1926 yılından bu yana her yıl 1 Temmuz'da kutlanan 'Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'' Akçakoca'da düzenlenen görkemli bir programla kutlandı.

Akçakoca Balıkçı Barınağı'nda yapılan kutlama töreni ve çeşitli etkinlikleri Vali Bülent Kılınç, Akçakoca Vekil Kaymakamı Mahmut Hat Arslan, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş izledi.

Kutlama töreni, ''Deniz şehitleri'' için Vali Kılınç tarafından deniz çelenk bırakılması ile başladı.

“Denizlerimize sahip çıkmak zorundayız”

Vali Kılınç günün anlamına ilişkin yaptığı konuşmada, denizcilik tarihinden örnekler vererek, '' Tarihe baktığımız zaman büyük imparatorluk ve devletlerin, denizlere hakim olan ülkeler, milletler olduğunu görüyoruz. Osmanlı, en güçlü olduğu zamanlarda denizlere hakimdi. Üç tarafı denizlerle çevrili bölgemizde maalesef yakın zamana kadar denizciliğimiz gelişememişti. Fakat son yıllarda artık dünya denizciliğinde söz sahibi olduk. Dolayısıyla bu dünyada söz sahibi olmak istiyorsak, denizlerimize sahip çıkmak zorundayız, bunun anlamını bilmeliyiz.'' ifadelerini kullandı.

“Hak ettiği şekilde kutlayacağız”

Belediye Başkanı Fikret Albayrak ise yaptığı konuşmada, kabotaj hakkının kazanılmasına ilişkin tarihsel süreci kısaca anlatarak, '' Güreş deyince nasıl aklımıza Kırkpınar geliyorsa, ''Denizcilik ve Kabotaj Bayramı deyince de aklımıza Akçakoca gelecek. Her yıl en iyi ve hakkettiği şekilde bu bayramımızı kutlayacağız'' dedi.
Yapılan konuşmaların ardından yarışmalara geçildi. Çeşitli dallarda yapılan yüzme yarışmaları, halat çekme, 1000 metre tek kürek, ördek yakalama ve yağlı direkten bayrak alma yarışmaları heyecanlı anlara sahne oldu.

100 metrede yarışan Bayan yüzücüler, cesaretlerinden ötürü büyük alkış alırken, ''yağlı direkten bayrak alma'' yarışında büyük bir mücadelenin ardından 55 yaşındaki Mustafa Sarı bayrağı alarak başarılı oldu.