Gözler komisyon raporunda...

MHP'nin ısrarla Düzce Belediye Meclisi'nde okutulmasını istediği 2015 Yılı Düzce Belediyesi Denetim Komisyonu Raporu krizi artık meclis dışına taştı. Hararetli tartışmalar ve raporun 2 birleşimdir okutulmaması gözlerin belediye meclis toplantılarına çevrilmesine neden olurken, MHP'li meclis üyelerinin rapora konmayan tespitleri merak konusu oldu. Düzce Belediyesi'nin yanlış harcamalarla zarara uğratıldığı yönündeki iddialarını "Düzce'nin parası gasp edilmiştir" sözleri ile mecliste dile getiren Komisyon Üyesi MHP'li Ercan Katırcıoğlu, bununla da yetinmeyip bir basın toplantısı düzenleyerek, bir kez daha Düzce Belediyesi'nin saat kulelerinden makam aracına, misafirlere ikram edilen fındık kolonyayadan itfaiyeya alınan balonlara kadar bir çok kalemde yapılan harcamalarda Düzce Belediyesi'nin zarar uğratıldığının altını çizdi.

AK Partili üyeler "Bilindik konular" diyor

AK Partili meclis üyelerinin "Bilindik konular" diyerek toplantılarda konuşulmaya gerek duymadığı söz konusu tespitlerin içerisinde göze çarpanlar şöyle:

İşte MHP'nin rapora eklemek istediği tespitler:

Fındığa 67 bin, kolonyaya 29.5 bin TL

Düzce Belediyesi 2015 yılında hediyelik ve ikramlık olarak yaklaşık 2500 kilogram fındık alımı yaptı ve buna yaklaşık 67 bin TL ödedi. Ancak Düzce Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu'nun açıklamalarından yola çıkan MHP araştırmasında, kuruyemişçide kilosu 50-60 TL'den satılan fındığın toptancıdaki fiyatının 20-25 TL'ye kadar düştüğünü tespit etti. Düzce Belediyesi'nin toptancı yerine bir firmadan kilogramına 49.49 TL+KDV ödeyerek kurumu zarar uğrattığını savundu. Yine 2 bin 250 adet kolonya alımı için de üreticiler dururken perakende satıcıların tercih edilmesi sonucu belediye kasasından 29 bin 548 TL+KDV çıktığı vurgulandı.

Piyasada 10 kuruş, belediye 60 kuruşa aldı

İtfaiye Müdürlüğü'nün 15 Haziran 2016 tarihinde doğrudan temin yoluyla aldığı baskılı balonlar da MHP'nin uzun zarar listesinde yerini aldı. Piyasada tanesi 0.10 kuruş olan 10 bin adet balona Düzce Belediyesi'nin tanesi 0.60 kuruş+KDV olarak ödeme yaptığı kaydedildi.

Spor malzemeleri alımında "Haksız kazanç" iddiası

Amatör ve porfesyonel spor kulüplerinden takım formalarının adet değil takım olarak alındığı bilgisine ulaşan MHP'li denetim komisyonu üyeleri, bu alım işinin de haksız kazanç ve zararla sonuçlandığını açıkladı. Gerekçe olarak ise spor malzemesi alımlarının adet olarak faturalandırılmasını gösterdi.

YEYPAŞ ve İNTAŞ araştırması

Belediyenin şirketleri YEYPAŞ ve İNTAŞ konusunda da dikkat çeken tespitlerde bulunuldu. Belediye şirketlerinin ihalelerde belediyenin lehine rekabet ortamı oluşturan bir konumda olması gerekirken, YEYPAŞ ve İNTAŞ'ın imalatçı ve üretici olmamasına rağmen bir çok ihaleye girdiği ve bir kısım ihalelerde rekabet ortamı yok edilerek belediye şirketlerinin ihaleyi almasının sağlandığını altı çizildi. YEYPAŞ şirketinin 2015 yılında Düzce Belediyesi'nden aldığı toplam ihale tutarı ise 31 milyon 70 bin 718+KDV olarak belirtildi. Yine YEYPAŞ'ın aldığı bir kısım ihalelerde "yaklaşık maliyet"in üzerinde "sözleşme bedeli" ödendiği sonucu paylaşıldı.

Düzce, 879 bin verdi, Serdivan 128 bin

Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 2015 yılında ihalesi gerçekleştirilen ve kamuoyunda 'pahalılığı' ile uzun süre tartışma konusu olan saat kuleleri de MHP'nin komisyon raporunda olmasında direttiği konuların başında geldi. Düzce Belediyesi'nin iki saat kulesine ödediği rakam KDV dahil toplam 879 bin 100 TL olarak açıklanırken, MHP'nin tespitine göre; Serdivan Belediyesi benzer hizmet alımını yine KDV dahil 128 bin 620 TL'ye gerçekleştirildiği belirlendi.

'Makam araç'lı su taşıma ücreti tepkisi

Düzce Belediyesi'nin acil durumlarda temiz su taşıyacak aracı olmadığı için 2015 yılında toplamda KDV dahil olmadan 37 bin 760 TL su taşıma ücreti ödediğine dikkati çeken MHP'li komisyon üyeleri, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in pahalı makam aracına atıfta bulunarak, "Ne yazık ki itibar sağlamak için Audi A8 var, vatandaşın temiz su içmesini sağlayacak arazöz tabir edilen araç yok." ifadesi kullanıldı.

Acil tasarruf tedbirleri alınmalı

Öte yandan Mali Hizmetler'den alınan veriler ise Düzce Belediyesi'nin acil tasarruf tedbirleri alması gerektiğini ortaya çıkardı. Belediyenin geride kalan yıl için tekabül eden faiz giderleri rakamlara 24 milyon 273 bin 137 TL olarak yansıdı.

Haber:C.ÜSTÜNER