Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır, başkanlık koltuğunu Metin Büyük’ten devraldıktan sonra geçen 10 aylık dönemi Erol Tayhan’la Manşet programında değerlendirdi.


“Göreve gelmeden önce ezber bozacağız dedik bozacağız da…” diyen Fahri Çakır, göreve gelir gelmez bir danışmanla anlaşarak hizmet vermeye başlamasının eleştiri konusu olduğuna dikkat çekti. Danışmanın bakanlık ve TOBB’un önerisi üzerine tutulduğunu ve akademisyenlerle de çalışmayı planladıklarını anlattı.

 

2 DANIŞMAN DAHA GELECEK


Çakır, “Ben Ticaret ve Sanayi Odasında sadece rutin işleri yapmak ve kravat ceketimle protokolde gezemeyeceğim dedim. Yönetimim ve 31 meclis üyelerimle gerçek fonksiyonlarını yerine getiren bir meclis yapacağım dedim. TOBB bir danışman al dedi. Düzce üniversitesinde den akademisyen almak için başvurduk. 2 danışman daha gelecek. Bunun yüzde 75’ini TOBB verecek. Danışmanın aldığı maaş 2 buçuk milyar lira. Artı görevlendirme aldığında masraflar var. “dedi.

 

HARCAMALARLA İLGİLİ ELEŞTİRİ ALDIK


Ticaret ve Sanayi Odasındaki harcamaların abartıldığı hatta hukuki boyuta geçtiğini dile getiren Çakır, şu açıklamada bulundu:


Çakır, “Başkonsolosları çağırdık geldiler. Bunlarla belli köprü kuracaksın. Bu arkadaşlarımız gittik her geleni organize sanayi bölgesine götürdüm. O ülkelere ithalat yapanlarla gezdirdim. Her seferinde devletle de buluşturdum. Bizim işadamının derdi malı satmak için vize kolaylığı sağlamak. Bunu sağlayan odalardan biri İstanbul TSO diğeri de Düzce TSO oldu. Biz burada TSO’nun parasını harcadık. Şimdi bunla alakalı eleştiri alıyoruz. Bu seyirde devam etti, edecek de… Bizim yaptığımız daha evvelki yapılanlardan fevkalade. Yemek paraları ile ilgili eleştiri hatta serzeniş hatta şikâyet alıyoruz. “Fazla yemek yedik, benzin yaktık, danışman yaptık… “diye Hukuka da gitti. Tabi birisi hakimlik yapacaksa saygımız var. Keşke olmasaydı ama kırgınlığımız yok.” dedi.

 

DIŞARI TAŞINMASI ŞIK DEĞİL


Meclis toplantısında zaman zaman tartışmalar yaşandığını belirten Çakır, ancak bunun dışarı taşınmasının da doğru olmadığını sözlerine ekledi.


Çakır, “Ticaret ve Sanayi odasında meclisinde her şeyi konuşuyoruz. Ancak oradaki üslubu ve konuşulanları dışarı taşınmasını doğru bulanlardan değilim. Şık değil. Ticaret ve sanayi odasını güzel çalıştırıyoruz. Konuşulanları orada burada tartışmak yanlış. Benim kayıtlı 5 bin üyemi utanacağı hiçbir eylemim yada söylemim olmaz. Hukuka uymayan bir şey varda devletin polisi savcısı var. Şimdiye kadar olandan daha fazla çalışarak Düzce’ye bir çivi çakmak adına çabalıyoruz. küçük derelerde neden boğulalım…” dedi.


Çakır, yıllardır Düzce’de çözülemeyen sorunlardan biri olan Düzce merkezden TEM bağlantısı ile ilgili son günlerde yaşanan olumlu gelişmelere ilişkin görüşlerini açıkladı. Çakır, önceliğinin OSB’ye bağlantı sağlayacak yolun yapılmasını olduğunu söyledi.



Mevcut OSB’lerin geliştirilebileceğini ancak bunun için kaynak ihtiyacının olduğunu söyleyen Çakır, Akçakoca’ya ihtisas OSB’nin daha doğru olduğunu belirtti.

 

GEÇMİŞTE İPİN UCU KAÇTI


Çakır, Düzce’nin geleceğinin yalnızca turizm, ya da sanayi ile değil tüm sektörlerde olduğuna dikkat çekti. Çakır, Geçmiş yıllarda gelen sanayiyi seçmede ipin ucunu kaçırıldığı öz eleştirisinde bulundu ve gelecekte daha dikkatli olunması gerektiğini belirtti.


AZ TOPLANTI ÇOK İCRAAT

 

Çakır, ciddi projelerin üretilmesi ve sahip çıkılmasını söyleyerek daha az toplantı daha çok icraatlardan yana olduğunu dile getirdi.


Son olarak yetersiz kalan ticaret ve sanayi odası binasının yeni binası ile ilgili olarak görüşlerini paylaşan Çakır, tercihinin mevcut binayı satmadan yeni bina yapmak olduğunu belirtti. Çakır, Özel İdareye ait Kalıcı işyerlerinden birinde geçme düşüncesi olduğunu ancak bunu henüz meclise sunmadığını dile getirdi.

 

 

 

Haber;S.Kaşkır