Düzce tarihinde yaşanmış en büyük doğal felaket olarak yerini alan 12 Kasım 1999 depreminin 9’uncu yıldönümünde bir mesaj yayınlayan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, depremlerin asla unutulmayacağını ama deprem gerçeği ile her türlü travmanın atlatılarak modern şehirciliğin gerçekleştirildiğini belirtti.

Başkan Keleş mesajında ‘Düzce içinde yaşayan insanları ile birlikte kalkınmış, huzurlu bir kent olmuştur, gelişmeye de devam edecektir. Düzce’de 12 Kasım ve öncesindeki 17 Ağustos depremleri ile birlikte afetler zinciri oluşmuştur. Düzce arka arkaya iki büyük deprem yaşamıştır. Doğal afetlerin insanların yaşamlarında ağır tahribatları varıdır. Depremin ilk sonucu deprem sonrasında yaşanılan yerin bütünüyle değişmesi, insanların yeni koşullara bağlı olarak alışkanlıklarını, yaşam tarzları ve pratiklerini değiştirmek zorunda kalması bu durumun örnekleridir.” diyerek düşüncelerini dile getiren Başkan Keleş, Depremle oluşan fiziksel anlamdaki yer değiştirmelerin kültürel anlamda da benzer değişimlere neden olacağından söz etti.

Başkan Keleş, yeni, farklı, alışılmamış yaşam biçimleri ve zorunluluklarının , bireylerin deprem sonrası sürece uyumunu kimi zaman kolaylaştırarak kimi zamansa güçleştirdiğine de değindi.