Fındıkta taban fiyatını belirlemeye yönelik bakanlık çalışmaları sürerken, Düzceli üreticiler dört gözle fiyatın açıklanmasını ve TMO’nun fındık alımına başlamasını bekliyor. 2020 fındık taban fiyatı geçtiğimiz yıl temmuz ayının ikinci yarısında açıklanırken, bu yıl ağustos ayının ortalarına yaklaşılırken hala üreticiler ürünlerini kaç liraya satacağını bilmiyor.

Geçen yıl Giresun kalite için kilogramı 22,50 lira olarak belirlenen fındıkta, bu yıl beklenti fiyatın 30 liranın altına düşmemesi… Artan maliyetler göz önüne alındığında tüccarın değil üreticinin sesine kulak verilmesi gerektiğine dikkat çeken ziraat odaları da alın terinin karşılığının 30 ila 35 TL arasında olması gerektiğini savunuyor.

Kimi zaman açıklanmayan ya da düşük belirlenen fiyatlar üzerinden iktidarın hedef tahtasına konulduğu kimi zaman ise üreticiyi memnun eden taban fiyat sayesinde hükümetin yere göğe sığdırılamadığı fındığı her yaklaşan sezon öncesi dillerine dolayan siyasetçilerin süreç hakkındaki yorumlarını aldık. Tamamı fındık üreticisi olan görüşüne başvurduğumuz Düzceli siyasiler, fiyat açıklamasındaki gecikmeyi doğrularken gerekçeler ve fiyat hakkında dikkat çeken tespitlerde bulundu. İlk yorum MHP kanadından…

Caboğlu’ndan “27 lira” öngörüsü

Cumhur İttifakı temsilcisi MHP’nin Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu, iktidarla yaptıkları görüşmelerden ip uçlarını paylaştı. Caboğlu, fiyatın beklentinin aksine 27 lira civarında olacağının kuvvetli bir ihtimal olduğunu dile getirdi.

İlk olarak taban fiyat açıklamasında yaşanan gecikmenin nedenleri hakkında konuşan MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu, Ege ve Akdeniz’de büyük bir afete dönüşen orman yangınlarına dikkat çekti.

“Gecikmenin sebebi yangınlar”

Caboğlu, “Kamuoyunun da bildiği gibi bu yangınlardan sebep Cumhurbaşkanımıza bir sunum yapamadık. Bundan dolayı bir gecikme var. Ama en kısa zamanda tabi Cumhurbaşkanımızın bu hafta içerisinde bir açıklama yapacağı bekleniyor. Gecikmenin sebebi bu yangınlardan ötürü. Takdir ederseniz bütün bakanlar yangın alanında. Sadece bahsettiğim şekilde bu sunumla alakalı bir durumdu. Daha önceki senelerdeki gibi bakan bey sadece merkezi kendi karar vererek bir açıklama yapmıyor. Bölgenin bütün milletvekillerini topladı. Bununla ilgili her vekilin görüşünü aldı. Bununla ilgili Cumhurbaşkanına bölgedeki durumla ilgili bir sunum yapacaktı ama yangınlar sebebiyle bu gecikti. Bir önceki senelere göre biraz daha geç olması ile alakalı bir durum var. Ama gecikmenin sebebi bu yangınlar.”

“Fiyat 27 lira civarında açıklanabilir”

Fiyat konusunda üreticiyi üzecek bir rakam telaffuz eden Caboğlu, fiyatın 30 lira ve üzeri olmasının zor olduğuna işaret etti.

“Bizde bir üretici olarak konuşulan yapılan değerlendirmelerde aşağı yukarı çıkan sonuç 27 bandında bir fiyat açıklanacak şekilde bir beklenti var.” diyen İl Başkanı Caboğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Ben isterim ki 35-40 TL olsun. Ancak çıkacak olan sonuç büyük bir ihtimal bu yönde diye düşünüyorum ben. Ama burada TMO’nun amacı zaten tüccara karşı üreticiyi ezdirmemek. Bu işin ticaretini yapmak değil, ama burada ihracatçıyı da düşünmek lazım, üreticiyi de düşünmek lazım, tüketiciyi de düşünmek lazım. Son zamanlardaki artışları baz alırsak bir üretici olarak 27 TL çok makul bir rakam değil. Ama bu bir dalgalanma diye düşünmek lazım. Bu fiyat oturulacak, görüşülecek bu şekilde gitmez. O manada yapılan değerlendirmede çıkan bu yönde diye düşünüyorum ben.

“Emanete fındık vermeyin” uyarısı

Fındık ihracatçılarından gelen 800 bin ton gibi yüksek rekolte tahminlerini de tepkiyle karşılayan Caboğlu, son olarak şunları kaydetti:

“Zaten bu işte tüccara, ihracatçılara kalırsak halimiz harap. Bunlar ucuz almak isteyecektir tabii ama biz de bu şekilde fırsat vermeyeceğiz. Ben buradan tekrardan söylüyorum rekolte ne olursa olsun üretici olarak ihtiyacımız kadar olan fındığı piyasaya getirirsek tüccar da bu fiyatı yukarıya doğru çekmeye başlayacak. Ama biz emanete fındık verirsek tüccar alacağını almış olacak onun için rekolte çok önemli bir durum olmayacak.”