Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü dün gerçekleştirdiği Gölyaka mitingi ve bir dizi esnaf ziyaretinin ardından soluğu Hecinler’de aldı. Köye gelişi sırasında davul, zurna ile karşılanan Bakan Özlü, civar köylerden meydana toplanan halk ile tek tek tokalaşarak hatırlarını sordu.

“Düzce’nin çöpleri buraya dökülmeyecek”
Hecinler’e yapılan Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne ilişkin geçtiğimiz aylarda “Çöp dökülmeyecek” talimatı veren Bakan Özlü çözüm sürecini şu sözlerle anlattı:

“Bir bayram günü geçerken buraya geldiğimde buraya çöp dökülmeyecek, rahat olun demiştim. Bugün geldiğimiz noktada önemli bir çalışma yaptık ve önemli bir karar aldık. Düzce’nin çöpleri buraya dökülmeyecek. Bu çöp konusunda öncelikle çevre bakanımız Mehmet Bey’le görüştüm. Ondan aldığım bilgilerle Ankara’da çöp yakma tesislerini ziyaret ettim. Daha sonra Ankara Belediye Başkanımız Melih Gökçek Bey’le görüştüm. Bütün bu görüşmeler üç ay önce kadar oldu. Daha sonra il başkanımız, milletvekillerimizle birlikte İstanbul’a gittik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterimizi ziyaret ettik. Bu ziyarette valimiz de vardı ve Düzce’nin çöp sorununa çözüm bulunması noktasında İSKİ’den çözüm rica ettik.”

“Yakma tesis kurulana kadar İstanbul’a taşınacak”
Bakan Özlü bir dizi inceleme ve araştırmalarının ardından kararı yakma tesis kurmakta aldıklarını ifade etti.

Özlü, “Düzce’nin çöpünün bir yakma tesis kurularak yakılmasına karar aldık. Çöp toplama veya bertaraf tesisi olmayacak. Bu bölgemizin arzu etmediği alanı kullanmayacağız. Burası artık gündemde değil gönlünüz rahat olsun. Hiçbir zaman da gündeme gelmeyecek. Çöp konusuyla ilgili de hiç kimseye bir şey sormayın bu bölgede çöp depolama tesisi, katı atık bertaraf tesisi olmayacak. İSKİ ile bir anlaşma yaptık Düzce’nin çöpü 400 ton civarında bu toplandıktan sonra İstanbul’daki yakma tesislerine götürecek. Düzce’nin çöpü önümüzdeki 18 ay boyunca İstanbul’a taşınacak biz bir yakma tesisi kurana kadar.” şeklinde konuştu.

“Düzce’nin kirli suları arıtılacak”
Özlü ayrıca İSKİ ile Düzce’nin kirli sularının arıtılması için yapılan anlaşma hakkında da bilgilendirmelerde bulundu.

Özlü, “Düzce’nin kirli sularının arıtılması maksadıyla yine İSKİ ile bir anlaşmamız var. İSKİ Düzce’nin 4-5 bölgesinde arıtma tesisleri kuracak. Bunun sondajları yapıldı ve sözleşmeleri imzalandı. İnşaatlar bu sene başlayacak. Düzce’nin kirli suları bu tesislerde arıtılacak.” dedi.

“Tanal kürsüde şaşırıyor”
Bakan Özlü, Hecinler’e kurulan Katı Atık Bertaraf Tesisi’ni CHP’nin gündeme almasını da sert bir dille eleştirdi. CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın kürsüye çıktığında şaşırdığını belirten Özlü, referandum için de destek istedi.

Özlü, “CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu buraya kadar geldi bir takım şeyler söyledi, Sayın Mahmut Tanal defalarca geldi bir takım şeyler söyledi. Ben Mahmut Tanal ile mecliste de konuşuyorum gayet güzel ama kürsüye çıkınca şaşırıyor. Biz sorunları çözüyoruz. Biz iş yapan bir partiyiz. Bizim sadece dilimiz değil kafamız da kendimiz de çalışıyoruz. Sorunu kökten çözdük bakalım ne söyleyecekler. Referanduma çok az bir süre kaldı sizlerden destek istiyoruz.” diye konuştu.

Özlü ayrıca, 2019’a kadar ayrıca Düzce’nin tüm köylerde asfaltlama çalışmasını bitireceklerini ifade ederek Yığılca’ya da 2018’de Yığılca’ya doğalgaz geleceğinin müjdesini verdi.