Düzce’yi etkisi altına alan kuvvetli yağışlar sonucu yaşanan sel ve taşkınlar il genelinde birçok yol, köprü ve köyü sular altına bıraktı. Şehrin içme suyu hattı büyük zarar gördü. Selin ortaya çıkardığı milyonlarca liralık hasarın giderilmesi için Düzce Belediyesi başta olmak üzere ilgili tüm kurumlar eldeki imkanlarla harekete geçti.

Tüm bu süreçte baş gösteren sıkıntıları gündemine alan siyasilerden peş peşe değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

“Sel bölgesinde yaptığımız gözlemlere göre sorun ciddi boyutlarda”

Özellikle kent merkezine su sağlayan ana hattın ve regülatöre giden yolun sel sularına kapılması yüzünden günlerdir süren yoğun mücadeleye karşılık bazı bölgelere su ulaşmaması belediyenin desteğe ihtiyacı olduğunu gösterdiğini belirten DEVA Partisi Düzce İl Başkanı Murat Caymaz, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“Düzce’de meydana gelen su taşkını ve sel afeti sonrasında içme suyu ana hattında ve şehir şebekesinde yaşanan sorun hâlâ devam etmektedir. Düzce’de, içme suyu kaynağı olan Uğur Suyu Deresi’ndeki ana hatta meydana gelen sorun, gerekli yatırımlar ve onarımlar yapılmadığı müddetçe de devam edecektir.

Sel felaketinin yaşandığı ve Düzce’nin de içinde bulunduğu Batı Karadeniz Bölgesi hükümet tarafından ‘genel hayatı etkilemesi’ bakımından ‘afet bölgesi’ kapsamına alınmıştır. Dolayısıyla ‘afet bölgesi ıslah programı’ çerçevesinde hükümetin, Düzce ve söz konusu bölgelerde tedbirleri alması, gerekli teknik, iş gücü ve maddi desteği vermesi gerekiyor. Yetkililerden aldığımız bilgilere ve sel bölgesinde yaptığımız gözlemlere göre sorun ciddi boyutlardadır. İçme suyu ana hattının kaynağında regülatörün, basınç pompalarının ve 500-600 metrelik taşıyıcı boruların zarar görmesi, yeni takılan su pompalarının yetersiz kalması sorunun boyutunu ortaya koymaktadır.”

“Yaklaşık 9 gündür hiç suların akmadığı bölgeler var”

“Bir doğal afetten kaynaklanan ve oluşan ciddi tahribatın giderilmesi tek başına Düzce Belediyesi’nin omuzlarına yüklenemez.” ifadesini kullanan Caymaz, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Gece gündüz çalışarak emek veren belediye yöneticilerimizin ve çalışanlarımızın emekleri heba olmaktadır.

Hükümetin Bakanları ve DSİ yetkilileri sel bölgesinde ve içme suyu havzasında incelemelerde bulundular. Zararın boyutlarına göre madem bölge ‘afet bölgesi’ ilan edildi o zaman bunun gereklilikleri de yerine getirilmelidir. Bazı mahalle muhtarlarımızdan aldığımız verilere göre yaklaşık 9 gündür hiç suların akmadığı bölgeler var. İnsan yaşamının en temel ihtiyaçlarından biri olan suyun bu kadar uzun süreli kesintiye uğraması kabul edilemez. Hükümet, yaşamın temel unsuru olan içme suyu gibi bir sorun karşısında Düzce’ye kayıtsız kalmamalıdır.”