Düzce Baro Başkanı Azade Ay, tartışılan cinsel istismar düzenlemesi ve Hazal Uyar cinayetine dair açıklamalarda bulundu.

“Zamanlaması manidar”
Önergenin Dünya Çocuk Hakları Günü’nde meclis gündemine gelmesinin oldukça manidar bulduğunu söyleyen Ay, önerge incelendiğinde gerçekten bir hukuk tekniğinin olmadığı, yaş sınırının ne olacağı ve hangi kuruma şamil olacağına ilişkin belli olmayan bir süre konulduğu söyledi.

“Bilimsel çalışmaların dikkate alınmadığı bir süreç yaşıyoruz”
İstismarla ilgili olarak öncelikle eğitim verilmesi gerektiğini dile getiren Ay, ailelerin bu konuda bilinç sahibi olmadığını belirterek, bilimsel çalışmaların dikkate alınmadığı bir süreç yaşandığını kaydetti.

“Toplum istismarcıyı değil, istismara uğrayan çocuğu dışlıyor”
İstismarın önlenmesi için eğitimin önemine değinen Düzce Baro Başkanı Azade Ay, şunları söyledi: “Eğitim zamanında verilmiş olsaydı, bu kadar şiddet sarmalına bulanmış olmazdık. Çocuklarımız istismara uğramazdı. Biz toplum olarak istismarcıyı değil, istismara uğrayan çocuğu dışlıyoruz. İstismara uğrayan çocuk toplumdan dışlanıyor ve suça yönelmiş bir çocuk yetiştiriyoruz. Adli makamlara geldiğinde son nokta oluyor. Sanıkların da mağdur olduğu dosyalar var. 16-17 yaşlarında çocuklar ceza alıyor. Evet almalılar ama bu çocuğa hayatı boyunca öğretilmemiş.”

“Önerge 15 yaş altı çocuklara yönelik oluyor”
Ay, 16 yaşındaki çocuğun hakim kararıyla, 17 yaşındaki çocuğun anne babasının izniyle evlendirebildiği bilgisine vererek önergenin 15 yaş altı çocuklara yönelik olduğunu aktardı.

“Aileler küçük yaştaki kızlarını paraya dönüştürecekler”
Önergenin kabul edilmesi halinde istismarcıya fırsat verileceğini söyleyen Ay, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ay, “Bir genç kızımız mahalle ve aile baskısı yüzünden istismarcısıyla evlenmek zorunda kalacak. Aileler küçük yaştaki kızlarını paraya dönüştürecek. Önerge iyi niyetli de çıkarılıyor olabilir. ‘Evlendiler, çocukları var. Mutluluk olsun’ düşüncesi olabilir. Bu kullanılabilir. Bazı kesimde aile zaten bunu paraya tahvil etmeye hazır. Kız istismara uğruyor. “Hemen istismarcısıyla evlensin, ben toplumun gözünde aklanayım.” Aslına aklanma olmuyor. Senin çocuğunun hayatı bitiyor.” dedi.

“O çocuk ilk suçu işlediği zaman devlet olarak rehabilite ettik mi?”
Hazal Uyar cinayetine ilişkin de bir değerlendirme yapan ve vahim bir olay olduğuna değinen Ay, şöyle konuştu: “Bir kızın hayati mahvoldu. 18 yaşındaki bir gencin hayatı da bitti. Bu çocuk o suçu işleyene kadar hangi evreye geldi? Biz o çocuk ilk suçu işlediği zaman devlet olarak alıp eğittik mi, rehabilite ettik mi? Edemedik demek ki bu olay yaşandı. Hepsi rehabilite edilmemekten kaynaklanıyor.”
Ay, son olarak toplumda bu tür olayların son bulması için temel kaynağın eğitim, ılımlılık, sağduyu olduğunu kaydederek kaybedilen hoşgörünün geri getirilmesi gerektiğini dile getirdi.