17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara Bölgesinde yaşanan büyük depremin dokuzuncu yıldönümü pazar günü gerçekleştirilecek etkinliklerle anılacak. Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenol Can aradan geçen sürenin değerlendirmesini yaptığı bir basın toplantısı düzenledi.

Depremin yol açtığı yıkımı sayılarla anlatan Can, ülkemizin coğrafya olarak büyük bölümünün deprem kuşağında yer aldığını belirtti.

Afetlere karşı yara sarma politikaları ile değil, zarar azaltma odaklı bir afet yönetimi sistemine geçilmesini isteyen Ayşegül Şenol Can, kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesini ve mevcut yapı stokunun depreme dayanıklılığının araştırılması için halka yön gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Meclis Araştırma komisyonu raporundaki önerilerin dikkate alınmadığını, hala deprem zamanında toplanan bağış ve yardımların nerelerde kullanıldığının bilinmediğini savunan Can, imar ve afet yasaları başta olmak üzere tüm mevzuatın zarar azaltma esasına göre yeniden düzenlenmesini istedi. Eğitim çalışmalarına da dikkat çeken Ayşegül Şenol Can, alışılageldik gösteri amaçlı etkinlikleri de eleştirdi.

Düzce'de ise Yenikent Bağlantı yolu, izolasyon sorunları, kalıcı işyerlerinin durumu, orta hasarlı binalar gibi sorunların yanı sıra kamu binaları ve hastanelerin konumunu da dikkate alınarak ulaşım sorununun kapsamlı olarak ele alınmasını isteyen Can, bu amaçla bağlantı yolunun bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyledi.

Can, 17 ağustos gecesi saat 03.02 de her yıl olduğu gibi Anıtpark'ta buluşacaklarını belirterek, depremi unutmamak ve unutturmamak için tüm Düzcelileri Anıtpark'ta buluşmaya davet etti.