FABRİKANIN DERDİ TİCARİ!

Yığılca arısı başta olmak üzere tarım ve hayvancılığı olumsuz etkilemesinin yanı sıra havayı da kirlettiği uzmanlar tarafından dillendirilen Yığılca’nın Hoşafoğlu Köyü sınırlarındaki YD Madencilik'e ait çimento fabrikası, fayda sağlamadığı kentin taşını-toprağını daha çok kullanmak için her yolu deniyor. Yöre halkının dahi “Zararı çok, yararı yok” diyerek andığı yatırımın Düzce’nin cennet köşesi Yığılca’dan çekip gitmesini isteyenler, seslerini duyurmak için tüm şikayet mercilerine ulaşarak, fabrika kaynaklı sorun ve tehlikeleri sıralıyor.

HALKI DÜŞÜNEN YOK!

Ancak tüm bu tepkilere ve akademik araştırmalara rağmen kirliliği reddeden, yıllar içerisinde Yığılcalılar ile çalışmayı da bırakarak, ‘istihdam sağlayacağız’ maskesinin sahte olduğunu ortaya koyan YD Madencilik şirketi, her şey ‘güllük-gülistanlıkmış’ gibi sorunları çözmeden ‘Yığılca’yı daha çok kullanma’ peşine düştü. Tamamen ticari kaygıyla atılan bu adım vatandaş cephesinde kabul görmedi.

ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ HER SORUNU NOT ALDI

Yığılca'da nimet değil külfete dönüşen yatırım için bugün adeta kentin kaderi için bir araya gelindi.

Çimento fabrikasının kurulu bulunduğu Hoşafoğlu Köyü'ndeki kahvehanede saat 14:00'de başlayan toplantıda, kalker ocakları ve kırma-eleme tesisi artışı için köylülerden destek istendi. Toplantıya fabrika yetkililerinin yanı sıra ÇED süreci olması dolayısıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden memurlar da katılım sağladı. Faaliyet alanı genişlemesi amacıyla halkın desteğini almak için dil dökmeye hazırlanan firma yetkilileri karşılaştıkları tepkiyle adeta soğuk duş yaşadı.

TOPLANTIYA ŞİKAYETLER DAMGA VURDU

Yıllardır yaka silktikleri fabrikanın yüzlerini zar-zor gördükleri temsilcilerini karşılarında gören köylüler, bir konuştu, pir konuştu.

Çimento fabrikasının tarımı nasıl olumsuz etkilediğini anlatan Hoşafoğlu sakini, “Fabrikadan yana sıkıntılarımız var. Şikayet ettiğimizde Çevre ve Şehircilik’ten gelen kâğıtta, ‘Parsellere geldik herhangi bir olumsuzluk göremedik.’ yanıtı alıyoruz. Tarlamızda çimento kaynaklı tozdan dolayı saat 10:00’dan sonra fındık toplayamıyoruz. Bundan dolayı akşam duş aldığımız zaman simsiyah çıkıyor bir de yüzde yanmalar; acaba filtreleri mi açmıyorlar diye bir şikâyette bulunmuştuk, ‘Dediğiniz parsellere geldik herhangi bir olumsuzluk göremedik.’ diyorlar.

Biz de dedik ki ‘O geldiğinizi iddia ettiğiniz saatlerde biz fındık topluyorduk biz sizi niye görmedik?’

Şimdi biz bu şekilde yazışıyoruz, onlar bize cevap yazıyor, biz onlara yazıyoruz…”

Köylünün halkı tepkisi üzerine Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü personeli, bütün sorunların dinlenip ilgili birimlere aktarılacağını vurguladı.

Fabrikadan çıkan kamyonların üzeri kapalı olmadan, etrafa döke-saça ve hızlı bir şekilde ilerlemesinden dert yanan köylülere ise toplantıda hazır bulunan jandarma ekipleri tarafından ‘Şikayetlerinizi İl Jandarma Komutanlığı’mızı da bilgilendireceğiz, bundan sonra her türlü tedbir alınacak.” bilgilendirmesi yapıldı.

ZARARI BİR DEĞİL BİN!

Öte yandan sadece tarım ve hayvancılığı değil, ilçenin önemli turizm destinasyonu Sarıkaya Mağarası'na da zarar verdiği gerekçesiyle İGM tarafından yakın zamanda inceleme heyeti gönderilen Yığılca'da çimento fabrikası yüzünden arıcılık da büyük risk altında! Dünyada eşi benzeri olmayan ve farklı bir ırk olarak tescillenen Yığılca Arısı bu genişleme ile tedbir alınmazsa yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Düzce Üniversitesi bünyesinde Yığılca'da faaliyet gösteren Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi (DAGEM) yetkilileri tarafından defalarca dile getirilmesine rağmen bu konudaki bilimsel incelemeler de göz ardı ediliyor.