Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan bir genelgede, İl Genel Meclislerine oldukça sert uyarılar yapıldı. Genelge ile görev alanına girmeyen siyasi konularda karar alan il genel meclislerinin Danıştay tarafından kapatılabileceği de belirtildi.

Genelgede, İl Genel Meclislerinin aldığı temenni ve tavsiye kararlarının bakanlıklar ve değişik kamı kurumlarına gönderildiği, bunlardan bazılarının milletlerarası münasebetlerin yürütülmesi, diğer ülkelerin kınanması gibi diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görev alanına giren düzenlemelerle ilgili olduğu kaydedildi.

İl Özel İdaresi Kanunu'nun bu idarelerin görevlerini mahalli müşterek nitelikte olma şartına bağlı olarak sınırladığı belirtilen genelgede, kullanılacak yetkilerin neler olduğunun da yasada düzenlendiği hatırlatıldı. İl Genel Meclislerinin sadece kendi görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda görüş bildirebileceği bildirilen genelge ile, il özel idaresi'ne verilen görevlerle ilgisi olmayan siyasi konularda karar alan il genel meclislerinin Danıştay kararı ile feshedilmesine gidilebileceği uyarısı yapıldı.

Ayrıca, il özel idaresi organlarından biri olan İl Genel meclisinin yasal olarak yetki ve görevleri dışında karar almasının mümkün olmadığı dile getirilen genelgede, il genel meclislerinin temenni kararı almasına yönelik bir düzenleme olmadığı, uygulama kabiliyeti olmayan kararların idareleri gereksiz yere meşgul ettiği de belirtildi.

81 İl Valiliğine gönderilen genelgenin bir benzeri daha önce zamanın Düzce Valisi Ercan Topaca tarafından il Genel Meclisi'ne gönderilmiş, Düzce İl Genel Meclisi üyeleri arasında konu ile ilgili bir tartışma yaşanmıştı.