İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir dizi açılış ve ziyaretler için bugün öğle saatlerinde Düzce’ye geldi. İlk durağı Çilimli olan İmamoğlu, Melen İdari Binası açılışını gerçekleştirdi. Çilimli’de CHP’li kalabalık bir grup tarafından karşılanan İmamoğlu’na ‘Hoş geldiniz’ diyenler arasında İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er ve partililer de vardı.
Düzce temasları sırasında İmamoğlu’na CHP İstanbul Milletvekili Engin Özkoç ve Ordu Milletvekili Seyit Torun’un da eşlik etti.


Genel Müdür Başa: Düzce Ovası’nın korunması için ciddi çalışmalar yapıyoruz
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ)’ne bağlı Melen İdari Binası açılış töreninde ilk sözü İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa aldı.
Genel müdürlük koltuğuna oturmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu öncülüğünde İSKİ’de stratejik çalışmalara başladıklarını aktaran Başa, “İSKİ olarak bir misyon tanımı yaptık. Yeni misyonumuz ‘Kaynağından kullanıcısına su döngüsünü etkin yönetmek.’ Bu misyon doğrultusunda İSKİ’nin idari yapılanmasını ve bütün politikalarını oluşturmaya çalışıyoruz. Bu noktada tam da suyun kaynağındayız. Yani Melen’deyiz. İstanbul’un en önemli su kaynaklarından olan Melen’in İstanbul’a sağlıklı bir şekilde ulaşması için İSKİ olarak hem bu bölgenin korunması noktası hem de altyapı eksikliklerinin giderilmesi noktasında ciddi çalışmalar yapıyoruz. Özellikle atık su kollektörleri ve bu kollektörlerle toplanacak olan arıtma tesisi inşaatlarını gerçekleştiriyoruz. Bu iş kapsamında bugüne kadar toplamı 80 km olan projemizin 42.340 metrelik kısmını yani neredeyse yarıdan fazlasını İSKİ olarak tamamladık. Melen Havza Şube Müdürlüğümüz vardı. Onları da kiralık binadan kurtardık.” dedi.


“Bölgeye yapmış olduğumuz yatırımlar 800 Milyon TL’nin üzerindedir”


Genel Müdür Başa, bilgilendirmesini şöyle sürdürdü: “Sadece havza koruma faaliyetleri değil, Cumayeri’ne İleri Biyolojik Su Arıtma Tesisi, Gölyaka’ya çok önemli bir atık tesisi kurduk. Hem bunların işletilmesi hem bakım onarım işlemleri bu noktadan gerçekleştirilecek. Melen yerleşkemizin toplam maliyeti, 48 Milyon TL’dir. Ama totalde bu bölgeye yapmış olduğumuz yatırımlar 800 Milyon TL’nin üzerindedir. Bu yatırımlarımızın tamamını bölge halkına havzaya olan sorumluluğumuz olarak algılıyor ve buna göre çalışıyoruz. En önemli yapımız İstanbul’un suyunun sigortası dediğimiz Melen Barajı ile ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum. Maalesef şu ana kadar söylendiği tarihte bitirilemedi. Çalışmalar İSKİ‘nin dışında yürütülmektedir. İSKİ olarak 2053 yılına kadar olan master plan çalışmalarını tamamladık.”


İmamoğlu: Milletimize deprem kaygısını yaşatıyorsak hepimizin bunda sorumluluğu var
Ardından kürsüye davet edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sözlerine yakın zamanda yaşanan depremden bahsederek başladı.
İmamoğlu, “Düzce’de yaşamış olduğumuz depremle alakalı halen tereddütler, sorgulamalar devam ediyor. Düzce depremini yaşamış insanlarız burada can kayıplarımız oldu. Benim de yoğun yolculuk yaptığım ziyarette bulunduğum bir yerdir Düzce. Üst üste yaşanan Gölcük ve Düzce depremlerinin travmanın yaşandığı bir havzadayız. 20 yıl sonra yaşadığımız bu depremin ardından insanların güle oynaya işine, evine gitmesi gerekirdi. Biz milletimize bu kaygıyı yaşatıyorsak hepimizin bunda sorumluluğu var demektir.”
“Neredeyse ‘Sıfırdan yapsak daha doğru’ diyen teknik raporlar var elimizde”
“Geldiğimiz noktada Melen Barajı bir muamma!” diyerek dikkat çeken değerlendirmelerde bulunan İmamoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Melen Barajı’nın zamanında yapılmaması, yapılan yapının hiçbir işe yaramaması, neredeyse ‘Sıfırdan yapsak daha doğru” diyen teknik raporlar var elimizde… Arkadaşlar teknik hesaplar yapıyor. Ticaret kabiliyetime güvenirim ben de diyorum ki “Arkadaş sen hiç hesapla uğraşma burada en az 12-13 milyar liralık zarar var.” Bugüne kadar onlarca brifing aldım, kendim iki kez ziyaret ettim. 12-13 milyar lira çöp oldu gitti.” O zaman denmiş ki buraya betonarme gövde olamaz. Zemin sorunları var. Zemin kaynaklı problemlerin giderilmesi ve daha sonra yığma taş modeliyle baraj gövdesinin yapılması gerekir. Bununla ilgili raporları var. Bir inat, bir kibir üzerinden hayır burası böyle yapılacak diye bir karar alınıyor kim alıyorsa bu kararı bunun da hesabı sorulmuyor Müteahhit, ‘Bana burayı yap diyorsunuz bu yanlış, bunun böyle yapılmaması gerekir.” diyerek uyarıyor."


“Halkın tamamını kucaklayıcı bir siyaset yapmalıyız”


DSİ tarafından 2012 yılında ihalesi gerçekleştirilen Melen Barajı’nın hala tamamlanamaması üzerinden iktidarı eleştiren İmamoğlu, şöyle konuştu:
“Bilimden uzak iseniz, teknikten uzak iseniz, sağlıklı bir süreç planlaması, sağlıklı bir gelecek planlamasını tasarlayamamış ya da ona uyum sağlayamamış iseniz gerçekten bu işlerin sonuca ermesi mümkün değil. Çok somut benzer bir olayın yaşandığı bir işletmemizin göbeğindeyiz. Neden bahsediyorum, Melen meselesi. Melen meselesi 1989 yıllarına gider yani devletimizin bütünlüğü içerisinde, devamlılığı içerisinde meseleleri bu şekilde ele almaz isek, zaten kopukluk orada başlar ve süreci toparlayamazsınız. Bakınız hani ‘o benim projem, bu benim projem’ yanlış bir yaklaşımdır. Son meclis toplantısında da AK Parti üyeleri, “AK Parti Projesi” deyince “Ya arkadaş” dedim. “Bu parti projesi olur mu ya? Şimdi ben burada konuşma yapacağım “CHP projesi” diyeceğim, benim partim beni bunu kınar. Kuruluşundan bugüne iyisiyle, kötüsüyle, eksiğiyle, fazlasıyla ulvi bir mücadelenin yüzüncü yılına yakışan bireyler olmak, doğru karar verebilmek ve sonrasında bu ülkeye çok güzel bir geleceği hep birlikte hazırlayabilmek hangi partiden olursa olsun hepimizin görevi. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir evladıyım, büyükşehir belediye başkanıyım. Dolasıyla 16 milyon insandan sorumlu bir yöneticiyim. Hiç kimseye parmak gösteremem, hiç kimseye saygısızlık yapamam o bakımdan siyaseten de hiçbir arkadaşımız bir tek kişiyi bile ötekileştirmeden halkın tamamını kucaklayıcı bir siyaset yaparsa, hep birlikte bu sorumluluğu alırsak gerçekten hep birlikte 86 milyon Türkiye’mizi mutlu ederiz. Bugün o mutluluğun bir parçasını Düzce ile paylaşmaya geldik ve hep birlikte inşallah çok güzel işler yapan yöneticiler olalım. Vatandaşın karşısında yerini ve haddini bilen yöneticiler olalım, bunu istiyorum. Türkiye’nin adaletli, bereketli, mutlu bir geleceği kavuşmasını sağlayalım. Umutla gerçekten büyük umutla hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.”
İmamoğlu, buradaki açılışın ardından 23 Kasım’da 5.9 şiddetindeki depremle sarsılan Düzce’de şehir merkezi ve Gölyaka’da ‘Geçmiş olsun’ temaslarında bulundu.