AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır, meclis kürsüsünde Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki Gölyaka merkezli depremin ardından yaşanan hasar ve yürütülen çalışmalara ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Belediyelere seslendi: Yapı stokları deprem yönetmeliğine uygun olmalı

İlk olarak başkanlık sisteminin getirdiği hızlı bürokratik sürece değinen Çakır, “Başkanlık sistemi sebebiyle ve özellikle başkanlık sisteminin hızlı karar alma mekanizmasıyla birlikte çalıştırılarak hızlı karar vatandaşın imdadına yetişti. Dolayısıyla bir diğer çıktısı da mutlaka yapı stoklarının elden geçirilerek yenilenmesi, kitabın, defterin yazdığı gibi binaları imal etmekten geçiyor ki, jeolojik etütlerle birlikte yaşam alanlarını iyi seçerek, özellikle yerel yönetimlere seslenmek istiyorum ki, bunlara dikkat ederek yapı stoklarının bundan sonra deprem yönetmeliğine uygun olmalı. Jeolojik etütler mutlaka harfiyen yerine getirilerek tetkik edilmeli ve özellikle yönetmeliğe riayet ederek yüksek katlı yerine daha düşük katlı, dikey mimari yerine yatay mimari şekli tercih edilerek insanlarımız bu tür felaketlerden korunmalıdır diyorum.” ifadelerini kullandı.

“Maddi ödemeler devam edecek”

Depremin ortaya çıkardığı maddi kayıplara değinen Çakır, şunları kaydetti: “Tabii ki bu depremin maddi hasarı oldu. Bu maddi hasar çok şükür sarılıyor. Ciddi bir şekilde hükümetimizin bu konudaki hassasiyeti fevkalade yüksek. 87 milyon acil yardım ödeneği ile birlikte ile başlayan maddi ödemeler devam etmektedir. Özellikle biz daha evvel 7.2, 7.4’leri gördüğümüz Düzce’de deprem bilinciyle alakalıda takvimin nasıl çalışacağına da ilişkin hiç şüphesiz tecrübelerimiz var. Bu tecrübeler ışığında çadırlar, konteynerler gibi hepsi eş zamanlı olarak birbirine ilişkin ardışık bir şekilde devam etmektedir.”

“Düzce’de depremi yaşayan biziz, laf yetiştiren de sizsiniz”

Meclis sıralarındaki CHP’li vekillerden yükselen eleştirel yorumlar üzerine odak noktasına CHP’nin Düzce’den sorumlu vekili Mahmut Tanal’ı yerleştirerek, konuşmasını sürdüren Çakır, “Sayın Mahmut Tanal siz normal zamanda Düzce’ye çok gelip giden biriydiniz. Ama depremde Düzce’de sizi hiç görmedik. Düzce’de depremi yaşayan biziz, buradan Düzce’ye laf yetiştiren de sizsiniz. Maalesef bu doğru bir yaklaşım değil.” dedi.

“450 konut ağır hasarlı olarak tespit edildi”

Çakır konuşmasını şöyle tamamladı: “Bakınız anlattığım bu devletin tüm hizmet birimlerinin Düzce’de bu kısa sürede yapmış olduğu hizmete bakınız. 83 bin 847 bağımsız bölüm, 30 bin 320 adet bina bizzat tespit edilmiş. Hasar az mı çok mu, ne kadar diye ve bu kayda geçmiş. Bunların içerisinden 450 adet konut ağır hasarlı olarak tespit edilmiş. Bunun yanında 3 bin 462 tanesi az hasarlı olarak tespit edilmiş. Dolayısıyla 28 tane ahır, 35 tane dükkanın hasarları tespit edilmiş ve devamı sağlanıyor. Dolayısıyla şunu söylüyorum. Bir taraftan hasar tespitleri devam ediyor. Diğer taraftan ödemeler devam ediyor.”