Komşu İl olan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Düzce’ye ziyarette bulundu. Düzce CHP İl binasında toplanan üyeler ile gerçekleştirilen bir toplantı düzenlendi. Yaşanan depremden sonra Düzce’ye geçmiş olsun dileklerinde bulunan Özcan, CHP Düzce İl Başkanı Semih Cemşit ile bir araya gelerek basın açıklamasında konuştu.

23 Kasım’da Düzce’de yaşanan depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Tanju Özcan şu açıklamalara yer verdi:

“Biraz önce Gölyaka’daydık. Başkanımızın da ifade ettiği gibi. Aslında ben deprem sabahı da Gölyaka’ya geldim. Burada ki durumu yerinde görmek için. Kalktım Bolu’da 04:30’da dışarı çıktım. Dedim herhalde bir şey yok, çok sallandık ama. Düzce’de çok büyük hasar oluşmuştur diye düşündüm. Gideyim kendi gözlerimle göreyim dedim ama çok şaşırdım ne Düzce’de ne de Gölyaka’da sabah saatlerinde hasarlı bir bina görünmüyordu. Yani bazıları Gölyaka’da serzenişte bulundu ama buraya bu kadar zaman sonra mı gelinir diye. Aslında ilk gelen benim dışarıdan.

“Kentsel dönüşüm noktasında sınıfta kaldık”

Tabii küçük bir deprem değildi. Şöyle bir hayrı oldu, hani her şerden bir hayır çıkar derler ya. Depremi unutmuştuk bize hatırlattı Allah-u Teala. Depremle ilgili ne kadar eksik çalışma yaptığımızı da bu toplum hatırlamış oldu. 1999 depreminden sonra biliyorsunuz, özel tüketim vergileri çıkartıldı depremle ilgili. Bu paralar depremle hiç alakası olmayan yerlere harcandı. Kentsel dönüşüm noktasında sınıfta kaldık. Ülke olarak sınıfta kaldık. Yani Düzce’de kentsel dönüşüm falan yapıldı diyorlar, olmadı. Bolu’da da olmadı kentsel dönüşüm, depremden sonra. Ama şu oldu. Hem Bolu’da hem Düzce’de yapı stoğunun %70’i belki biraz daha üzerindedir bu oran, yenilenmiş oldu.

“Yanı başınızda bir kardeşiniz var”

1998-2007 yönetmeliği, 2018 yönetmeliğine göre hem Bolu’da hem de Düzce’de yapılar yenilenmiş oldu. Dolayısıyla küçük bir deprem değildi bu. Eğer 1999 yılında ki yapı stoğu aynı olsaydı hem Düzce hem de Bolu, Allah korusun yıkımlar olabilirdi.

Ben tekrar Düzceli hemşehrilerime tekrar geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Biz kardeşiz, 1999 depremi bizi fiziken ayırmıştı. Ama ondan sonra ki süreçte özellikle ben milletvekili iken de her zaman düzce ile ilgili konuları TBMM’ye taşıyan biriydim. Dolayısıyla yanı başınızda bir kardeşiniz var. Bolu Belediyesi olarak her türlü imkanlarımızla yardıma hazırız. Allah bu tür afetlerden tekrar ülkemizi Bolu’muzu korusun.”

Editör- Nalan Tayyar