Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Yıldız, son olarak İç Anadolu Bölgesi’nde görülen kum fırtınalarının oluşum nedenleri ve sonuçları hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Bitki örtüsünün tahribatı kum fırtınalarını hızlandırıyor

Kum fırtınalarının yeni olmadığını ve uzun yıllardır süre geldiğini ifade eden Prof. Dr. Oktay Yıldız, son 50 yıldır tarımdaki teknik ve makineleşmenin İç Anadolu’da topraktaki bitki örtüsünü tahrip ettiğini ve kum fırtınalarını hızlandırdığını söyledi. Bu doğa olayının temel sebeplerini ise kapalı havza şekli, kurak iklimi, coğrafi yapı olarak geniş düzlüklerin olması ve rüzgarı engelleyecek bir yapı bulunmaması ve insan tahribatı şeklinde sıraladı.

İnsan faktörü

Kum fırtınalarının oluşumundaki insan faktörüne de dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, İç Anadolu’da cılız bitki örtüsü olan bozkırlarda yoğun küçükbaş hayvan otlatılmasının, toprağı koruyan bitki örtüsünü tahrip ettiğini ve rüzgar erozyonunu hızlandırdığını sözlerine ekledi. İç Anadolu’nun bitki örtüsü ve su kıtlığı açısından kırılgan bir ekosistemi olduğunu dile getiren Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi, bu sebeplerle küresel ısınmanın da dolaylı olsa da kırılgan ekosistemlerde kum fırtınası oluşumuna etkisi olduğuna işaret etti.

Koruyucu bitki örtüsü korunmazsa şiddetli bir şekilde etkili olacak

Alınacak önlemler hakkında da düşüncelerini paylaşan Yıldız; toprağı tutacak bitki örtüsünün şeritler halinde ağaçlandırılması gibi yöntemlerle rüzgarın hızının kesilmesi, mera alanlarının tarım ve hayvancılığa açılmasının önlemesi, konuyla ilgili toplumsal farkındalığın artırılması gibi yöntemlerin önemle üzerinde durdu. Prof. Dr. Oktay Yıldız, koruyucu bitki örtüsünün korunmadığı takdirde, kum fırtınalarının düz ve geniş alanlarda çok şiddetli bir şekilde etkili olacağı uyarısında bulunarak sözlerini sonlandırdı.

ÖNCÜ HABER UYGULAMASI ANDROİD İÇİN: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tebilisim.android.oncuhaber

ÖNCÜ HABER UYGULAMASI İOS (İPHONE) İÇİN: https://apps.apple.com/tr/app/%C3%B6nc%C3%BC-haber/id1080207561?l=tr