1999 yılında yaşanan iki deprem sırasında Gölyaka Kaymakamı olan ve ardından atandığı Tokat Valiliği görevini sürdüren Recai Akyel, büyük felaket sırasında kazandığı deneyimi bir doktora tezi haline getirdi. Akyel, Öncü Mikrofonlarına yaptığı açıklamada hazırladığı tez ile ilgili bilgiler verdi.

Aradan geçen yıllar boyunca deprem yıl dönümlerinde Düzce'yi ziyaret ettiğini belirten Akyel, karşılaştığı sıcak ve samimi ortam için çok mutlu olduğunu söyledi. Bölgenin insan yapısı, coğrafya ve ikliminin yaşam sevincini canlandırıcı etki yaptığını söyleyen Akyel, bu etkinin depremin olumsuz sonuçlarını atlatmakta yararlı olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Deprem felaketini yaşadıktan sonra kendisini Gölyaka'ya adadığını ve bunun kendisinin tarihi misyonu olduğuna inanarak çalıştığını belirten Akyel, daha sonra burada yaşadığı deneyimler ışığında edindiği bilgileri “Afet Yönetimi” konulu bir doktora tezi hazırlayarak değerlendirdiğini ifade etti..

Afet yönetiminin dört aşamadan oluştuğunu söyleyen Akyel, bunların Afet öncesi hazırlıklar,Afet anında kriz yönetimi, afet sonrası ve afet zararlarının azaltılması çalışmaları olduğunu söyledi.

Akyel, bütünleşik afet yönetimi diye isimlendirdiği yaklaşımı özetlerken, depremin sadece jeolojik bir olay olmadığını, sosyoloji, psikoloji, mühendislik ve işletmecilik gibi disiplinlerin de işbirliği içinde çalışması gerektiğini söyledi.

Akyel, Gölyaka Kaymakamlığı sırasında deprem yaralarını sarmaya çalışırken yazdığı şiirin anma programında okunmasından memnun olduğunu dile getirirken, yaşanan acıların genelde o acıları yaşamayan kişiler tarafından kaleme alındığını, şiirinin bir akşam vakti kısa süren bir dinlenme anında içinden geldiği gibi yazıldığını söyledi.