Cumhuriyet’in ilanının 94’üncü yıldönümü kutlamaları, Düzce'de 28 Ekim Cumartesi günü (bugün) saat 13.00'da Anıtpark'ta çelenk sunma töreni ile başladı. Düzce Valiliği'nin kutlama programı, 29 Ekim Pazar günü gerçekleşecek etkinliklerle devam edecek. Bağımsızlık mücadelesini yansıtan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle kutlama mesajları yayımlandı.

'Büyük ve güçlü Türkiye'yi' hep birlikte inşa edeceğiz
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajında
29 Ekim 1923’ün tarihimizin en müstesna günlerinden biri olduğunu belirtti.

Özlü mesajında, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919'da başlattığı Kurtuluş mücadelemiz; 29 Ekim 1923'te Cumhuriyetimizin kurulmasıyla, geri dönülmez biçimde taçlanmıştır. Cumhuriyetimiz ve bağımsızlığımız, bizim gözbebeğimizdir. Onu her koşulda korumak, yüceltmek, ileriye taşımak ve büyütmek; binlerce yıllık şerefli tarihimizin ve gelecek nesillere olan sorumluluğumuzun bir gereğidir.

Yurdumuzun işgali karşısında, tarihin gördüğü en büyük kurtuluş mücadelelerinden birini veren, bizlere bağımsızlığımızı armağan eden, dünya milletleri arasındaki onurlu duruşumuzu perçinleyen tüm şehitlerimizi, büyüklerimizi ve ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum. 94 yıl boyunca ülkemiz önemli mesafeler almıştır. Türkiye sadece kendi coğrafyasında değil, tüm dünyada saygın, caydırıcı ve güçlü bir ülkedir. Bu gücün temelinde hiç şüphesiz milletimizin irfanı, güçlü iradesi ve bağımsızlığa olan sarsılmaz inancı vardır. Bu irade ve inanç, 15 Temmuz hain darbe girişimi karşısında da devreye girmiş ve milletimiz hainlere geçit vermemiştir.

Bugün, Cumhuriyetimizin 100. Yılı için koyduğumuz hedeflerimize bir adım daha yaklaşmış bulunmaktayız. Bilimde, sanayide ve teknolojide dünyanın gerisine düşmeyecek, 'ileri sanayi ülkesi' hedefine doğru güven içinde yürüyecek, bütün ekonomi politikalarımızın merkezine sanayileşmeyi koyacak, yetişmiş insan kaynağımızla birlikte Türk Sanayi Devrimi için gece gündüz çalışacak, Atatürk'ün işaret etiği 'muasır medeniyet seviyesinin' üzerine çıkacak, 'büyük ve güçlü Türkiye'yi' hep birlikte inşa edeceğiz.

Cumhuriyet Bayramımız vesilesiyle; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, 94 yıl boyunca Cumhuriyetimize, bağımsızlığımıza, demokrasimize, kalkınmamıza, birliğimize ve kardeşliğimize hayat verenleri rahmet ve minnetle anıyorum. Cumhuriyet Bayramımızı kutluyor, aziz milletimize en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” İfadelerine yer verdi.

Büyük Türkiye'yi inşa edeceğimize olan inancım tamdır

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, mesajında, “Aziz milletimiz, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” anlayışını bundan tam 94 yıl evvel 29 Ekim 1923’te benimsemiş; 15 Temmuz gecesi gösterdiği kararlı mücadele ile egemenliğinden asla vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya bir kez daha kanıtlamıştır.  Milletimizin, sahibi olduğu bu aziz topraklardaki bin yılı aşkın asil duruşu, kendi vatanı üzerinde hür ve bağımsız yaşama iradesi geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam edecektir. 

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.yılında, 2023 hedeflerimize ulaşmış, her açıdan güçlü, lider, büyük Türkiye'yi inşa edeceğimize olan inancım tamdır. Bu düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile vatan, millet, bayrak ve istiklal uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum.” İfadelerini kullandı.

"94’üncü kuruluş yıldönümü coşkusunu, hep birlikte paylaşıyoruz"
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Düzce Valisi Zülkif Dağlı, şu ifadeleri kullandı: "Bugün (29 Ekim), millet olarak istiklalimiz ve istikbalimiz için verdiğimiz son büyük mücadele olan Kurtuluş Savaşı'mızı zafere ulaştırmamızın ardından ilan ettiğimiz Cumhuriyetimizin 94’üncü kuruluş yıldönümü coşkusunu, hep birlikte paylaşıyoruz. Cumhuriyet, her türlü zorluk ve yokluğa rağmen, Türk milletinin özünde var olan birlik ve beraberliğin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının, muasır medeniyet seviyesine erişmiş güçlü bir Türkiye kurma azim ve kararlılığının gurur verici eseridir.

"Her türlü hain girişime karşı tek yumruk olacağını bir kere daha gösterdi"
Tarihin hiçbir döneminde boyunduruk altına girmeyen, özgürlüğünden taviz vermeyen ve bu uğurda canını seve seve feda eden bu milletin evlatları, 15 Temmuz hain darbe girişiminde bir kez daha vatanımızın bağımsızlığı için gerekirse gözünü kırpmadan canını vereceğini, ülkemizin bölünmez bütünlüğü için her türlü hain girişime karşı tek yumruk olacağını bir kere daha göstermiştir.

"Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere tüm gazi ve şehitlerimizi rahmetle yâd ediyorum"
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılına, hem 2023 hedeflerimize ulaşmış, hem de birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi en üst seviyeye çıkarmış olarak gireceğimize yürekten inanıyorum. Bu duygularla, cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, bu toprakları bir kez daha bizlere vatan kılan tüm gazilerimizi, şehitlerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'mız kutlu olsun."

“Bağımsızlık mücadelesinin ruhu 29 Ekim”
Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 94. Yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Dursun Ay, mesajında şu görüşlere yer verdi; Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde kurulan Cumhuriyetimizin 94’üncü yıldönümünü, milletçe coşku içinde kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde istiklalini kazanmak için kurtuluş mücadelesi veren şanlı ecdadımız nice zorluklara rağmen destan yazmış, Cumhuriyetimiz kurulmuştur.  29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet'in ilanı ve milletin kayıtsız şartsız egemenliği kabul edilerek bağımsızlık mücadelesinin ruhu ortaya konmuştur” dedi. Türkiye Cumhuriyetinin  94’üncü yılında şehitlerimizi bir kez daha yâd eden Başkan Dursun Ay, “Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatanımız ve milletiyle bölünmez bütünlüğü için can veren tüm aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, kahraman gazilerimize en derin şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

“Cumhuriyetimizin önünde duran vesayet sorununu kaldırmak için yoğun mücadelemiz devam etmektedir“
AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı. Keskin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajında; "Tarihte asla esarete ve dayatmalara rıza göstermeyen Türk Milleti, istiklaline ve istikbaline kasteden işgalcilere karşı başlattığı Kurtuluş Savaşı'nı tarihte benzeri görülmemiş bir kahramanlıkla, kadını, erkeği, çocuğu, yaşlısı ile kazanarak zaferle taçlandırmış, bu büyük zaferin ardından 29 Ekim 1923'te, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ilkesi ve ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefiyle Türkiye Cumhuriyeti'ni Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde ilan etmiştir.

AK Parti olarak Cumhuriyetimizin birikimlerine daha fazlasını eklemek, muasır medeniyet seviyesini yakalamak ve birlik, beraberlik içinde Cumhuriyetimizin önünde duran vesayet sorununu kaldırmak için yoğun mücadelemiz devam etmektedir. Büyüyen ekonomisi, güçlü demokrasisi, temel insani değerlere olan bağlılığı, ilkeli ve vizyoner politikalarla Türkiye, bölgesinde ve dünyada bir ilham kaynağı olmayı günümüzde de sürdürmektedir. 15 Temmuz 2016 gecesi yaşananlar, milletimizin devletiyle ne kadar bütünleştiğini tartışmasız şekilde bir kez daha teyit etmiştir. Milletimiz, yeni işgal girişimlerine karşı da, İstiklal Harbi’ndeki kararlılıkla mücadele edeceğini, o gece tüm dünyaya göstermiştir.

Cumhuriyet Bayramımızı kutladığımız bu günde başta Kurtuluş Mücadelesinin komutanı Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, Cumhuriyet ilanına karar veren TBMM'nin tüm üyelerinin, bütün şehitlerin, gazilerin, isimli ve isimsiz tüm kahramanlarımızın aziz hatırasına saygı duyuyor, tüm Düzceli hemşerilerimin Cumhuriyet Bayramı'nı en içten dileklerimle tebrik ediyorum" ifadelerinde bulundu.

Cumhuriyette birleşelim, Atatürk’te birleşelim
Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez, Cumhuriyetin ilanının 94 yılında Cumhuriyet savaşı halinde olunduğunu belirterek, “Türkiye’mizin ABD ve piyonlarına karşı verdiği Vatan Savaşı aynı zamanda bir Cumhuriyet Savaşıdır. Saltanatı yıktık. Cumhuriyetimizi Büyük Atatürk’ün önderliğinde devrimle kurduk ve çağdaş bir toplum yarattık. Bugün de Cumhuriyetimizi devrimle yaşatma ve çağdaş toplumu kurma mevzisindeyiz. Yine 94 yıl öncesindeki gibi, içeride ve dışarıda iki cephede büyük bir mücadele içindeyiz. Bugün Cumhuriyeti savunmak, vatan bütünlüğü için savaşan Mehmetçiğimizle ve polisimizle aynı cephede olmaktır. Bugün Cumhuriyet mücadelesi, ABD işbirlikçisi bölücü ve yobaz terör örgütlerine karşı mücadeledir. Cumhuriyetin parolası geçerlidir: “Türkiye şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar ülkesi olamaz.” Cumhuriyetimizin 94. yılında söz veriyoruz, Türk Milleti Vatan ve Cumhuriyet Savaşından zaferle çıkacaktır.
Artık yakıcı görev, Cumhuriyetimizin Devrim kanunlarını uygulamaktır. Tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramını kutlar,29 Ekim Pazar günü saat 13.00 de hep beraber düzenlediğimiz Cumhuriyet Yürüyüşüne katılmaya davet ediyoruz. Cumhuriyette birleşelim,Atatürk te birleşelim“ diye ifade etti.

Cumhuriyetimizin kazanımlarından bir an için ödün vermeksizin…
Düzce Barosu Başkanı Avukat Azade Ay, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajında, “94 yıl önce ; ''Efendiler; yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz. '' sözü ile Türk Milletini ateşleyen,  çağdaş milletler ailesinin eşit bir ferdi yapmaya amaçlayan bir büyük devrimin omurgası olan Cumhuriyeti  ilan ederek  Türkiye Cumhuriyetini demokratik bir hukuk devleti olması ideali ile kuran ve Türk Milleti için çağdaş uygarlık düzeyinin de üzerinde bir noktaya erişme hedefi koyan Mustafa Kemal Atatürk ile O' nun kadın-erkek tüm dava arkadaşlarını Türkiye Cumhuriyetini kurmak, iç ve dış saldırılara karşı korumak için canlarını vermiş olan tüm kahramanlarımızı saygı ile anıyor, Cumhuriyetimizin kazanımlarından bir an için ödün vermeksizin Yüce Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ün açtığı bu yolda ilerleyeceğimize söz veriyor,  yurttaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını Düzce Barosu adına kutluyorum.“ dedi.

Ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştırmada büyük bir adım olmuştur
Düzce Üniversitesi Rektörlüğü Cumhuriyet Bayramı mesajında,“Milli irade, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi evrensel hak ve özgürlükleri milletimizle buluşturan ve fikri hür, vicdanı hür bireyler yetiştirmeyi hedefleyen Cumhuriyetimizin 94. yıldönümünü kutlamanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz.

Yüksek ahlaki değer ve nitelikleri içerisinde barındıran, geleceğe büyük bir umutla bakmamızı sağlayan Cumhuriyet, Ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştırmada büyük bir adım olmuştur. Türk milleti, bağımsızlığı ve hürriyeti uğruna savaş meydanlarında gösterdiği kahramanlıklar ve üstün fedakârlıkları ile kazandığı Cumhuriyeti, 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı gösterdiği üstün mücadele ile korumuş ve gelecek nesillere aktarmada dünyada eşi benzeri görülmeyen bir mücadele örneği sergilemiştir. Düzce Üniversitesi olarak; bağımsızlığımızın kazanılmasında ve Cumhuriyetin ilanında canlarını hiçe sayarak mücadele eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyor, tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramı'nı yürekten kutluyoruz.“ Ifadelerine yer verdi.
Haber: Y. SEVER