Yığılca’daki kazada ölen orman işçilerinden birinin çocuk olması “İhmal mi var?” sorusunu akıllara getirdi. İşçilerin çalışma şartları ve sosyal güvencelerini sorgulanmasına neden olan kazayı Yığılca’daki cenazeye katılan başta Vali Ali İhsan Su başta olmak üzere Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin ve Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit’e sorduk. Vali Ali İhsan Su, ölenlere Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı dilerken, basın mensuplarının sorularını kabul etmedi.


Vali su: acılarını paylaşıyoruz


Vali Su, “Elim bir kaza sonucu 6 vatandaşımızı kaybettik. Yaralılarımızın durumu iyi. Biz de bugün köyümüzde vatandaşlarımızın acısını paylaşalım istedik. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Kederli ailelerine sabırlar diliyorum. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.” dedi.


İşçilerle birlikte traktörün römorkunda hayatını kaybeden 13 yaşındaki Sedat Yalçın’ın ölümüne ilişkin konuşan Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, neden orada olduklarına ilişkin net bir bilgisi olmadığını belirtti.


Net bir bilgim yok


Şahin, “Dün akşam saatlerinde orman yolunda traktörle hareket halindeyken üzerlerine ağaç devrilerek bu olayın gerçekleştiğini hepimiz öğrenmiş bulunuyoruz. Ölenlerin arasında küçük bir çocuğun olduğu görüldü. Bunun ne amaçla gittiğini açıkçası biz de bilmiyoruz. Bizim fidanlık çalışmamızda kooperatifin üyeleri çalışıyordu. Onların ne amaçla çalıştığını bilmiyoruz. Ormandaki iş ve işlemleri orman köylüleri orman mevzuatına göre çalışıyor. Kendi kendilerinin işvereni olan Sarıkaya Köyü Kalkınma Kooperatifi'ne bağlı. Bölgede fidan dikimi ve temizliği yaparlarken yanlarında başkaları da olabilir. Ne amaçla orada bulunduğu ile ilgili net bir fikrim yok.” diye konuştu.

Çalışma amaçlı değil


Yığılca Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit ise kazayla ilgili şunları söyledi:

“Böyle mübarek bir günde başımıza gelen durum hepimizi üzdü. Yığılca halkı burada. Vatandaşlımız ekmek parası için gitmişlerdi. Arazinin engebeli olmasından ve aniden bastıran yağmurdan bu olay meydana geldi. Tarifi imkansız bir acı. Burada acımızı paylaşan bütün dostlarımıza başta sayın valimize siyasilerimize teşekkür ediyorum. Anne babaları ile çalışma amaçlı değil de gezmek ya da mantar toplama amaçlı gittiğini düşünüyorum. Çalışma amaçlı değil. O yavrularımızın bulunma amacı anne babaları ile birlikte olmak istemesi. Orman ortamının güzelliğini yaşamak için bulunmuş.”


Devlet vatandaşın yanında


Yiğit, hayatlarını kaybeden işçilerin ailelerine ilişkin gerekenin yapılacağını bildirdi.


Yiğit, “Biz ailelerimizi yalnız bırakmadık. Bırakmaya da niyetimiz yok. Yardım konusunda devletin birimleri araştırma noktasında. Tamamlanma aşamasına geldiğinde yaptıklarımızı paylaşacağız. Ahirete göçen kardeşlerimizin yakınları huzurlu olsunlar. Kanunen ve sosyal anlamda yapılması gereken yapılacak. Tabi ateş düştüğü yeri yakar. Devlet vatandaşın yanında.” dedi.

 

Haber;S.Kaşkır