 maddesi kabul edildi. Ancak Türk Ceza Kanunu'nda, cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren düzenleme hem mecliste hem de ülke gündeminde tartışmalara yol açtı.

Yaklaşık 3 bin çift bulunuyor

Düzenlemenin zeminini oluşturan Düzce Milletvekili Ayşe Keşir'in başkanlığını yürüttüğü "Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu" raporunda; “Çocukların cinsel istismarı” suçunun ilgili kanun maddesince  düzenlendiği ancak erken yaşta yapılan evliliklerin de cinsel istismar kapsamında değerlendirildiği belirtilerek, bu durumunda yaklaşık 3 bin çiftin bulunduğu ve eşleri hapiste olan kadınların mağduriyetini gidermeye yönelik düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulduğu üzerinde durulmuştu.

İşte rapora yansıyanlar

14 Ocak 2016 tarihinde, Meclis'te bulunan dört partinin ortak kararıyla kurulan komisyon, çalışmalarını geçtiğimiz mayıs ayında tamamlarken, Komisyon Başkanı Ayşe Keşir, o tarihlerde Meclis Başkanlığı'na sunulan rapora ilişkin bilgiler vermişti. Aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurlar ile boşanma olaylarının araştırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan komisyonun 4 aylık çalışması sonucu hazırlanan raporda, bugün tartışma konusu olan düzenleme, şu ifadelerle yer aldı: "Türk Ceza Kanunu'nun 103. maddesi “Çocukların cinsel istismarı” suçunu düzenlemiştir. Ancak erken yaşta yapılan evliliklerle ilgili bir düzenleme olmadığı için uygulamada erken yaşta evlilikler de cinsel istismar kapsamında değerlendirilmiştir. Türkiye’de 16 yaşını doldurmadan gayri resmi olarak beraberlik yaşamaya başlayan, bir veya birden çok çocuk sahibi olan ve daha sonra yasal evlenme yaşını doldurunca resmi nikah kıyıp, 8-10 yıl gibi uzun bir süre evlilikleri devam ederken; erkek eş TCK’nın 103. maddesi gereğince; 8 yıl ve daha fazla hapse mahkum olmaktadır. Komisyon çalısmaları sırasında bu durumunda yaklaşık 3 bin çiftin bulunduğu mağdurlar ve diger yetkililerce de ifade edilmiştir. Söz konusu çiftlerden kadınlar, kendileri ve çocuklarının yasamlarını sürdürmelerinin zor olduğunu ifade ederek; komisyonumuza müracaat etmiş ve bizzat sorunlarını anlatmştır. Komisyonda kadınlar, evliliklerinin sağlıklı devam ettiğini, eşlerinden şikâyetçi olmadıklarını, nikâhlı eşleriyle beraber yaşamak istediklerini, çocuklarının ve kendilerinin ağır bir psikolojik ve maddi mağduriyet yaşadıklarını ifade etmiştir. Sadece tanımlanan mağduriyeti ifade eden bu çiftler için, kadın ve çocukların mağduriyetini gidermeye yönelik düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. Bu nedenle Türk Ceza Kanunu'nda çocuğun cinsel istismarı ile erken evlilik durumunun ayrı maddelerde düzenlenmesi gerekmektedir."

Başbakan'dan açıklama

Öte yandan bir anda ülke gündemine oturan Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım'dan açıklama geldi. "Faille mağdurun evlenmesi durumunda suçun ertelenmesine yönelik düzenleme çok tepki çekti. Tacizcilerin cezasız kalacağı iddia edildi. Bu yöndeki uygulama nasıl olacak?" sorusu üzerine Yıldırım, şu açıklamada bulundu: "Bu, tamamen maalesef gerçek dışı bir iftiradır. Olay şudur, yaşı tutmayan, erken yaşta, reşit olmayan yaşta evlenenler var. Bilmiyorlar yasaları. Çocukları oluyor, baba hapse giriyor. Çocuklar anasıyla yalnız başına kalıyor. Bu şekilde 3 bin aile olduğu tespit edildi. Bir seferliğine bu mağduriyetin giderilmesine yönelik bir çalışmadır.

"Bu bir tecavüze af değildir"

"Mağduriyetin giderilmesi için yapılan düzenlemeyi CHP, her şeyde olduğu gibi bir ucuz istismar aracı olarak kullanmaya kalktı ama her şey ortada." diyerek konuşmasını sürdüren Yıldırım, "Bu bir tecavüze af değildir. Tecavüze en ağır cezayı AK Parti getirdi. 2007 yılında 8 yıl, 2014 yılında da 16 yıl, tecavüz suçuyla ilgili ceza getirildi. Ama bu, tecavüzle ilgili bir konu değil. Bundan böyle bu şekilde evlenmeler olursa hiçbir şekilde müsamaha edilmeyecek. Geçmişte bu cezaların varlığından haberdar olmayan, yaşı tutmayanların evlenmesi sonucu aile dağılmış, çocuklar anayla birlikte perişan, baba hapiste. Bir seferliğine mahsus olmak üzere 3 bin ailenin mağduriyeti gideriliyor. Olay bundan ibaret, bunun dışındakiler bildik CHP'nin çarpıtma, saptırmaya yönelik faaliyetlerinden ibaret." dedi.