Modern bir tesis kurulamaması yüzünden il genelindeki günlük toplam 400 ton çöpün Küçük Melen kenarına dökülerek doğanın katledildiği Düzce'de bu önemli soruna kalıcı çözüm aranıyor.

Süreç nasıl işledi?

Düzce eski Belediye Başkanı İsmail Bayram döneminde projelendirilip çalışmalarına başlanan ve açılışı 2014 yılında Mehmet Keleş'e nasip olan Yığılca yolu Hecinler mevkiindeki katı atık depolama tesisi 2 yıl bile faaliyette kalamadı.

Düzce merkeze bağlı Hasanlar, Esentepe ve Esençam köyleri arasındaki Hecinler mevkiinde bulunan katı atık depolama tesisinden yayılan kötü koku ve sinekler yüzünden kapı-pencere açamayan halkın açtığı dava sonucunda mahkemece ÇED raporu iptal edilerek tesisin kapısına kilit vuruldu.

Keleş tekrar açılması için mücadele etti

Tüm karşı çıkmalarına rağmen faaliyeti durdurulan Katı Atık Depolama Tesisi'nin tekrar açılması için girişimlerde bulunan dönemin Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş sık sık “Günde toplanan 400 ton çöp acaba nereye dökülüyor?’ Melen Çayı’na su kaçma ihtimali var diye kapatılan tesisin çöpünü Melen Çayı’na döküyoruz. Ne yapabiliriz, yutabilir miyiz bu çöpü?” şeklinde serzenişte bulunmuştu. Ankara ve İstanbul yollarını aşındıran Keleş'in girişimleri ile İSKİ yönetmeliğinde yapılan değişiklik tesisin tekrar hizmet vermesini sağlasa da siyaseten verilen bir söz kapıdaki kilidin sökülmesine engel oldu.

'Buraya bir daha çöp dökülmeyecek!' dedi ama...

O dönem bakanlık görevinde bulunan Faruk Özlü'nün köylülere 'Buraya bir daha çöp dökülmeyecek!' sözü vermesi ile konu bir daha açılmamak üzere kapandı. Ta ki 2019'un sonra aylarına kadar...

Artık Düzce Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Faruk Özlü, çok eleştiri alan çöp konusunda kalıcı çözüm getirmek için kurmayları ve işin uzmanları ile toplantılar yaptı. Bunun sonucunda İSKİ yönetmeliğinin değiştirilmesiyle yeniden kullanılmasının önüne hiçbir engel kalmayan Hecinler mevkiinde karar kılındı ancak bu kez halkın olası tepkileri göz önüne alınarak geri dönüşüm özellikli fabrika kurulacağı açıklandı.

Son olarak Öncü TV’nin 26. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Öncü Medya Grubu’na gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Manşet Gazetesi Yazı İşler Müdürü Canan Üstüner’in sorularını yanıtlayan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği olarak fabrika kurma kararı aldıklarını söyledi.

“Mevcut alana girdisi çöp, çıktısı enerji, gübre ve kum olan bir tesis kuracağız”

Düzce’yi vahşi depolamadan kurtaracak olan modern geri dönüşüm özellikli katı atık tesisi konusunda önemli açıklamalarda bulunan Başkan Özlü, Hecinler’deki mevcut çöp döküm alanına fabrika kurulacağını açıkladı. Özlü, şöyle konuştu:

"Bu sene Düzce’nin çöp sorununa kalıcı köklü bir çözüm uygulayacağız"

“Geçen sene çöp konusunda kesin ve kalıcı bir çözüm ürettik. Bu sene inşallah bir fabrika kuruyoruz ve bu sene temeli atılacak. Bir fabrikamız olacak çöp ayrıştırma ve işleme tesisleri diyoruz buna. Mevcut alanda olacak çünkü oranın yasal işlemleri tamamlandı. Bizim oradaki halka sözümüz var. “Biz buraya çöp dökmeyeceğiz, burasını çöplük yapmayacağız biz bir entegre tesisi kuracağız” diye sözümüz var. Bana TBMM’de de bu soru birkaç defa sorulmuştu. Mecliste yaptığım konuşma kayıtlarında vardır. Biz girdisi çöp, çıktısı enerji, gübre ve kum olan bir tesis kuracağız. Kapalı bir tesis olacak ve burası bir üretim tesisi olacak. Yaklaşık 40-50 kişi çalışacak ve bu çalışacak insanları da o yöreden seçeceğiz, çalışma kolaylığı bakımından. Dolayısıyla bu sene Düzce’nin çöp sorununa kalıcı köklü bir çözüm uygulayacağız.”

Köylüler tedirgin

Başkan Özlü'den gelen bu açıklama Hasanlar, Esentepe ve Esençam köylerinde yaşayan vatandaşları tedirgin etti. Haber merkezimize ulaşarak seslerini duyurmak istediklerini söyleyen yöre halkını dinlemek üzere bölgeye Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal gitti. Ünsal'ın mikrofon uzattığı köylüler, tepki ve endişelerini aktardı:

"İstimlak yapın, biz buradan kalkalım"

Köy sakinlerinden Hüseyin Çelikkaya şöyle konuştu: "Bizim köyümüz 8-10 senedir çöp için malzeme oldu. Biz burada çöp olmasın istiyoruz. İstimlak yapın, biz buradan kalkalım. Biz burada Sayın Faruk Özlü geldi burada durumu dinledi anlattık "Bundan sonra Hecinler'e çöp dökülmeyecek" dedi. Bizi Erguvan Tesisleri'ne çağırdılar, gittik, Herkesten söz aldı yapacağı tesisleri gösterdi.  400 kamyon geçiyor günde. Benim evimin 50 metre yakınından geçiyor. Biz zamanında kendimiz kazmalarla kazdık bu yolu, devlet açmadı bu yolu. Sıkıntımız 6 ay çöp döküldü, buraya 6 ayda cam açamaz olduk

50 milyonluk yatırımı anlattı, bizim köyden bir vatandaş da "Bizim köylerimizdeki evler 20 milyon yapmaz" dedi. "50 milyona oraya tesis yapacağına 20 milyona bizim evlerimizi al biz de buradan çıkalım sende çöplüğünü yap." dedi. Bu yapılacak olan tesis benim evime 150 metre evimizi alsalar ben satarım. Şuanda kiraya gitmeyi düşünüyorum."

"Pisliğin içerisinde yaşamak istemiyoruz"

Diğer bir köy sakinleri de şu ifadeleri kullandı: "Nasıl güvenelim? Buraya geldiler bize dediler ki "Sizin sorununuzu Faruk Özlü çözer." Benim babalarım, ecdadım buraya yerleşmiş gelmiş, ben 13 sefer ameliyat olmuş birisiyim. Bu çöp buraya geldikten sonra bütün psikolojim bozuldu, ben nefes alamaz oldum. Ben balkonuma çıkıp, tarlama gidip bir iş yapamaz oldum. Benim gibi birçok insan bunu yaşadı. Biz buradaki pisliğin içerisinde yaşamak istemiyoruz. Ama birinin ölmesi mi lazım birisinin yaşaması için, yani bizim ölmemiz mi lazım. Düzce Belediyesi rahat edecek de bu vatandaş ölsün mü yani, bu vatandaşın yaşama hakkı yok mu? Milletin yaşama hakkı neden elinden alınıyor. Bir makam, bir koltuk sevdasına bunu yapıyorlar. Rica ediyoruz kesinlikle bunu yapmasınlar. O koltuk Sultan Süleyman’a kalmadı onlara da kalmaz."

 "Fabrika yapacak yer mi yok?"

"Fabrika yapacak yer mi yok? İyi bir saha, milleti rahatsız etmeyecek bir yer yok mu? Biz 6 ay kokudan duramadık gelenler de duramadı. Uzlaşma noktasını söyledik buraya hep birlikte elverişli devamlı kalıcı bir yer bulalım oraya tesisi yapalım."

"Anayasa Mahkemesi'ne 6 ay önce dilekçemizi verdik"

"Şuanda ellerindeki ÇED raporu sahte. Biz şuan Anayasa Mahkemesi'ne 6 ay önce dilekçemizi verdik. Düzce Ovası buradan sulanıyor. İstanbul bu suyu içiyor. Mehmet Keleş varken o zaman yanlıştı da şimdi ne değişti? İkincisi o dönem AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin Twitter’da "Bu iş bitmiştir" diye paylaştı. Faruk Özlü’ye "Siz vatandaşa verdiğiniz sözü nasıl yiyorsunuz?" diye sorun."