Düzce Depremzedeler Derneği (DEPDER), her yıl olduğu gibi 12 Kasım Düzce Depremi’nin 18. yıldönümünde de Anıtpark’ta bir araya geldi. İlk olarak ellerinde “Depremi unutma, unutturma” yazılı pankartlarla Anıtpark Meydanı’na yürüyen dernek üyelerine, CHP İl Yönetimi ve bir grup vatandaş da eşlik etti. Deprem şehitleri anısına yapılan yürüyüşün ardından, Düzce depreminin 18. yıldönümünde hayatını kaybedenler için depremin meydana geldiği saat olan 18:57'de Anıtpark Meydanı’nda saygı duruşunda bulunuldu.

Dernek tarafından her yıl dönümde tekrarlanarak vatandaşların davet edildiği programa katılımın bu yıl da az olduğu görüldü. Deprem şehitlerini anmak adına Anıtpark Meydanı’nda toplanan grup adına Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenol Can bir basın açıklaması yaptı.



“Yetkilileri bir daha uyarmak için buradayız”
Düzce’deki yapılaşmayı eleştirerek, depremi afete dönüştürenin deprem öncesi yapılaşmada alınan yanlış karar ve uygulamalar olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Bataklıkları dere yataklarını verimli tarım arazilerini imara açmak suretiyle, bilimsellikten uzak başta kat artış kararları olmak üzere yanlış imar plan tadilat kararlan ile etkin ve kamusal bir yapı denetim mekanizması ile malzemeden çalanı işbaşında yakalayamadığımız için, deprem afete dönüşüyor. Bu düşüncelerle yetkilileri önceden önlem almak konusunda bir kez daha uyarmak için buradayız.”

“Rant hesaplan ile alınan kararların kurbanı olmak istemiyoruz”
 Konuşmasını sitem dolu sözlerle sürdüren Can şu ifadelerde bulundu:

“Ve biz artık dahil edilmediğimiz kapalı kapılar ardında rant hesaplan ile alınan kararların kurbanı olmak istemiyoruz. Geleceğimizle ilgili alınan kararlarda söz sahibi olmak istiyoruz. Ve biz artık 17 Ağustos ve 12 Kasımdaki çaresizlikleri tekrar yaşamak istemiyoruz. Çocuğumuzu gönderdiğimiz okulun, sağlık hizmeti için gittiğimiz hastanenin, alışveriş için gittiğimiz binanın sağlıklı ve güvenli olmasını istiyoruz.”

“Belediye yönetimini uyarıyoruz: kat sınırlaması getirsin”
Son olarak, Düzce’nin Konuralp bölgesindeki yüksek katlı yapılaşmaya dur denilmesi gerektiğini de belirterek belediyeye uyarıda bulunan Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenol Can,“Belediye başkanı son açıklamalarında ben çok katlı yapılaşmaya karşıyım dese de imar düzenlemesi çok katlı yapılaşmanın önünü açık tuttuğu sürece bunu engellemek mümkün olmaz bu nedenle belediye yönetimini uyarıyoruz acilen o alanlarda kat sınırlaması getirilmeli zemin tekrar elden geçirilmeli ve mevcut yapı yapma alışkanlıkları ile orada çok katlı yapılaşmanın önü kesilmelidir.” diye konuştu.

Haber: Ö. YILMAZ