500 binden fazla asansörün bulunduğu Türkiye'de çoğu zaman ölümle ya da yaralanmayla sonuçlanan kazaları engellemek için harekete geçen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, "yıllık kontrol" ile asansörlerin artık vatandaşlar için tehdit oluşturmasının önüne geçmeyi amaçlıyor. Düzce'de son olarak D-100 Karayolu üzerindeki üstgeçitlerde bulunanlardan birinin arızalanması sonucu kurtarılmaya bekleyen vatandaşların ihbarı ile gündeme gelen asansörlerin daha güvenli hale getirilmesi amacıyla düzenlenen panelde, asansörlerin dikey yapılaşmanın artmasına bağlı olarak günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği kaydedildi.

Her gün yaklaşık 55 milyon insanı taşıyan asansörlerin çok sayıda mekanik ve elektronik parçadan oluştuğu vurgulanarak buna bağlı olarak tıpkı otomobil veya uçaklara olduğu gibi, periyodik bakım ve kontrol yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

ASANSÖR EYLEM PLANI NELER İÇERİYOR?

Asansörlerin insanların canları, sağlıkları ve malları için bir tehdit oluşturmasını engellemek için yapılması gerekenlerin anlatıldığı panelde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Bunun için, asansörlerin mevzuatına uygun olarak monte edilmesi, etiketlenmesi, uygunluğunun belgelendirilmesi, bakımlarının ve yıllık kontrollerinin zamanında ve doğru yapılması önem taşıyor. Bu denetimleri sistematik hale getirmek amacıyla, 2014 yılında 'Asansör Eylem Planı'nı kamuoyuna duyurduk. Bu plan kapsamında yapacağımızı açıkladığımız eylemleri birer birer hayata geçirdik. Asansörleri kimlik numarası vermeye başladık. Bu konuda yerel yönetimlere sorumluluk verdik. Kontrollerin nasıl yapılacağına ve cezaların nasıl uygulanacağına dair esasları belirledik. Kontrol sonuçlarını anlık takip edebileceğimiz bir sistem oluşturduk."

HEDEF; YILDA BİR KERE PERİYODİK KONTROL

Türkiye'de bulunan yaklaşık 500 bin asansör içinde yıllık 270 bin rakamının yetersiz olduğuna işaret edem Bakan Özlü, "Bizim hedefimiz, her asansörün yılda bir kere periyodik kontrolden geçmesidir. Bunu hep birlikte başaracağız. Asansör firmalarımız, A tipi onay kuruluşlarımız, belediyelerimiz, bina yöneticilerimiz, vatandaşlarımız bu konuya gereken hassasiyeti gösterecektir. Şu anda asansörlü bina bulunan 931 belediyenin 909 tanesi, bir A tipi muayene kuruluşu ile protokol imzaladı. Vatandaşlarımız, belediyelerinden bu kuruluşların ismini öğrenip asansörlerinin denetimini yaptırabilir.

"ÇÜRÜK ELMALARI AYIKLAMAK İSTİYORUZ"

Kimseyi suçlamak, cezalandırmak, zor durumda bırakmak niyetinde değiliz. Bu denetimler konusunda bu kadar hassas olmamızın iki nedeni var. Vatandaşlarımızın hayatı ve sağlıkları, bizim için her şeyden önemlidir. Bir vatandaşımızın dahi burnunun kanamasına gönlümüz razı değildir. Vatandaşımızın güvenliğini sağlamak da devletin en temel vazifesi. Bu denetimler konusundaki hassasiyetimizin bir diğer nedeni ise, asansör sektörümüzü güçlendirmektir. Potansiyelinin çok yüksek olduğuna inandığımız bu sektörden çürük elmaları ayıklamak istiyoruz."