Düzce’nin sıkıntı ve taleplerini her fırsatta Ankara’da dile getiren Düzce’den sorumlu CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bu kez Düzcelileri’i usandıran ve kronik hale gelen su problemini TBMM’ye taşıdı. Vekil Tanal, TBMM Başkanlığı’na Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplandırması için 4 sorudan oluşan soru önergesi verdi.

Tanal, Düzce’nin hem merkezinde hem de köylerinde su sıkıntısı yaşandığına dikkat çekerek, “DSİ Genel Müdürlüğü’nün 2012-2015 yılları arasında Düzce ili için şehir merkezine yaklaşık 15 km mesafede bulunan Hasanlar Barajı’ndan Uğursuyu Deresi ile entegre bir biçimde alınacak su, yeni yapılacak içme suyu arıtma tesisine ve arıtılmış suyun mevcut veya yeni yapılacak depolara iletilmesi için bir proje hazırlanmıştı. Ancak bu proje sonradan rafa kaldırılmıştır” ifadelerine yer verdi ve sorularını şu şekilde sıraladı:  

1. DSİ tarafından hazırlanan Düzce Efteni Projesi'ne başlamak için planlanan bir çalışma takvimi var mıdır? Var ise çalışmalar hangi tarihte başlayacaktır?

2. Düzce Efteni Projesi için planlanan bir bitiş tarihi bulunmakta mıdır? Projenin planlanan bitiş tarihi ne zamandır

3. Proje için henüz çalışmalara başlanmamasının gerekçesi nedir?

4. Proje çalışmalarına başlanmayacaksa Düzce ilinin içme suyu sorununun çözülebilmesi için başka bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır? Planlanmakta ise nasıl bir proje planlanmaktadır ve çalışmalara ne zaman başlanacaktır?

Tanal’dan Öncü Haber’e  özel açıklama

Vekil Tanal, artık Düzceliler’i canından bezdiren su problemiyle ilgili Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Düzce’nin böyle bir problemi yaşamayı hak etmediğini belirten Tanal, kuruluşundan bu yana Düzce Belediyesi’ni elinde bulunduruyor olmasına atıfta bulunarak “Kazsanız 1 metre derinliğinden su fışkıran Düzce’de bu sorunun bugünlere kalmaması gerekiyordu. Düzce hep aynı düşünce tarafından idare edildi ama Düzceliler hep mağdur edildi. Bu sorun kabul edilebilir değil.” dedi.

“Düzce’nin temiz ve sağlıklı suya erişim hakkı engellenemez”

Tanal sorunun sadece Düzce merkez ile sınırlı olmadığını köylerden de birçok şikayet geldiğinin altını çizerek, “Bazı köylerde hıfzıssıhha kurulunun kirli olduğu için ‘bu suyu içmeyin’ şeklinde uyarıları asılmış durumda” dedi. Düzce’nin temiz ve sağlıklı bir suya erişim hakkı olduğunu vurgulayan Tanal, “Bu hak engellenmesi insan hakkı ihlalidir. Bu yaşam hakkının parçasıdır” dedi.

HABER: Mehmet GÜNESEN