İsmail Bayram günün Öncü TV'de yayınlanan günün konuğu programında gündeme dair açıklamalarda bulundu. 17 Ağustos depremini 14. yıldönümüne ilişkin konuşan İsmail Bayram 17 Ağustos depreminin Düzce'ye maddi açıdan çok fazla zarar verdiğini ve bunun hemen düzeltilemeyeceğini söyledi.

 
DEPREM DÜZCE'YE BÜYÜK ACILAR YAŞATTI
 
Bayram “ Depremdem önce de Düzce çevresine göre gelişmiş bir ilçeydi. Deprem Düzce'ye büyük acılar yaşattı. Maddi açıdan kurumlar ve özel teşebbüsler çok büyük zarara uğradı. Bunların düzelmesi zaman aldı. Uzun yılların birikiminin kısa bir sürede yerine gelmesi mümkün değildi. Ancak deprem ile birlikte çok şey öğrendik. İmarla ilgili yeni yönetmelikler hazırlandı bunlara bazı kesimlerden itirazlar geldi ama aynı acıları yaşamamak için yeni imar projelerinden vazgeçmedik” dedi.
 
DEPREMİN EN BÜYÜK ZARARI HİSSELİ ARAZİ
 
Depremin Düzce'ye bıraktığı en büyük zararın hisseli araziler olduğunu belirten Bayram bu konuda belediyenin elinin kolunun bağlı olduğunu söyledi.
 
Bayram “ Depremin Düzce'ye en büyük zararı hisseli araziler. Bu arazilerde hisse sahipleri bir araya gelip çözmeye çalışmadığı için belediye olarak bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Bunlar özel mülk ve müdahale demiyoruz. Bakıyoruz şehir merkezinde iki yeni binanın arasında boş bir arazı içinde otlar büyümüş, çöpler yayılmış enkaz var. bu arazi hisseli olduğu için elimizden bir şey gelmiyor. Hisse sahipleride bu konuda bir şey yapmıyor. Biz almaya kalksak hangi birini alacağız. Hisse sahipleri bir araya gelip çözemiyor ki. Elimizde yetki olsa, devlet bize bu konuda yetki verse biz kesin çözeceğiz. Mesela dese ki 10 yıl boyunca boş kalan sorunu çözülemeyen arazilerde belediye hukuki süreci başlatma hakkına sahip deseler biz hemen çözeceğiz ama özel mülke ait olduğu için şu anda bir şey yapamıyoruz ve bu araziler yüzünden Düzce'de değişen bir şey yok diyorlar bu da çok yanlış” şeklinde konuştu.
 
İsmail Bayram depremden kalan orta hasarlı binalar konusunda bu zamana kadar belediyenin herhangi bir yaptırımının olmadığını ve valiliğin konu ile ilgilediğini sözlerine ekledi.
 
TOKİ İLE ÖN PROTOKOL İMZALAYACAĞIZ”
 
kentsel dönüşüm çalışmları hakkında konuşan Başkan Bayram, Eski Sanayi de kentsel dönüşümle ilgili çalışmaların devam ettiğini ve bu kapsamda sanayinin o bölgeden kaldırılıp şehre yeni bir görüntü verileceğini söyledi.
 
Bayram “ eski sanayide 72.000 metrekarelik bir alanda kentsel dönüşüm başlattık. Çalışmalarımız devam ediyor. Oradaki sanayi oluşumunu kalkması şehrin görüntüsünü değiştirecek. TOKİ ile önümüzde ki günlerde ön protokol imzalayacağız. Bu bölge ile ilgili çeşitli düşüncelerimiz var, şehrin görüntüsünü değiştireceğiz” dedi.
 
İmar planı ile ilgili şu anda bir değişiklik olmadığını belirtren İsmail Bayram planda genel itibari ile değişiklik yapılmadığını konuya göre bazı değişiklikler yapılabileceğini ve yapıldığını belirtti.
 
Düzce'de depremden sonra yapılan hiçbir şey olmadığını söylemenin klasik bir söylem olduğunu belirten İsmail Bayram, Düzce'de ki gelişimi ve değişimi görmemek için kör olmak gerekir” dedi.
 
İsmail Bayram bu konuda “ Bazı konularda bilmeden, görmeden konuşmak doğru değil. Düzce 1999'da ki gibi kalsaydı kimse burada yaşamazdı. Ayrıca gelişme kamunun tek başına yapabileceği bir şey değil. Özel sektörde bu konuda yardımcı olmalı. Mesela biz Düzce'nin etrafına yollar açıyoruz ve bu yolların yanına hemen siteler yapılıyor. Düzce'de değişen bir şey yok diyen Düzce'nin etrafına yapılan bu çalışmalara baksın eskiye göre neler yapıldığını görecektir” dedi.
 
Belediyenin açtığı yolların etrafına hemen sitelerin yapıldığını, değerinin arttığını, bölgenin gelişim gösterdiğini söyleyen Bayram, belediyenin elinden geldiğince sorunları çözmeye çalıştığını ancak hisseli arazilede 14 yıldır bir arazi sorunu çözemeyen vatandaşların bu konuda belediyeyi suçlu göstermeye hakkının olmadığını da sözlerine ekledi. Hisseli arazilerde anlaşamayan vatandaşların durumu belediyeye söylemesi halinde belediyenin sorunu çözeceğini ancak bu şekilde talep gelmediği sürece belediyenin özel mülke karışamayacağını belirtti.
 
DEVLETTE DUYGUSALIK OLMAZ”
 
Valilerin sık sık değiştirilmesi konusunda ise kendisinin 3 vali ile çalışdığını söyleyen İsmail Bayram devlette duygusallığa yer olmadığını söyledi.
 
İsmail Bayram