Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz, Soma'daki facia ile ilgili görüşlerini aktardı. Yaklaşık 300’e yakın maden işçisinin öldüğü Soma’daki faciadan CHP’nin önergesine ve başbakana gösterilen tepkiyi değerlendirdi.  

 

 

“KAZA DEYİP” GEÇECEK DURUMDA DEĞİLİZ

 

Konuşmasına Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet geride kalanlara sabır dileyerek başlayan Milletvekili İbrahim Korkmaz, yaşanan facianın sadece “kaza” olarak değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

 

 

 Korkmaz, Bu tür olaylarda ilk düşünülen kaza oluyor ama “kaza deyip” geçecek durumda değiliz. Bu kazada kasıt var mı, olayı savsaklama yada işini doğru yapmama var mı onu bilmiyoruz. Görünen o ki şirket modern, iyi ve çok yatırım yapmasına rağmen gerekli iş güvenliğinde gerekli olan tesisin tümünü bulundurmamış. Şirket sahibi de “sığınma odası yok” dedi ve “yasal olarak zorunluluk yok” denildi. Bu da yasadan kaynaklanıyor. Keşke böyle bir kaza meydana gelmeden halledilseydi. depremde de biz bunu yaşadık yasal mevzuatımız depremi karşılayacak mevzuatı karşılamadı ve kötü işçilik yaptığımız için binalar başımıza yıkıldı ve bu bölgede binlerce insanımızı kaybettik. Bu doğru bir şey değil ama insan olarak bizim böyle zaafımız var. Ya aklımız gelmiyor almıyoruz yada yoğun gündemde bulunduğumuzdan detayları düşünmüyoruz. “dedi.

 

SUİKAST BOYUTU DA İNCELENMELİ

 

Yaşanan olaya şüpheci yaklaşılması gerektiğini ifade eden Korkmaz, bu güne kadar dillendirilen ihmal söylemlerinin yanında farklı bir noktaya da vurgu yaptı.  

 

 

Korkmaz, “Olayın olduğu ilk gün enerji bakanımızı ve afad başkanımız ve iç işleri müsteşarımızı arayarak basit bir kaza olmadığını söyledim. Bu sıradan bir şey değil. Burada bir sıkıntı var. Olay, Bu kadar insanın içerde olduğu saatte yaşanıyor. Bunun trafodan olmadığı ortaya çıktı. Bunun sebebi ne? normal bir kaza mıdır? Kömürler yanıyor ama onların yandığını ellerindeki modern cihazlarla algılamamışlar mı? Bu konuda biraz şüpheciyim. Sadece kaza değil, suikast boyutu da incelemek gerekir. Türkiye büyük bir ülke bu bölgede kolay kolay kendi başına bırakmaz. Detaylı incelemek lazım. Böyle değilse Maden sahiplerinin büyük bir sorumsuzluğu vardır demektir. Bunun fiziki bir süreci var. Ya doğal akışında olur, yanar yanar birden bire patlar. Böyle bir fiziki süreci algılamak lazım. Bunun sorumluları algılamamışsa büyük bir ihmal var demek. Sıcaklığı kokuyu ölçüyorlar. Yoksa büyük bir insan ihmali var.”dedi.

 

 

BAŞBAKANA LİNÇ GİRİŞİMİ DEHŞET!

 

Korkmaz, Başbakan Erdoğan ‘ın Soma'da vatandaşların protestosuyla karşılaşması ve korumasının bir vatandaşı tekmelemesi olayına ise şu yorumu getirdi:

 

 

“Provokatörlerin hepsi dışardan gelmiş. Bir başbakanı yuhalarsanız karşılığı böyle bir sonuç verebilir. Normalde korumalar başka yerde tekmeleye tekmeleye yol açmıyor. Türkiye cumhuriyetinin başbakanı oraya gelmiş, sen kalkıp galeyan getirecek hareket edeceksin. O ortamda sizin olduğunuzu düşünsenize. Başbakan elini kaldırıyor “yumruk attı” deniliyor. Yumruk atmak nasıl birşeydir?  Bir başbakanı linç etmek girişimine girmek dehşet bir olay. Kimsenin buna hakkı yok.”

 

CHP'nin Soma ile ilgili verdiği önerge hakkında da çok sert konuşan İbrahim Korkmaz, chp’nin mecliste görüşülen kanun maddelerini sabote etmek için sürekli önerge verdiğini ve ak parti grubu olarak bakmadan red ettiklerini ifade etti.

 

 

NE OLDUĞUNA BAKMADAN TOPTAN RED VERİYORUZ

 

 

Korkmaz, “Biz bunun için önerge verdik diyorlar. CHP kısa sürede 40 bin tane önerge veriyor. O önergeyi  verende meclisin en kale almayan şahıslardan biridir. “Olur olmaz”da önerge verir. CHP'nin Tek bir amacı vardır: Meclis çalışmalarını sabote etmektir. Kanun maddesi görüşüyoruz, Kaz dağındaki ağaçların üzerindeki böcekler için önerge veriyor. Tamamen tutarsız seviyesiz bir yaklaşım. Biz chplerin verdiği önergelere ne olduğuna bakmadan toptan red veriyoruz. Doğru da yapıyoruz. Biz başka bir kanun görüşüyoruz onlar başka bir önerge veriyor. Önergede de tuzaklar var.  Amaçları bu olayı toplumsal bir tepkiye çevirmek. Bol bol insan ölsün yeter ki bu Tayyip gitsin. Bunun içinde herşeye başvurular. Her türlü sinekten yağ çıkarmak derdinde olduklarını biliyoruz. “

 

Haber; S.KAŞKIR