İstanbul'un su kaynakları arasında bulunan Melen Çayı kenarında kurulan Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararını mahkemede iptal edilmesiyle başlayan ve Tesisin kapısına kilit vurulmasına kadar giden süreçle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

KELEŞ ÇED “YENİLENECEK” DEMİŞTİ

 Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in coğrafi koordinatların yanlış olduğunu savunarak ÇED raporunun yenileneceğini açıklarken, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Denetim Genel Müdürlüğü, ÇED sürecini durdurdu.

İLAVE ÇALIŞMALARI VE DEĞERLENDİRMELER YAPILACAK

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne yapılan itirazları değerlendirdi. Toplantıda Sakarya 2. İdare Mahkemesi tarafından daha önceden (ÇED olumlu) kararının iptal edildiği ve faaliyetinin yürütülmesinin durdurulduğu, proje alanının Melen Havzası uzun mesafeli koruma alanında kaldığı, tesisten kaynaklanan aşırı derecede koku yüzünden civarda yaşayanların büyük sıkıntı çektiği, tesissin mahkeme kararı doğrultusunda mühürlenmesine rağmen evsel atıkların taşınmasına devam edildiği, köy halkının tepkileri üzerine tesisin yeniden mühürlendiği hatırlatıldı ve yeni hazırlanan ÇED raporuna ilişkin karar verilmeden önce Bakanlık uzmanları tarafından inceleme yapılmasının talep edildiğine dikkat çekildi.

Toplantı neticesinde ilave çalışmaların ve değerlendirmelerin yapılması amacıyla ÇED sürecinin durdurulmasına karar verildi.

Haber;S.KAŞKIR