İstanbul’un 2040 yılına kadar su ihtiyacını karşılaması amacıyla hazırlıkları tamamlanan Melen Projesi toplam 6 Bin 987 kişiyi evinden edecek.  Proje tamamlandığı zaman yılda  1 Milyar 180 milyon metreküp su  istanbul’a taşınacak.

 

Proje kapsamında yapılacak olan büyük Melen  Barajı tamamlandığı zaman bir belde ve 16 köy sular altında kalacak. Pompa İstasyonu, Rekülatör, tünel, isale hattı, Terfi istasyonu ve arıtma tesisleri ile tamamlanacak olan projenin keşif bedeli 2 Milyar 504 milyon YTL olarak tespit edildi.

 

Projenin ilk aşamasında Melen Regülatörü, pompa istasyonu, enerji nakil hattı, depo ve isale hattı yapılıyor. 2011 yılında tamamlanacak olan ilk aşamanın yüzde 65’i tamamlandı. İlk aşama için kamulaştırması gereken 13 hektarlık alanın yüzde 92’si  kamulaştırılırken, isale hattı için gereken 132 kilometre uzunluğundaki bölümün kamulaştırması da tamamlandı.

 

Proje için 11 ayrı paket halinde planlanan işlerin 10 adedinin ihalesinin tamamlandığı belirtildi. Proje 2014 yılında  bitirildiği zaman 2000 yılı genel nüfus sayımı sonuçlarına göre  Kocaeli’ne Bağlı Ortaköy Beldesi ve Sakarya’nın Kocaeli ilçesi ve Düzce’nin Cumayeri ve Akçakoca ilçelerinde bulunan 16 köy ile büyük miktarda orman ve tarım arazisi tamamen sular altında kalacak.