Düzce Milletvekili Osman Çakır ve Memur-sen İl Başkanı Orhan Kılıç arasındaki sosyal bilimler lisesi ile başlayan gerilimin yankıları sürüyor. Memur-Sen İl Temsilcisi Orhan Kılıç’ın geçtiğimiz gün yaptığı açıklamalardan sonra gözler AK Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır’ın üzerindeydi… Kılıç’ın zehir zemberek açıklamaların üzerine birkaç gün sessizliği koruyan Milletvekili Çakır, bugün sosyal paylaşım sitesi üzerinden “fetvalı” göndermede bulundu.

 

 “Siyasi Fetvalar” adlı kitaptan esinlenerek çağımızı ilgilendiren fetvalar konusunda bilgi, duyum, sorular toplamaya karar verdiğini açıklayan Çakır,  “Sorularda özel ve tüzel kişiler belirtilmemesini, olaylar ve konular genel olarak aktarılamamasını istedi.  “Millet bu biçilen gömleği giyenleri zaten bilecektir.” Diyen Çakır’ın ilk verdiği örneklerle kavgalı olduğu bazı çevrelere göndermede bulunduğu yorumuna neden oldu. Çarpıcı olması için verdiği birkaç örnek soru ise şöyle:

 

1. Bir dernek, kooperatif, sendika, vs, yerel veya ulusal gazetelere para aktarmak için faturaları şişirip bunlara para aktarabilir mi? Üyelerden habersiz aktarırsa, üyelerinin hakkını gasp etmiş olur mu?

 

2. Kurumlara yapılan göreve getirme ve atamalarda, sınav sorularını (ÖSYM, KPSS, KPDS vs) adaylara vermek; cemaat, sendika durumuna göre kişileri atamak, ihaleleri yapacak memurları ayarlayarak bu tür yerlere defolu tipleri seçerek yerleştirmek vs, bu gibi durumlara engel olan bakan ve vekilleri linç etmek, itibarsızlaştırmak gibi tutumlara takınmak caiz midir?

 

3. Yapım-onarımla ilgili devletin özel idare veya diğer kurumları vasıtasıyla yaptığı ihalelere (iktidar veya muhalefet) siyasilerin veya yüksek bürokratların müdahalesi ve yönlendirmesi ile istenilen şahıslara ve şirketlere ihale verilerek buralardan yüzdelik alınabilir mi? Alınan bu paralar (şahsi veya diğer) kurumun dışında bir yere kullanılabilir mi? Kullanılan yerler vakıf veya dernek bile olsa bu caiz midir? (Hayrettin Karaman hocaya iftira atılan konu)

 

4. Yine Devlet Malzeme Ofisi vasıtasıyla devletin kurumlarına, doğrudan teminlerle malzeme alınacaksa; nereden malzeme alınmasına siyasilerin veya yüksek bürokratların müdahalesi ile istenilen firmaya verilerek buralardan yüzdelik alınabilir mi? Bu alınan paralar şahıs veya diğer kurumun dışında vakıflar ve dernekler de dahil olmak üzere herhangi bir yere harcanabilir mi?

 

5. Siyasi adayların tespitinde (vekil, belediye başkanı, il ve belediye meclis üyesi) (iktidar veya muhalefet) yetkili kişilerin adaylardan doğrudan para alması (resmi yardımlar konu dışı) veya göreve geldiğinde sigorta, hukuk işleri, temizlik işlerinin nereye vereceği konusuyla ilgili duruma göre kararlar vermesi caiz midir? Vs vs.gibi böyle çağımızı ilgilendiren sorular sorabiliriz. Daha pekçok konularla alakalı sizlerden soru, duyum, bilgi istiyorum. Umarım güzel bir çalışma olacaktır.